Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Pomoc w wyborze amora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z wyborem amortyzatora do roweru enduro HT(Author 7mm).

Szukam amora używany/nowy w cenie do +/- 800 zł.

Musi być wytrzymały (chcę czasem poskakać z dropów, dla zobrazowania do +/- 1,2m wysokości) i ładnie pracować na wszelkich nierównościach.

Skok fajnie by było jak by był 130mm (góra 140mm - nie chce zwiększać długości amora,bo spowoduje to spadek wytrzymałości główki ramy).

Ważę 70kg, z rowerem prawie 90. Waga amora jest dla mnie mało ważna. Mile widziana blokada skoku :P

Mój styl jazdy : enduro + różne skoki jak są, las, korzenie. Coś takiego,

. Zdarzają się też drogi.

Myślałem nad Rock Shox Pike, Tora, Revelation.

Oś mojej piasty: zaciski 9mm (nie wiem czy wymieniać na QR20 bo nie za bardzo widzę potrzebę, mój portfel też).

Co byście polecili ? Jak sprawują się wasze amory w podobnych warunkach ?

Napisano

a może być także Marzocchi 44 ?

chodź do Revelation i Pike mu trochę brakuje. Ma prosty tłumik i mało regulacji.

http://www.forumrowe...rzocchi-44-rlo/

użyj tez opcji wyszukiwania na forum. Jest tego naprawdę dużo i o rzeczy które pytasz.

Napisano

Tore odrzuć bo to nie jest amorek do tego typu zadań:) ja na Twoim miejscu skupiłbym się na Pike, to dobra, niezawodna maszyna i gwarantuje, że będziesz zadowolony z jego pracy

Napisano

Jest kilka tor, z grubszymi goleniami i cieńszymi. Ta z grubszymi myślę że by była spoko pod względem wytrzymałości, ale słyszałem że tory nie pracują jakoś fajnie, dlatego powoli odpada z mojej listy.

Zastanawiam się jaki amor wybrać : z osią standardową 9mm zaciski (np.Revelation) czy QR 20 (np.Pike, domain). Obecnie mam piaste na zaciski authora 9mm. Amor na oś 20 = wymiana piasty + przeplatanie czyli ze dwie stówy, koszty rosną..

Jak bym miał brać pike'a to myślałem o tej piaście ale nie znam tej firmy,czy jest dobra czy zła ? Ceny amorów na 9 i 20 mm są podobne, a różnią się one właściwościami.

I tu pojawia się kolejne pytanie : czy mi potrzebny aż taki amortyzator, na oś 20 ? :icon_confused: Do mojego zastosowania ? Nie skacze z nie wiadomo czego, a tak poza tym to enduro. Czasem też jeżdżę drogami.

Wybór ciężki a sezon idzie :icon_confused:

Napisano

Proszę o wasze opinie nt. osi 9 i 20 mm.

Na pewno wiele osób przesiadało się z 9 na 20 mm więc ma porównanie jak się jeździ na poszczególnych rodzajach oś. Czy to warte jest zachodu ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...