Skocz do zawartości

[opona] na niskie opory toczenia w błocie

morcin2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym kupić jakieś opony(opone) które przy wjechaniu w błoto (nie głębokie) nie spowalnialyby mnie tak chodzi tutaj o zwykłe drogi leśne.

Napisano

Opona, która będzie się dobrze prowadzić w błocie, nie będzie już taka fajna w suchym terenie. Głównie dlatego, że opony na taki ciężki teren są szersze, klockowate i jeździ się na nich na trochę mniejszym ciśnieniu, żeby mieć większą przyczepność.

Taką w miarę uniwersalną oponą, którą mogę Ci polecić jest Schwalbe Smart Sam do jazdy także trochę błocie.

Napisano

Dzięki

no właśnie o taką odpowiedż mi chodziło tak samo miałem to na uwadze że chodzi tu o szerokość opony jeszcze z przodu

mam opone co jest bardzo miękka(mieki bieżnik(klocki)) i myśle zeby tą właśnie zmienić.

aha jescze chciałem dopisać że że głownie chodziło mi o to że jak wjade w błoto to tak że momentalnie prawie staje kiedyś tak nie miałem.

a co myśleć o takiej http://allegro.pl/opona-kenda-sbe-kevlar-26-2-1-dtc-60tpi-i1501749551.html

Napisano

Na tej oponie w bocie daleko nie zajedziesz bo bedzie wygladac od razu jak slick

Zobacz na Kenda Karme jest dosyc uniwersalna i daje rade tez w blocie lekkim

Napisano

no własnie że nie bardzo się znam :) ale według mnie to nic nie szkodzi że stanie sie slickiem bo to jazda na wprost ta opona ktorą podałem jest bardzo tania i lekka ma być na przód chyba że grubszy bieżnik daje nam to że nie zakopuje sie w błocie

Napisano

Z moich obserwacji wynika, że opona, która dobrze trzyma w błocie to na pewno nie jest taka, która pozwala przez to błoto przejechać z najmniejszym oporem. Im mniejsza powierzchnia styku z błotem (czyli im mniej klocków) tym mniej się opona przysysa i mniejszy opór.

Napisano

Dzięki

no właśnie o taką odpowiedż mi chodziło tak samo miałem to na uwadze że chodzi tu o szerokość opony jeszcze z przodu

mam opone co jest bardzo miękka(mieki bieżnik(klocki)) i myśle zeby tą właśnie zmienić.

aha jescze chciałem dopisać że że głownie chodziło mi o to że jak wjade w błoto to tak że momentalnie prawie staje kiedyś tak nie miałem.

a co myśleć o takiej http://allegro.pl/opona-kenda-sbe-kevlar-26-2-1-dtc-60tpi-i1501749551.html

Jeżeli chodzi o efekt zwalniania na mokrych grząskich ścieżkach to na tych kendach sbe będziesz miał tak samo. Używam tych opon od dłuższego czasu i o ile na suchym i twardym a nawet zimą radzą sobie dobrze, to jak jest lepkie błoto momentalnie się zapychają. Gdy ścieżki w lesie są trochę rozmoknięte to ta opona przykleja się do gleby i zaczyna stawić spory opór. Sam zastanawiam się nad znalezieniem innych na wiosnę i jesień.

Napisano

a więc zaszalałem ,za namową wczoraj jeszcze poleciałem do sklepu wydałem ogromną kwote aż 122 zł na opone schwalbe smart sam evo i powiem super sprawa nie wiem czy ta opona ma klocki ale super wjeżdza w błoto i nie spowalnia to co mnie zsakoczylo to jazda po asfalcie jescze ten mój rower tak nie jechał szybko :).Opona zamontowana jest z przodu i teraz czuje jak tył mi spowalnia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...