stach34 Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 Witam, mam problem z wyborem amortyzatora do roweru enduro HT(Author 7mm). Szukam amora używany/nowy w cenie do +/- 800 zł. Musi być wytrzymały (chcę czasem poskakać z dropów, dla zobrazowania do +/- 1,2m wysokości) i ładnie pracować na wszelkich nierównościach. Skok fajnie by było jak by był 130mm (góra 140mm - nie chce zwiększać długości amora,bo spowoduje to spadek wytrzymałości główki ramy). Ważę 70kg, z rowerem prawie 90. Waga amora jest dla mnie mało ważna. Mile widziana blokada skoku Mój styl jazdy : enduro + różne skoki jak są, las, korzenie. Coś takiego, . Zdarzają się też drogi. Myślałem nad Rock Shox Pike, Tora, Revelation. Oś mojej piasty: zaciski 9mm (nie wiem czy wymieniać na QR20 bo nie za bardzo widzę potrzebę, mój portfel też). Co byście polecili ? Jak sprawują się wasze amory w podobnych warunkach ?
Gość Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 a może być także Marzocchi 44 ? chodź do Revelation i Pike mu trochę brakuje. Ma prosty tłumik i mało regulacji. http://www.forumrowe...rzocchi-44-rlo/ użyj tez opcji wyszukiwania na forum. Jest tego naprawdę dużo i o rzeczy które pytasz.
matkell Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 Tore odrzuć bo to nie jest amorek do tego typu zadań ja na Twoim miejscu skupiłbym się na Pike, to dobra, niezawodna maszyna i gwarantuje, że będziesz zadowolony z jego pracy
stach34 Napisano 17 Marca 2011 Autor Napisano 17 Marca 2011 Jest kilka tor, z grubszymi goleniami i cieńszymi. Ta z grubszymi myślę że by była spoko pod względem wytrzymałości, ale słyszałem że tory nie pracują jakoś fajnie, dlatego powoli odpada z mojej listy. Zastanawiam się jaki amor wybrać : z osią standardową 9mm zaciski (np.Revelation) czy QR 20 (np.Pike, domain). Obecnie mam piaste na zaciski authora 9mm. Amor na oś 20 = wymiana piasty + przeplatanie czyli ze dwie stówy, koszty rosną.. Jak bym miał brać pike'a to myślałem o tej piaście ale nie znam tej firmy,czy jest dobra czy zła ? Ceny amorów na 9 i 20 mm są podobne, a różnią się one właściwościami. I tu pojawia się kolejne pytanie : czy mi potrzebny aż taki amortyzator, na oś 20 ? Do mojego zastosowania ? Nie skacze z nie wiadomo czego, a tak poza tym to enduro. Czasem też jeżdżę drogami. Wybór ciężki a sezon idzie
stach34 Napisano 19 Marca 2011 Autor Napisano 19 Marca 2011 Proszę o wasze opinie nt. osi 9 i 20 mm. Na pewno wiele osób przesiadało się z 9 na 20 mm więc ma porównanie jak się jeździ na poszczególnych rodzajach oś. Czy to warte jest zachodu ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.