Skocz do zawartości

[rower] Cannondale Lefty - gdzie kupić ?

bike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!

Przymierzam się na poważnie do zakupu porządnego roweru Cannondale - full suspension. Najlepiej rize 120 lub 140 lub ew. rush. Chcialbym zapytac tych forumowiczow, ktorzy na takich maszynach jezdza: gdzie mozna je najkorzystniej kupic, gdzie jest najwiekszy wybor, gdzie mozna swobodnie poogladac, ew. przejechac sie na jazde probna, jakie poza ponizszymi sklepami on-line polecacie.

Znalazlem tylko 4 strony z tymi rowerami:

www.bikekatalog.pl

www.roweromania.pl

www.isport.pl

http://www.cannondale-pl.com/

Oczywiscie zakupu bede dokonywal w sklepie stacjonarnym, ale wczesniej specyfikacje chcialbym poczytac na stronach. No chyba, ze macie rowniez dobre stronki zagraniczne, to tez mozecie podac.

Interesuje mnie rower 120 lub 140 skok, full suspension, lefty. Amortyzacja FOXa, kolor czarny. Cena: do 12000 jestem w stanie wylozyc.

Bede bardzo wdzieczny za wszelkie rady.

Jestem, jak widac swiezak i nie ogarniam najlepiej tematu, dlatego mam jeszcze jedno pytanie:

Jaka jest roznica pomiedzy cannondale rize / rush / scalpel ?

Widze, ze jest inna geometria.

W takim razie kolejne pytanie: jakie znaczenie ma dla mnie geometria? Najmocniej przepraszam, jesli gdzies to na forum jest, ale szukalem dosc dlugo i nie moglem znalezc, mnostwo materialow tutaj jest. Jak ktos podesle linka z wyjasnieniem, tez bede bardzo wdzieczny.

Napisano

Rize i Rush to modele już nie produkowane - wątpię żeby były do dostania, nie mówiąc o obejrzeniu w sklepie.

W każdym razie swego czasu dystrybutorem Cannona był ArMar. Możesz popytać co i jak.

Rize został zastąpiony przez RZ 120 i 140, przy czym wygląda że ten drugi wypadł z oferty od tego roku.

Różnica pomiędzy Rize/RZ i Scalpelem polega na tym, że te pierwsze to coś co Amerykanie zwą trail bike, a my powiedzielibyśmy lekkie AM. Scalpel to maszyna do XC.

Rush to swego rodzaju hybryda - można się pościgać, można poatakować szlaki. Ale to dość leciwa konstrukcja, z prostym zawieszeniem.

Dlaczego tak upierasz się przy Cannonie? Nie ujmując kultowości i oryginalności, w tym budżecie są fajniej pomyślane sprzęty.

Napisano

Bo jest to marka legendarna. Obecnie jezdze na Scott Scale, ale czasem w terenie ten tyl mi troche ciazy.

Druga sprawa, nie ukrywam, ze lubie miec wszystko markowe i cos co mi sie podoba. Taki juz ze mnie typ klienta. Jeden bedzie skladal, zeby miec najlzejszy i najlepszy sprzet, a drugi jest w stanie zaufac porzadnej marce i wylozyc troche wiecej kasy.

Dokladnie sie na tym nie znam, ale sporo jezdze, bo kocham rower. Chce miec maszyne porzadna na lata. Nie interesuja mnie tez zadne zawody ani tego typu sprawy. Moze raz czy dwa razy w sezonie wyskocze na jakis wyscig, tylko zeby sprawdzic, jak trudna jest trasa, ale zadnych specjalnych ambicji wygrywania - bo tez nie mam do tego predyspozycji.

Zalozylem temat, zeby sie troche bardziej zorietnowac. Np. w zw. z tak geometria, nie mam bladego pojecia, jaka jest roznica w geometrii miedzy jednym a drugim rowerem. I inne sprawy....

Napisano

Co oznacza że tył trochę ciąży ? Tegoroczny Scalpel to 13k ale za to ta sama rama w całej kolekcji bez podziału na rodzaj "węgla" i waga poniżej 10 kg. W Iksie na Broniewskiego w Warszawie urzęduje człowiek który jako nieliczny wie co sprzedaje i doradzi( sam kupił Scalpela 2011 ).

Napisano

Bo jest to marka legendarna. Obecnie jezdze na Scott Scale, ale czasem w terenie ten tyl mi troche ciazy.

