Sliv Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Cześć, mam zamiar kupić nowe hamulce do mojego roweru. Zrobiłem 500 km z mechanikami Tektro IO, nie jestem z nich zadowolony i chcę je zmienić. Do wydania mam ok. 450 zł, wydaje mi się że lepiej kupić najlepsze mechaniki niż niskiej klasy hydrauliki - stąd myślę nad Avidami BB7. Podzielacie moje zdanie? Zastanawiam się też nad tarczami - w Tektro IO zadowalały mnie 160mm na obu kołach, czy dla mnie to wystarczy? Ważę ok. 63 kg, rower waży 13 kg. No i teraz nasuwa się następne pytanie; Np. w tej aukcji mogę wybrać tarcze 160 mm Avid G2 i 185 Roundagon. No ale z drugiej strony po co mi z tyłu tarcza 185 mm? A chcę mieć dwie takie same tarcze. Podobają mi się te G2 ale słyszałem że wpadają w wibracje przy hamowaniu. A fabrycznie dodaje się do BB7 tarcze Roundagon (o ile się nie mylę). Pomóżcie ^^ P.S. Aha, zapomniałem dodać - mam klamkomanetki a nie mam obecnie kasy na zakup osobnych manetek. Czy to znacznie zniży komfort używania hamulców, jeżeli będę używał klamkomanetek Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 16 Marca 2011 Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Ja bym się w żadne mechaniki nie pakował. Jeżeli już chcesz zmienić to kupiłbym do przodu coś mocniejszego. Ja tak zrobiłem, miałem hamulce promax hydrauliczne z ważę koło 100 kg i niestety przedni się nie sprawdził i wymieniłem na slx i teraz jestem zadowolony.z Tyłu został stary i w zupełności wystarcza. Za 450 zł kupisz slx do przodu plus manetkę do przerzutki. A druga kwestia to ten sprzedający z aukcji na forum nie cieszy się chyba dobrą opinią zresztą sam poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 17 Marca 2011 Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Możesz też poszukać innych slx był tylko przykładem. z Tego co na szybko znalazłem na allegro to np http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-manetki-deore-lx-p-t-nowe-i1512284621.html tu masz komplet hampli z manetkami chociaż szczerze ja bym wybrał osobno manetki a osobno klamki gdyż w przyszłości lepiej będzie wymieniać na cos lepszego http://allegro.pl/hamulec-tarczowy-deore-br-m486-p-195pln-i1489667531.html tu masz deore który tez na pewno będzie lepszy niż to co masz, za 400 zł komplet i zostaje dokupić manetki, zawsze stare części możesz sprzedać i dołożyć jeszcze możesz poszukać avid juicy 3 lub 5 tu masz np tylko to na tył http://allegro.pl/avid-juicy-3-three-nowy-hamulec-z-tarcza-160mm-tyl-i1510694781.html i tak jak wyżej kupić manetki osobno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 17 Marca 2011 Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Przy Twojej wadze BB7 spiszą się na medal. Pamiętaj jednak, że BB7 najlepiej współpracują z klamkami Avida np sd7 czy fr5-nie znaczy to, że z klamkami Shimano nie będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliv Napisano 17 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Przy Twojej wadze BB7 spiszą się na medal. Pamiętaj jednak, że BB7 najlepiej współpracują z klamkami Avida np sd7 czy fr5-nie znaczy to, że z klamkami Shimano nie będzie działać. Ok, to świetnie. A co do tarcz? Jakie polecasz? Wystarczą 160mm? I które są wg. was lepsze, G2 czy Roundagon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Moim zdaniem 160 będą wystarczające. W ostateczności możesz wrzucić na przód 180mm. Osobiście skłaniałbym się ku G2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliv Napisano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ok, czyli podjąłem taką decyzję: kupię BB7 z tarczami z przodu 185, z tyłu 160. Natomiast nie mogę się jeszcze zdecydować pomiędzy tarczami Roundagon i G2CS. G2CS do kompletu z zaciskami są tylko 160mm, w dodatku słyszałem że zachodzą w wibracje przy hamowaniu, natomiast Roundagon są w komplecie 160 jak i 185. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 18 Marca 2011 Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Każda tarcza może wpadać w wibracje podczas hamowania. Niektóre np. Ashima Airotor (Dartmoor Nano) wibrują zawsze. G2CS jest z pewnością tarczą lepszą niż Roundagonm który, z pewnością też wpada w wbracje. Taka już uroda tarczówek. Przy Twojej wadze bierz G2CS 160mm. Dadzą radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.