Skocz do zawartości

[hamulce]Problem z wyborem: mechaniczne vs tarczowe

Sliv

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam zamiar kupić nowe hamulce do mojego roweru. Zrobiłem 500 km z mechanikami Tektro IO, nie jestem z nich zadowolony i chcę je zmienić. Do wydania mam ok. 450 zł, wydaje mi się że lepiej kupić najlepsze mechaniki niż niskiej klasy hydrauliki - stąd myślę nad Avidami BB7. Podzielacie moje zdanie? Zastanawiam się też nad tarczami - w Tektro IO zadowalały mnie 160mm na obu kołach, czy dla mnie to wystarczy? Ważę ok. 63 kg, rower waży 13 kg. No i teraz nasuwa się następne pytanie; Np. w tej aukcji mogę wybrać tarcze 160 mm Avid G2 i 185 Roundagon. No ale z drugiej strony po co mi z tyłu tarcza 185 mm? A chcę mieć dwie takie same tarcze. Podobają mi się te G2 ale słyszałem że wpadają w wibracje przy hamowaniu. A fabrycznie dodaje się do BB7 tarcze Roundagon (o ile się nie mylę). Pomóżcie ^^

P.S.

Aha, zapomniałem dodać - mam klamkomanetki a nie mam obecnie kasy na zakup osobnych manetek. Czy to znacznie zniży komfort używania hamulców, jeżeli będę używał klamkomanetek Shimano?

Ja bym się w żadne mechaniki nie pakował. Jeżeli już chcesz zmienić to kupiłbym do przodu coś mocniejszego. Ja tak zrobiłem, miałem hamulce promax hydrauliczne z ważę koło 100 kg i niestety przedni się nie sprawdził i wymieniłem na slx i teraz jestem zadowolony.z Tyłu został stary i w zupełności wystarcza. Za 450 zł kupisz slx do przodu plus manetkę do przerzutki. A druga kwestia to ten sprzedający z aukcji na forum nie cieszy się chyba dobrą opinią zresztą sam poszukaj.

Możesz też poszukać innych slx był tylko przykładem. z Tego co na szybko znalazłem na allegro to np

http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-manetki-deore-lx-p-t-nowe-i1512284621.html tu masz komplet hampli z manetkami chociaż szczerze ja bym wybrał osobno manetki a osobno klamki gdyż w przyszłości lepiej będzie wymieniać na cos lepszego

http://allegro.pl/hamulec-tarczowy-deore-br-m486-p-195pln-i1489667531.html tu masz deore który tez na pewno będzie lepszy niż to co masz, za 400 zł komplet i zostaje dokupić manetki, zawsze stare części możesz sprzedać i dołożyć

jeszcze możesz poszukać avid juicy 3 lub 5 tu masz np tylko to na tył http://allegro.pl/avid-juicy-3-three-nowy-hamulec-z-tarcza-160mm-tyl-i1510694781.html i tak jak wyżej kupić manetki osobno

Przy Twojej wadze BB7 spiszą się na medal. Pamiętaj jednak, że BB7 najlepiej współpracują z klamkami Avida np sd7 czy fr5-nie znaczy to, że z klamkami Shimano nie będzie działać.

Ok, to świetnie. A co do tarcz? Jakie polecasz? Wystarczą 160mm? I które są wg. was lepsze, G2 czy Roundagon?

Ok, czyli podjąłem taką decyzję: kupię BB7 z tarczami z przodu 185, z tyłu 160. Natomiast nie mogę się jeszcze zdecydować pomiędzy tarczami Roundagon i G2CS. G2CS do kompletu z zaciskami są tylko 160mm, w dodatku słyszałem że zachodzą w wibracje przy hamowaniu, natomiast Roundagon są w komplecie 160 jak i 185.

Każda tarcza może wpadać w wibracje podczas hamowania. Niektóre np. Ashima Airotor (Dartmoor Nano) wibrują zawsze. G2CS jest z pewnością tarczą lepszą niż Roundagonm który, z pewnością też wpada w wbracje. Taka już uroda tarczówek.

Przy Twojej wadze bierz G2CS 160mm. Dadzą radę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...