Skocz do zawartości

[Rower] Cross do ok. 1400

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich.

Jak w temacie. Poszukuje cross'a do max. gdzies 1400-1500 zł. Aczkolwiek chętnie kupił bym taniszy(1200 lub taniej to cena mi najmilsza)

Mam upatrzone kilka rowerków i bardzo chciał bym usłyszeć wasze opinie który z nich jest najlepszy i jeśli proponujecie coś innego to chętnie zobacze ;)

Jestem osobą raczej przeciątną: 175 cm, 65 kg, facet, 17 lat ;) Szukam roweru głównie na asfalt ale również jakiś szuter itp. Rower głównie używany na dojazd do szkoły(12km w jedną strone) + myśle że conajmniej 2-3 razy w tygodniu trasy od 40 do nawet 200 km.

Rowery które mnie zainteresowały to:

*Matts 20-V

*Matts 40-V

*Evado 1.2

*Kelly's Saphix 2010

Jak zapatrujecie się na te rowery? Chce tu zaznaczyć że jest dla mnie naprawde ważna cena ;) Można się chyba domyślić że uczniowi LO raczej się nie przelewa :rolleyes:

Hmm... znalazłem jeszcze ten rowerek tzn: Starsza wresja: Evado 1.1

Może rower nie tak dobrze wyposażony ale cenowo żaden inny się nie moze z nim równac ;)

Napisano

No to fakt... też brałem go wsumie pod uwage ;)

Tylko tu mam własnie olbrzymi dylemat... porzyczyć od kogoś jakieś 200-300 zł i kupić któryś z tych za ok 1500 czy kupić tańszego Evado 1.1 za ok. 1000... ;/

Wsumie jedynym większym minusem jaki znajduje w Evado 1.1 w stosunku do 1.2 i całej reszty to brak przedniego amora... i to chyba jedyny większy minus... ;) a jednak cena o 1/3 mniejsza... ;)

Osobiście najchętniej chyba patrze na 2 rozwiązania:

- Evado 1.1 ze względu na cene(zawsze można przednie widełki z amorem kupić w przyszłości ;P)

- Kelly's Saphix ze względu na dość dobry osprzęt i wygląd wizualny. Niestety minusem jest cena

- Wskazany przez Ciebie romet którego tak naprawde zapomniałem uwzględnić ;) Jego największym plusem jest chyba najciekawsze wrażenie wizualne ;) podoba mi się taki kształt ramy ;)

No cóż... ktoś miał może lub ma Evado 1.1 ?? Jak się sprawuje itd?

Napisano

Evado 1.1 nie polecam. Tym bardziej, że planujesz później wymienić widelec na amortyzator. Popsujesz w ten sposób geometrię roweru. W dodatku przypuszczam, ze nie jest to bezpieczne. Romet RX500 rzeczywiście wygląda ciekawie. Jest tylko jedna rzecz, jaka mi się nie podoba. <_< Linki są poprowadzone rurą skośna ramy. Będzie zbierać każdy bród. W dodatku bedziesz zmuszony wtedy do przerzutki przedniej typu down-swing. :confused: Mi by to przeszkadzało. Patrząc na modele z 2009, a z 2011 roku to poprawili ten błąd i prowadząc linki, aby można było zamontować przerzutkę typu top-swing. :thumbsup: Kelly's Saphix wygląda dobrze. Cena jest taka wysoka, bo rama jest dobra. potrójnie cieniowana. Prawdopodobnie jest to stop aluminium 7005 :icon_mrgreen: Dwie Meridy, które podałeś też są dobre, ale to nie jest już rowery typu cross. Polecałbym Matts 20-V jeżeli zdecydowałabyś się na któryś z MTB z tych dwóch. W Matts 40-V płaci się za korbę i manetki RapidFire. Jeżeli zdecydujesz się na MTB, to trzeba napisać zupełnie inny temat. To by wtedy wszystko zmieniło. Zawsze taki rower można dostosować bardziej pod szosę. Odwrotnie już nie ma tej możliwości. :icon_cool:

Napisano

Hmm... no musze przyznać że najbardziej pasuje mi chyba Kelly's Saphix ;)

Mam tylko jedno pytanie... bo znalazłem w jednym ze sklepów nie daleko w promocji ten własnie rowerek i chciał bym znać wasze opinie czy nie polecacie go ze względu na kóryś z osprzętów??

http://rowery.shop.pl/view/119

Chciał bym poznać wasze opinie ;)

Napisano

To jest ten sam rower z tego co można sadzić po opisie. Jednak na wcześniejszym linku jest mało informacji o nim. Zadzwoń do obydwu sklepów i zapytaj się jaki to jest rocznik i poproś o dokładna specyfikacje obydwu rowerów na maila. Wtedy podaj tutaj i będzie odp. Zapytaj równiez jaki jest stop ramy, 7005 czy 6061. :thumbsup: Podaj potem tutaj.

Napisano

Do rowery.shop.pl dzwonić nie będe... bo jutro tam podjade ;) nie mam daleko xD

Która rama lepsza? 7005 czy 6061 ?? :)

A rocznik roweru to wsumie jakoś ważny chyba nie jest... Domyślam się ze ten droższy to nowszy model... pewnie zeszłoroczny a ten tańszy jeszcze z 2008 ;)

Bardzo mnie cieszy to że jest kaseta a nie wolno bieg... jakoś nie mam do nich zaufania ;]

Widzi ktoś w tym co jest w opisie coś co raczej by odradzało kupno tego rowerku?? ;] i o jakie informacje jeszcze warto zapytać czego w opisie nie ma?? ;]

Napisano

Ten tańszy Saphix to model z 2009 roku. Nie może być z 2008, bo wtedy był inny model ramy i inne wyposażenie. Modele 2009 i 2010 niczym istotnym się nie różnią. Stop ramy to na 99% 6061. Zresztą sam stop nie decyduje o jakości ramy, bo ważna jest również jego obróbka.

Napisano

To jak podjedziesz to daj znać. Lepszy jest stop aluminium 7005. Rocznik nie jest ważny. Ważne jakie komponenty. Pewnie, że kaseta lepsza. nie rozumiem czemu nie masz zaufania do wolnobiegu? :whistling: Ja tam nic nie widzę co by odradzało kupno tego roweru. :icon_wink: Warto zapytać o kasetę, stery, amortyzator, suport, korbę, koła, opony, hamulce. Trzeba też spojrzeć na prowadzenie linek i rożne takie szczegóły. Np. czy ma zaciski do kół czy zwykłe śrubki itd.

Napisano

mhm... ;) Myśle że jeśli będzie jutro i nic nie znajde co by mogło zmienić moje zdanie to go kupie na 90% ;)

Może jeszcze się uda stargować do tych 1250 i bedzie miodzio ;) Mam nadzieje że to będzie dobry wybór... ;)

A mam jeszcze jedno pytanie: http://rowery.shop.pl/view/98 Jest on coś wart?? ;) Bo fajna cena ale nie znam się na osprzęcie ;]

No zastanawia mnie ten Viperek jeszcze... bo tańszy... choć już nie tak ciekawy ;) Chce tam jutro już jechać puki jest promocja bo jednak dużo się oszczędza ;)

Jeśli kupie to się podziele zdięciami itd. ;) Wsumie to mój pierwszy rowerek na szose... xD Bo tak to na góralu z komunii jeszcze jeżdze xD stary rower ale nawet na ciężkich trasach daje rade xD Jednak jego remonty są bardzo nieopłacalne xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...