Skocz do zawartości

[ do 2500,max.3000] cross miasto, pagórki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie,

Noszę się z zamiarem kupna roweru i proszę o obiektywne opinie. Szukam roweru mniej wiecej w ramach cenowych jak w temacie. Mierze 182 oraz waże 92kg, poszukuje roweru do uzytku szosowego oraz czesciowo gorskiego, mam pare rowerkow upatrzonych prosiłbym o opinie oraz mozliwe alternatywy co do tych:

- scott sportster 25

- scott sportster 30

- cube curve

- cube nature

- trek (gf) utopia

- trek 7500

Liczę na obiektywne podpowiedzi, gdyż robi sie cieplej i chciałbym mieć maszynę już w domu :))) tylko jaką ?

Witam,

jeśli chodzi o GF Utopia to ten rower ma tarczówki mechaniczne. Nie znam ich i nie twierdzę, że są złe. Uważam jednak, że w tym przedziale cenowym nie ma sensu decydować się na takie w sumie połowiczne rozwiązanie, jakim jest hamulec mechaniczny.

Wybór pomiędzy modelami Scott to wybór pomiędzy rowerem opartym na Alivio, a rowerem opartym na Deore z trochę lżejszym

amortyzatorem. W Cube to napęd Alivio + przerzutki i manetki klasę wyżej (Pure) lub napęd Deore + manetki i przerzutki klasę wyżej i lżejszy amortyzator (Nature).

Możesz też pomysleć nad zeszłorocznym Kellys Mash z powietrznym amortyzatorem, którego można teraz dostać za jakieś 2700-2800 zł. Choć widzę, że chyba kierujesz się ku hamulcom tarczowym.

Powiem szczerze, nie wiem właśnie jaką mieć opinie o kellysach, osprzęt rewelka ale jak ogół? W sklepie proponowano mi exquisite2010dsc za 2549,-. Trek GF, wyróżnia sie tym iz ma rame z dozywotnia gwarancja, czy to istotne ? Szczerze nie wiem ale ten cube cos mi podchodzi najbardziej, nie wiem jakie macie o nich opiniee czy to curve czy tez nature ?

• 2 tygodnie później...

Crossy Kellysa są OK, a pokazany przeze mnie MASH to ciekawa propozycja w atrakcyjnej cenie.

Odnośnie modeli Cube to lepszy jest Nature i to praktycznie w każdym aspekcie. Co ciekawe nawet rama jest już robiona z innego stopu. Tyle, że jak sam widzisz różnica w cenie jest spora.

A pytanie w sumie w temacie czy orientujecie sie czy z takich rowerow cos da sie urwać? i ile mniej wiecej to jest?

Po głowie chodzi mi praktycznie już 3 modele:

trek 7500

gf utopia

i zalezy w jakiej cenie scott 25?

Poszczególne marki są sprzedawane na różnych marżach, a do tego dchodzi jeszcze chęć lub niechęć konkretnych sprzedawców do udzielania rabatów. Tak więc ciężko odpowiedzieć na twoje pytanie. Myślę jednak, że wstępnie możesz przyjąć 5 do 7% rabatu.

Ok, dzięki powiedzcie mi tylko jeszcze jedą rzecz i rozwiejecie moje wątpliwośći. Budżet do 2900 bo myśle o cube nature i scott 25 ( moze uda mi sie wyblagac rabat ) bo mniej wiecej sa w tej samej cenie. Czy warto ???

A może wystarczy mi już cube curve tylko nie slysalem opinii o tych rowerach co myslicie ?

GF odpada ze wzgledu na dlugą rame i dziwna geometrie, i nie wiem czy slusznie ale te mechaniczne tarcze mnie troszke odpychaja.

Został jeszcze 7500 trek ?

Gdybyś kupował Cube w Ski Team i zapłacił kartą kredytową (kilka banków do wyboru) to masz rabat 10%.

Nature vs. Sportster 25 - ja osobiście skłaniałbym się ku Cube. Trek ma trochę gorszą tylną przerzutkę i korby, no ale jest też 300 zł tańszy.

Osprzęt to jedno, ale powinieneś się też do tych rowerów przymierzyć, żeby przekonać się w rzeczywistości co Ci bardziej pasuje.

Gdybyś kupował Cube w Ski Team i zapłacił kartą kredytową (kilka banków do wyboru) to masz rabat 10%.

Nature vs. Sportster 25 - ja osobiście skłaniałbym się ku Cube. Trek ma trochę gorszą tylną przerzutkę i korby, no ale jest też 300 zł tańszy.

Osprzęt to jedno, ale powinieneś się też do tych rowerów przymierzyć, żeby przekonać się w rzeczywistości co Ci bardziej pasuje.

No właśnie nie wiem właśnie gdyż nie chce budzetu strasznie naciagnąc, wizualnie boje sie w scotcie iz te białe siodło rama po prostu zmieni kolor, najładniejsze cieniowanie i ogół to trek ( niby dozywotnia gwarancja na rame ) a cube osprzęt, tylko że o cubie raz cicho ogolnie a dwa mało mam dystrybutorów na slasku, jedynie market martes sport ? nie wiem czy to dobrze swiadczy ?

No to kup sobie Treka. To również jest rower poskładany z solidnych komponentów. Jeśli Ci nie zależy na hamulcach tarczowych to masz też czarnego Sportstera 20, który resztę osprzętu ma przecież taką samą jak 25.

Ilość sklepów danej marki nie ma nic wspólnego z jakością samych rowerów.

wizualnie boje sie w scotcie iz te białe siodło rama po prostu zmieni kolor, najładniejsze cieniowanie i ogół to trek ( niby dozywotnia gwarancja na rame )

Rama raczej koloru nie zmieni i oto bym się nie martwił. A Trek daje dożywotnią gwarancję, ale tylko na wyższe modele ram i na pierwszego właściciela, poza tym o ile się orientuje to gdzieś się trzeba też zarejestrować. Co do rabatu to wszystko zależy od sklepu, biorąc rower za 3000zł myślę że jak dobrze zagadasz to bez problemu urwą Ci cenę 5-10%. Ja tam zawsze pytam się o zniżkę, grunt to połechtać trochę ego sprzedawcy w sklepie :icon_wink:

Rama raczej koloru nie zmieni i oto bym się nie martwił. A Trek daje dożywotnią gwarancję, ale tylko na wyższe modele ram i na pierwszego właściciela, poza tym o ile się orientuje to gdzieś się trzeba też zarejestrować. Co do rabatu to wszystko zależy od sklepu, biorąc rower za 3000zł myślę że jak dobrze zagadasz to bez problemu urwą Ci cenę 5-10%. Ja tam zawsze pytam się o zniżkę, grunt to połechtać trochę ego sprzedawcy w sklepie :icon_wink:

Chyba jednak zostane przy treku, cuby nie wiem czemu wg mnie nie sa złe, ale i w każdym sklepie jakoś tak wypowiadają sie nijako o tej firmie, nie wiem gdzie przyczyna leży. Tymczasem dzięki za porady, proszę jeszcze o jakieś, ja tymczasem ide szukac dystrybutora treka na weekend rower ma byc :)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...