Skocz do zawartości

[Obręcze]Jakie obręcze do XC i Maratonu do 85 PLN?

boowah78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ważę +/-90 kg i potrzebuję niedrogich obręczy do XC i Maratonów. Jakie macie propozycje?

AlexRims ACE-018, ważę 85 kg i zaplecione na 32 szprychy wytrzymały wiele. Po 2 latach widać znaczne starcie ścianek bocznych przez v-b, ale są tanie i ważą ok 450 g. Mam osobny rower do maratonów i osobny do enduro, więc te obręcze nie zaznały największego katowania.

Napisano

Mavic XM 317 byłoby taką obręczą, problem w tym, że ona ma limit do 90kg. I napisz jeszcze pod co ta obręcz, tarcza czy V-ka?

Obręcz ma być pod tarczę.

Napisano

Ja polecę XM 317. Jedną pod Vkę mam w xc/enduro rowerze na tyle. I tylko raz miała centrę bo lubię czasem sobie poszaleć ostrzej.

W drugim rowerze miałem na przodzie Disca i sprzedałem w prawie takim samym stanie jak ze sklepu przyszedł :)

Więc ja polecam mimo wszystko.

Napisano

www.allegro.pl

www.ceneo.pl

P.S. Pamiętaj tylko, że 317 ma limit do 90kg, więc lepiej zrzuć parę dobrych kilo :)

Wiosna blisko także wypocę ;D. Dzięki.

Napisano

netta1987 Przecież oryginalne 717 są z Maxtalu i spawane to jak niby je mogą jako 317 sprzedawać?

Nie spotkałem się z czymś takim jeszcze.

Napisano

No racja, niedopowiedzenie. Xm317 są tylko dwie wersja Disc i pod Vki. I o nich mowa w temacie.

X317/XC717 to inna bajka, cenowa i technologiczna :)

Napisano

POdłączę się do tematu gdyż sam muszę wybrać obręcz. Tą, którą zmieniam jest x 317 Mavica. BYłem z niej zadowolony do czasu jej przetarcia przez vki. W sumie zastanawia mnie czy po ok. 9kkm w tym 2kkm terenem, jeżdżąc nieprzerwanie zima->wiosna->lato... powinno w ogóle dojść do takiej sytuacji?

No, ale ciągnąc dalej: Szerokość tej obręczy to 17 mm. Chciałbym złożyć sobie koło na obręczy o szer. 19 mm tylko nie wiem jakie będą porównywalne lub obiektywnie lepsze jakościowo od Mavica x 317. Może ktoś z Was ma jakąś gotową propozycję? Obręcz będzie pracować z tyłu. Jeżdżę w każdym terenie ale bez skoków. Rower waży ok 14 kg, ja z ekwipunkiem zazwyczaj 90kg +/- 3kg. Kwota do 130 zł

Napisano

Tak wiem. Jeżdżę dużo więcej w błocie, śniegu, po zasolonych drogach zimą więc się nie dziwię... Nawet nie mam większych pretensji;)

• Mod Team
Napisano

Pytanie ignoranta:

nośność obręczy to 90kg, czy waga jeźdźca rozkłada się na 2 koła(czyli każde dźwiga po 50kg przy 100kg rowerzysty) czy jest to traktowane jak jazda na monocyklu?

• Mod Team
Napisano

Możesz jeszcze poszerzyć swoje pytanie, czy do tej wagi należy wliczyć masę ramy, amortyzatora i innych komponentów roweru :)

Nie ma co rozszerzać, pytanie czy przy "masie całkowitej" roweru 100kg jedno z kół niesie 50kg. Jeżeli tak to wytrzymałość 317-tek (90kg) jest z dużym zapasem.:thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...