Skocz do zawartości

[Rower] Składak

danielek1993

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Otóż z kumplami znaleźliśmy w pobliskim lesie małe zbocze i postanowiliśmy zrobić tam mały tor(to będzie trasa zapętlona czyli meta tam samo gdzie start) . Będzie kilka hopek, zjazd, bandy, drewniana kładka. I postanowiłem złożyć rower do tego cole bo moją meridą (kalahari 8) nie chcę skakać. Ta trasa to będzie mieszanka 4x, FR, MTB. Dosłownie wszystkiego po trochu, ale będzie to również szybka trasa bo "standardowa ścieżka" rowerem zajmie około półtora minuty. W planach już jest większe rozbudowanie (dodatkowe ścieżki by zmieniać trasy). Rower przeznaczony na tamtą trasę to wg. mnie powinien być coś w stylu dirt, dual.

I oto części z jakich chciałbym złożyć rowewr:

Rama:

- Merida UMF

http://allegro.pl/merida-umf-dirt-fun-tanio-i1509148731.html

Amortyzator:

- Rock Shock Judy

http://allegro.pl/rock-shock-judy-bez-minimum-warto-i1512468744.html

Hamulce:

-Avid BB5

-Tektro Novela (wiecie coś na temat tych hebli?)

Korba:

- Tu wasza pomysłowość, ma być w każdym bądź razie że tak powiem: jednobiegowa.

Przerzutka:

-Deore ?

-LX ?

Koła:

w ogóle nie mam pojęcia na temat kół, zaproponujcie coś z mocowaniem pod tarcze.

Pedały:

oczywiście platformy

Kierownica+mostek:

-jeszcze niewiem, ale na pewno bardzo szeroka a mostek jakiś hussefelt lub coś w tym stylu.

Z góry dzięki za pomoc. I chciałbym dodać że nie chce wydać na rower kosmicznej kasy, a tylko pare stówek.

Napisano

Co do ramy , raczej zmieniłbym wybór na coś innego. Nie jeździłem na tej ramie, ale słyszałem że nie ma za ciekawej geometrii. Wiadomo że cena kusi... ale lepiej dołozyć do czegos lepszego.

Co do korby , na pewno jakaś na isis . Coś z Dartmoora , Truvativa , RPM i podobnych.

Koła... hmm. Jeśli nie chcesz wydać majątku to dobrym wyborem będą piasty m475 , lub jak masz większe fundusze to coś na maszynach np.Novatec , NS . Z tanich obręczy to poleciłbym DM24 lub Vuelta Excalibour .

Napisano

Ramę sobie odpuść faktycznie, nie dość, że duża bo to 16cali to geo ma faktycznie strasznie dziką.

Z budżetowyh ram to szukaj Dragstara, Street Fighter ale jak najmniejsze czyli 14" najczęściej.

Amorka odpuść. Minimum przyzwoitości to Sr Duro, używki w okolicy 100-150 z tych starszych roczników. No ale poluj na DJD bo ma wzmocnioną koronę i podkowę.

Korby Truvativ Hussefelt na Isis, za stówkę powinieneś z suportem kupić lub na Howitzer trochę droże wyjdzie ale i lepiej.

Hamulec na razie jeden dobry na tył BB5, Aquilla, MX-2. tanie mechaniczne ale dobre. Tarcza 160-180 na tył nie większa.

Przerzutkę bierz szosową Sore, krótki wózek, mocna sprężyna, ciężko zniszczyć a przy tym w cenie Alivio/Deore.

Pedały budżetowo Vp559. Kosztują 30-40zł a trzymają dobrze, proste w serwisie jak się dba to długo posłużą.

Napisano

Chciałbym przypomnieć, że to będzie do lajtowego latania, nic na poważnie i pewnie bez żadnych tricków co najwyżej whipy. Więc części nie muszą być bardzo wygórowane.

Napisano

RS Domain i Marcok się nadadzą jak najbardziej z tym ze domain ma troche za duzo skoku

RST może dałby rade ale to nie jest sprzet najwyzszych lotów

tu masz najtanszy rower do tego typu jazdy po jakims czasie amor pewnie padnie ale reszta jest solidna

http://allegro.pl/leader-fox-dragstar-duro-tanio-slask-i1509380459.html

jeżeli chodzi o rame to kilka ......

http://allegro.pl/fireeye-spitfire-dirt-street-dj-4x-mtb-nowa-999zl-i1505581183.html

http://allegro.pl/rama-leader-fox-dirt-parade-cocaine-kurier-gratis-i1493819383.html

http://allegro.pl/rama-bop-stonebrakeer-16-nowa-gwarancja-okazja-i1506905606.html

Napisano

Czyli będę licytował ten amortyzator:

http://allegro.pl/nowy-rock-shox-domain-302-u-turn-115-160-bcm-w-wa-i1516901542.html

Jaka jest mniej więcej cena takiego używanego?

Co powiecie o takich kołach?