Druga sprawa, nie ukrywam, ze lubie miec wszystko markowe i cos co mi sie podoba. Taki juz ze mnie typ klienta. Jeden bedzie skladal, zeby miec najlzejszy i najlepszy sprzet, a drugi jest w stanie zaufac porzadnej marce i wylozyc troche wiecej kasy.

Dokladnie sie na tym nie znam, ale sporo jezdze, bo kocham rower. Chce miec maszyne porzadna na lata. Nie interesuja mnie tez zadne zawody ani tego typu sprawy. Moze raz czy dwa razy w sezonie wyskocze na jakis wyscig, tylko zeby sprawdzic, jak trudna jest trasa, ale zadnych specjalnych ambicji wygrywania - bo tez nie mam do tego predyspozycji.

Zalozylem temat, zeby sie troche bardziej zorietnowac. Np. w zw. z tak geometria, nie mam bladego pojecia, jaka jest roznica w geometrii miedzy jednym a drugim rowerem. I inne sprawy....

O geometrii możesz poczytać w jednym z podczepionych tematów.

Natomiast co do legendarności - owszem nikt nie kwestionuje, że Cannon jest pionierem jeżeli chodzi o rowery MTB, ale czy legendarność sprzed lat przekłada się na ogólną jakość teraz, to już kwestia dyskusyjna.

Weź pod uwagę, że Cannon w zasadzie nie oferuje więcej niż proste jednozawiasowe zawieszenie. Lefty to ciekawa konstrukcja, ale siłą rzeczy ogranicza wybór kół, a jej oryginalność może przekładać się na problemy z serwisem.

Nie to żebym namawiał na porzucenie pomysłu że tylko Cannon i EOT - ale może na głębsze przemyślenie, a przede wszystkim zgłębienie tematu zawieszeń.

Kryterium wysokiej kultowości spełnia też wiele innych marek, które w dodatku robią naprawdę porządne sprzęty. Np.

http://horizonbikes.com/bikes/item/pivot-cycles/mach-57.html

http://www.santacruz-pl.com/strony/oferta/vpp/blurlt2carbon/cataloglt2carbon.pdf

czy

http://www.pogobikes.com/rowery/5-spot/

Napisano

Ta kwestia co do serwisowania i doboru czesci rzeczywiscie jest to przemyslenia. O Santa Cruz slyszalem i tez mysle, ze nie sa to zle rowery. W Cannonu najbardziej ciekawi mnie ochrona amora przed zanieczyszczeniami. Owszem, mozna sobie pooklejac Foxa standardowego, ale to juz nie jest ta estetyka co w Cannonie. Nie ulega watpliwosci fakt, ze amory psuja sie i brudza przez brak ochrony. To jest jeden z argumentow, dla ktorych o Lefty'm mysle, bo z pewnoscia rzadziej bede musial korzystac z serwisu.

Dzieki za zainteresowanie tematem.

Co oznacza że tył trochę ciąży ? Tegoroczny Scalpel to 13k ale za to ta sama rama w całej kolekcji bez podziału na rodzaj "węgla" i waga poniżej 10 kg. W Iksie na Broniewskiego w Warszawie urzęduje człowiek który jako nieliczny wie co sprzedaje i doradzi( sam kupił Scalpela 2011 ).

Może rzeczywiscie troche zle to ujalem. Chodzi o to, ze jak jezdze w ciezkim terenie, to nie jest to wygodne, a wiem, ze te modele Cannona maja pelna regulacje amorów (pewnie i inne rowery tez to maja). I o to mi glownie chodzi.

Chociaz na pewno musze sie najpierw przejechac na takim cacku, zeby stwierdzic, czy to jest sprzet dla mnie, bo mnostwo jest zwolennikow Hardtaila - tylko i wylacznie. Mam drugi rower Scott hardtail wlasnie, ale chcialbym miec tez cos na konkretne wypady lesne i gorskie, stad zaczynam sie dosc mocno tematem interesowac.

A czy Scalpel nie jest to model z geometria bardziej wyczynową do scigania w maratonach?

(p.s. jak tutaj zrobic ta opcje "cytuj")

• 2 tygodnie później...
Napisano

A czy Scalpel nie jest to model z geometria bardziej wyczynową do scigania w maratonach?

