Skocz do zawartości

[Hamulec] Cantilever czy V-brake?

Ziomek

Rekomendowane odpowiedzi

Hey!

Ostatnio w mojej głowie pojawił sie pewnien problem.

Hamulce typu Catilever - takie obecnie posiadam przy swoim rowerze.Ostatnio zacząłem mysleć o zamianie na inny typ - V-brake.

Czy można tak normalnie wymianiac hamulce z jednego typu na drugi typ?

Cantilever czy V-brake - które lepsze?

Czekam na Wasze opienie!

a jak ustawisz bardzo blisko kobreczy klocki tak zeby wystarczala ta ilosc linki do hamowania ktora ciagna klamki od canti to i tak bedzie zle bo V-ki beda za mocne-loty supermena przez kiere beda wychodzily od niechcenia :!: ;-)

Dobre tanie klamki to Avid Fr5 za 50zł+wysylka a canti nie maja sie co rownac z V-kami-dobry wybor z Twojej strony

Miełem przez jakiś czas V-kę a klamkę od canti i nie polecam. Nie mowie, ze to niemozliwe i ze nie da sie jezdzic, zrobilem w takiej konfiguracji troche kilometrow (czekalem az klamka dotrze) i OTB nie zrobilem. Jest duzo minusow takiego rozwiazania. Pierwszy, trzeba ustawic klocki jak najblizej obreczy, mi sie udalo, ale jak ktos ma chocby minimalnie krzywa obrecz, moze miec klopoty. Drugi, klamka dostaje dosc duzego skoku, niby modulacja powinna byc przez to lepsza, ale tak nie jest i nigdy do konca nie wiesz kiedy hamulec zalapie. Trzeci, wlasnie dosc duzy skok, przy malej predkosci nie ma problemow, ale jak sie rozpedzisz, albo lecisz z gorki, to musisz "uciekac" z dlonia (hmm.. nie wiem jak to nazwac... przesuwasz reke na gripie zeby sie palce zmiescily...) co powoduje niedostateczne trzymanie kiery i uczucie niemozliwosci zachamowania.

Podsumowujac, da sie tak jezdzic, ale jest to niekomfortowe i w sumie niebezpieczne. Lepiej kupic chociaz najtansze klamki, lub z braku fuduszy tylko przedni hamulec z klamka a tylni zostawic. Ja tak mam w starym rowerku i sie spisuje wyśmienicie (zaliczyłem w takiej konfiguracji dwa maratony w calosci)

• 3 tygodnie później...

Ja mam Cantilevery Shimano BR-M452 z tyłu i BR-M502 z przodu, i powiem szczerze ze sa lepsze niz wiele tanszych v-brake'ów, a i wiele zalezy od klocków, ja mam oryginalne shimano i malo sie scieraja a maja dobra skutecznosc. Teraz bede sie przerzucal na inny rowerek z Shimano Deore Disc M535, 180/160 mm... to bedzie jazda!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...