morcin2 Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 Chciałbym kupić jakieś opony(opone) które przy wjechaniu w błoto (nie głębokie) nie spowalnialyby mnie tak chodzi tutaj o zwykłe drogi leśne.
Fludi Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 Opona, która będzie się dobrze prowadzić w błocie, nie będzie już taka fajna w suchym terenie. Głównie dlatego, że opony na taki ciężki teren są szersze, klockowate i jeździ się na nich na trochę mniejszym ciśnieniu, żeby mieć większą przyczepność. Taką w miarę uniwersalną oponą, którą mogę Ci polecić jest Schwalbe Smart Sam do jazdy także trochę błocie.
morcin2 Napisano 16 Marca 2011 Autor Napisano 16 Marca 2011 Dzięki no właśnie o taką odpowiedż mi chodziło tak samo miałem to na uwadze że chodzi tu o szerokość opony jeszcze z przodu mam opone co jest bardzo miękka(mieki bieżnik(klocki)) i myśle zeby tą właśnie zmienić. aha jescze chciałem dopisać że że głownie chodziło mi o to że jak wjade w błoto to tak że momentalnie prawie staje kiedyś tak nie miałem. a co myśleć o takiej http://allegro.pl/opona-kenda-sbe-kevlar-26-2-1-dtc-60tpi-i1501749551.html
Qamal Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 Na tej oponie w bocie daleko nie zajedziesz bo bedzie wygladac od razu jak slick Zobacz na Kenda Karme jest dosyc uniwersalna i daje rade tez w blocie lekkim
morcin2 Napisano 16 Marca 2011 Autor Napisano 16 Marca 2011 no własnie że nie bardzo się znam ale według mnie to nic nie szkodzi że stanie sie slickiem bo to jazda na wprost ta opona ktorą podałem jest bardzo tania i lekka ma być na przód chyba że grubszy bieżnik daje nam to że nie zakopuje sie w błocie
Swider23 Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 Do jazdy w błocie opona powinna być jak najwęższa z dużymi rzadkimi kolcami. Coś jak np. to: http://biketires.pl/pol_m_Na-bloto-127.html
adriansocho Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 Z moich obserwacji wynika, że opona, która dobrze trzyma w błocie to na pewno nie jest taka, która pozwala przez to błoto przejechać z najmniejszym oporem. Im mniejsza powierzchnia styku z błotem (czyli im mniej klocków) tym mniej się opona przysysa i mniejszy opór.
aztej Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 Dzięki no właśnie o taką odpowiedż mi chodziło tak samo miałem to na uwadze że chodzi tu o szerokość opony jeszcze z przodu mam opone co jest bardzo miękka(mieki bieżnik(klocki)) i myśle zeby tą właśnie zmienić. aha jescze chciałem dopisać że że głownie chodziło mi o to że jak wjade w błoto to tak że momentalnie prawie staje kiedyś tak nie miałem. a co myśleć o takiej http://allegro.pl/opona-kenda-sbe-kevlar-26-2-1-dtc-60tpi-i1501749551.html Jeżeli chodzi o efekt zwalniania na mokrych grząskich ścieżkach to na tych kendach sbe będziesz miał tak samo. Używam tych opon od dłuższego czasu i o ile na suchym i twardym a nawet zimą radzą sobie dobrze, to jak jest lepkie błoto momentalnie się zapychają. Gdy ścieżki w lesie są trochę rozmoknięte to ta opona przykleja się do gleby i zaczyna stawić spory opór. Sam zastanawiam się nad znalezieniem innych na wiosnę i jesień.
morcin2 Napisano 17 Marca 2011 Autor Napisano 17 Marca 2011 a więc zaszalałem ,za namową wczoraj jeszcze poleciałem do sklepu wydałem ogromną kwote aż 122 zł na opone schwalbe smart sam evo i powiem super sprawa nie wiem czy ta opona ma klocki ale super wjeżdza w błoto i nie spowalnia to co mnie zsakoczylo to jazda po asfalcie jescze ten mój rower tak nie jechał szybko .Opona zamontowana jest z przodu i teraz czuje jak tył mi spowalnia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.