Scalpel to model zdecydowanie do XC, maratonów itp czyli do ścigania. Brak kompromisów, pozycja, przeznaczenie - race, skok tyłu raczej prawie umowny, za to przód z lefty czasem wydaje się wręcz aż za duży. Kupiłem Cannondale Scalpel 2 w Isport Kraków, chociaż czaiłem się już na Speca to jednak kilka rzeczy zadecydowało o wyborze Scalpela. Między innymi waga, poniżej 10kg :) Generalnie rower wymiata! Mam nadzieje że w tym sezonie przeskoczę kilka oczek wyżej u Golonki :P

A wracając do Twojego problemu to sugerowałbym Ci RZ120 lub nawet Jekylla.

W Cannondale RZ 120 masz 120mm skoku z przodu i z tyłu - czyli taki fajny i coraz modniejszy typ roweru Allmountain do wszystkiego.

W Cannondale Jekyll co ciekawe masz 150mm przód i 150/90mm tył czyli zmienny skok coś jak w Geniusie ale inaczej rozwiązane. Bodajże w październikowym Magazynie Rowerowym był test Jekylla i z opisu wynikało, że to ciekawy przypadek.

pozdrower

Napisano

Jaki kupiles? Na karbonie ? No to wylozyles 17k ?

Te RZ mnie cos nie przekonuja, czytalem opinie kolesa z Warszawy, to mowil, ze Scalpel a RZ to inna liga, jesli sie ma kase, to zdecydowanie lepiej zainwestowac w Scalpela. No i ta waga. RZ naprawde sporo ważą jak na taką cenę. A Scalpel poniżej 10kg przy fullu to jest naprawde godny wynik.

Ja od kilku tygodni przegladam sobie modele rowerow na fullu i jak na razie nie znalazlem nic lepszego dla mnie, dlatego ze geometria w Scalpelu wydaje sie byc bardziej uniwersalna, jak to pisal na jednym z forow w USA starszy koles, ze na tym rowerze sie odpoczywa.

Ja sobie raczej sprawie Scalpela 3 bo na 2 raczej kasy nie styknie.

A ty ile dales za 2 ?

Napisano

Jaki kupiles? Na karbonie ? No to wylozyles 17k ?

Te RZ mnie cos nie przekonuja, czytalem opinie kolesa z Warszawy, to mowil, ze Scalpel a RZ to inna liga, jesli sie ma kase, to zdecydowanie lepiej zainwestowac w Scalpela. No i ta waga. RZ naprawde sporo ważą jak na taką cenę. A Scalpel poniżej 10kg przy fullu to jest naprawde godny wynik.

Ja od kilku tygodni przegladam sobie modele rowerow na fullu i jak na razie nie znalazlem nic lepszego dla mnie, dlatego ze geometria w Scalpelu wydaje sie byc bardziej uniwersalna, jak to pisal na jednym z forow w USA starszy koles, ze na tym rowerze sie odpoczywa.

Ja sobie raczej sprawie Scalpela 3 bo na 2 raczej kasy nie styknie.

A ty ile dales za 2 ?

Hej Bike,

Rize Cię nie przkonują i może to dobrze, bo Scalpel wymiata :) ale każdemu wedle potrzeb, a nie każdy chce taki twardy i szybki rower, dla niektórych ważniejsza jest dobra amortyzacja ,komfort i większy skok czego nie zapewni Ci Cannondale Scalpel.

Pamiętaj także, że Scalpel to full poniżej 10kg, jednak skoku tylnego zawieszenia ma zaledwie/ 8cm - dla osoby startującej w maratonach/XC itp. to duży plus ale dla kogoś kto chce rower na krajoznawcze wycieczki to może być za mało. Dlatego polecałem Ci Rize 120 ponieważ to niezły wybór jeżeli chodzi o rower w stylu all-mountain 120mm, co jest teraz bardzo modne.

Co do ceny to mam niezłe (dość długie układy) z tą firmą i cenę dostałem naprawdę przyzwoitą, na tyle że nie opłacało mi się ściągać go ze stanów chociaż mogłem.

pozdrawiam

Napisano

A ty startujesz w maratonach?

W koncu nie napisales, na ile udalo ci sie zejsc z ceny? Moze mi sie uda kase zdobyc, to bym mial tez tą "2" :)

Aha, no i powiedz, co masz na mysli, piszac, ze "RZ mi polecasz, bo jest bardziej komfortowy." Czyli twoj Scalpel jest mniej komfortowy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...