Foley Napisano 14 Marca 2011 Napisano 14 Marca 2011 Witam Posiadam Trekkinga który ma osprzęt Shimano Tourney, chciałbym go wymienić na coś innego. Chciałbym go przerobić na kolarkę z prostą kierownicą. Nie znam się za bardzo na rowerach. Zdaję sobie sprawę z ceny, lecz 2 sezony temu przejeździłem Tourney'a, a poprzedni zbierałem pieniądze na nowy system. Manetka: - Shimano SLX SL-M660 3X10/3X9 Przerzutka Tył: - Shimano 105 Przerzutka przód: - Shimano 105 Kaseta: - Coś na 9 albo 10 przełożeń, na szosie. Nie korzystam z największych zębatek, a z tych mniejszych owszem. Korba: - FC-R550 Koła: - Shimano WH - R500, ponieważ mam teraz wolnobieg, a kupienie piasty + zaplatanie wyjdzie nie dużo mniej, a będe miał nowe obręcze. Tu mam pytanie czy manetka SLX'a 3X10 pociągnie korbę na 2 przełożenia? Czy pod te koła zamontuje swoje v-brake?
Foley Napisano 15 Marca 2011 Autor Napisano 15 Marca 2011 Przepraszam, czy cos z tym tematem jest nie tak? Czy przy odczuciu amatora Ultegra będzie lepsza od 105?
Mod Team Franio Napisano 15 Marca 2011 Mod Team Napisano 15 Marca 2011 Cierpliwości, nie wszyscy siedzą na forum 24/7. Poza tym większość forumowiczów ujeżdża rowerki MTB, a ty napisałeś o przerabianiu roweru na kolarkę. Taki temat bardziej pasuje do działu "Forum szosowe", w którym mógłbyś dostać więcej odpowiedzi.
M333 Napisano 15 Marca 2011 Napisano 15 Marca 2011 Do takiego użytku (turystyka szosowa) wystarczy nawet sora, o tiagrze nie wspomnę. Ad 1. Prawdopodobnie będzie chodzić co najmniej w zadowalającym stopniu. Niewielu jest użytkowników takich miksów napędu, stąd pewnie powściągliwość forumowiczów w zabieraniu głosu. Nie mam pewności, ja również nie korzystałem z takiego układu. Ad 2. Koła szosowe z vkami będą oczywiście współpracować. Gdybym sam wybierał to wolałbym zakupić w tej cenie (~300zł) jakieś złożone koła (w znaczeniu nie fabryczne- wybierasz piasty, szprychy i obręcz, sklep dobiera długość szprych, zaplata i wysyła), ale na nieco szerszej obręczy. Mnie osobiście wydaje się, że hamulce v-brake słabo działają na bardzo wąskich obręczach.
Foley Napisano 15 Marca 2011 Autor Napisano 15 Marca 2011 Jaki zestaw kół polecasz? Chciałbym wstawic tam jakieś opony szosowe Co myślicie o piastach firmy Novatec? Komplet do 200zł: http://allegro.pl/nowy-komplet-novatec-maszyny-szosa-lekkie-wys-0-i1510092031.html
M333 Napisano 15 Marca 2011 Napisano 15 Marca 2011 W dziale "koła" masz przyklejony post odnośnie kompatybilności opon i obręczy w zależności od szerokości jednych i drugich. O piastach (maszyny czy kulki, novatec czy shimano itp.) można bardzo dużo przeczytać w archiwum. Zapoznaj się z tym i wtedy ewentualnie pytaj, ale w innym dziale.
Foley Napisano 18 Marca 2011 Autor Napisano 18 Marca 2011 Chciałem się upewnić czy reszta będzie sprawnie chodziła. Mogę też dołożyć do kół: Shimano WH-RS10. SLX będzie w moim przypadku lepszym wyborem niż XT (manetka), z powodu braku jeżdżenia w terenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.