-Obręcze Sun rims DM24

-Opony Tioga FACTORY DH 2.3

-Piasta przód QR 20 dartmoor DEE-force

-Piasta tył Shimano deore

Lub takich:

Przód

Obręcz: Alexrims DM 24 - 26"

Piasta: Novatec DH41SB - oś 20mm

Tył

Alexrims DM 24 - 26"

Piasta: Novatec DH12SB

• 2 tygodnie później...
Napisano

Więc tak Panowie, kupiłem ramę Duncon Amstaff tylko tą starą z rocznika 2003 i w komplecie dostałem Korbę Shimano Deore, dodatkowy wkład suportu Neco na łożyskach maszynowych, napinacz łańcucha DNM, pedały platformy Wellgo, hamulce V-brake Sram 5.0 + klamka Sram 5.0, kaseta Shimano 11-28T, oraz stery.

Do kupienia zostało:

-łańcuch- czy jakiś najzwyklejszy wystarczy?

-siodełko ze sztycą- to już się znajdzie jakieś w garażu

-przerzutka

-amortyzator- na razie złoże na jakimś chińskim a potem coś kupie

-koła- największy dylemat, czy moglibyście podać kilka linków z allegro z dobrymi kołami w niezłej kasie?

Napisano

Ile rzędów masz w kasecie ? 8 czy 9 ? Łańcuch kupujesz pod ilość zębatek w kasecie. W jakim ona wogóle jest stanie ? Jak w słabym to nowy łańcuch może przeskakiwać.

Amortyzator , tu nie widzę sensu kupowania najtańszego chińskiego (chyba że już masz taki w garażu ze starego roweru). Jeśli musisz kupić teraz to szukaj może używanego XCR lub podobnego. Jak dozbierasz kupisz coś lepszego.

Co do kół. Przydały by się pewnie koła pod tarczę , a przednie hmmm...może w przyszłości jak kupisz nowy amortyzator to będzie on pod qr20? I tu znów czeka Cię wymiana piasty przedniej. A czego masz szukać ? Czegoś na łożyskach maszynowych (Dartmoor NS Novatec Reborn itd.),zależy na co trafisz po okazyjnej cenie. Obręcze to już według uznania (ważne żeby tylna była pod v-ke , chyba że ją od razu wywalisz). Myślę że komplet używanych kół możesz kupić w granicach 300zł.

A tak z ciekawości to ile dałeś za ten zestaw z Amstaffem ? :)

Napisano

Niestety niewiem ile rzędów ma kasata bo nie widziałem zdjęcia kasety. A łańcuch to już się jakiś dokupi. Amortyzator, kolega ma na sprzedaż za 80zł SanTour XCR z centuriona backfire 100. I koła też ma, więc się jeszcze zastanowię. A setup tych kół to:

Piasta przednia: Formula OV-31

Piasta tylna: Shimano RM30-8 QR

Obręcze: Alex Adventurer

Większego sensu przynajmnniej w tylnej piaście z tarczą nie widzę bo, rama jest z 2003 i niema mocowania pod adapter. A przód to się pomyśli, piastę zawsze można zmienić.

Co o nich sądzicie, dadzą rade na 6m skoki w dal i max 1.5 w wzwyż? Oczywiście lądować będę się starać prawidłowo.

Za ramę z osprzętem zapłaciłem 150zł już z wliczoną przesyłką. A odejmując przesyłkę to by wyszło coś koło 120.

Tutaj macie aukcje z której kupiłem:

http://allegro.pl/rama-dc-amstaff-16-korba-deore-i1532722464.html

Napisano

Nie wolałeś poszukać jakiejś 14? Zamiast 16 ?

A czy dadzą rade ? trudno powiedzieć , ale raczej tak. Tylko kwestia co ile będziesz je musiał centrować/kasować luzy z piasty.

Napisano

Jeździłem 14" i jakoś tak, za mała, czułem się jak na bmx'ie. Dziwnie mi się skakało i się bałem, a kumpla ballistic'iem 16" jest idealnie.

Centrowanie koła to my będziemy nawet na miejscu robić o to się nie boję. A te piasty to są jeszcze na wianuszkach, tak?

Napisano

Więc tak amorek od tego kumpla będę brał. Jest to podajże XCR lub XCL ma 80mm skoku, ale też ma regulacje wstępnego naprężenia sprężyny więc najwyżej ustawi się na w miarę twardy żeby nie dobijał. Niestety kół niema, ale wyczaiłem takie koła:

Piasta przednia: Novatec DH41SB

Piasta tylna: Novatec DH12SB

Obręcze: Alexrims DM24

Opony: Schwalbe Space 26x2.35

+ kaseta Sram x-7

Pochodzą z Krossa Sign FR2

Cena za zestawik to 150zł + przesyłka. Warto?

Jeszcze pytanie, bo przednia oś jest na 20mm czy jest może jakiś adapter lub coś w tym stylu by założyć i włożyć standardową oś 12mm? Jeżeli niema to czy można zrobić taki patent że podać wymiary szerokości piasty, średnicy wnętrza piasty i średnice zwykłej ośki (12mm) i by mi to tokarz wytoczył i w środek założyć ośkę 12mm pod zwykły amor?

Zdjęcie poglądowe tej tulei:

tuleja.jpg

Ewentualnie poproszę o delikatną korektę rysunku, by uwzględnić jakieś luzy lub coś w tym stylu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...