Skocz do zawartości

[Hamulce] szarpie kołem i ściąga (wygina) koło podczas hamowania

przemo9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów i koleżanki

Mam problem posiadam nowy rower firmy Olpran z hamulcami tarczowymi mechanicznymi. Gdy hamuję przednim hamulcem podczas jazdy zaczyna mocno wibrować koło na boki i widoczne jest wygięcie obręczy koła w stronę tarczy nie mam pojęcia co może być przyczyną. Hamulce nie ocierają podczas normalnej jazdy , koło również normalnie pracuje podczas jazdy, problem pojawia się podczas hamowania. Proszę o pomoc . Podkreślę , że rower złożony w serwisie Olpran.

koło dokręcone odpowiednio mocno. Szprychy też chodziły mi po głowie choć wydają się dobrze naciągnięte i koło podczas normalnej jazdy nie "faluje" . Myślałem , że może piasta za słabo dokręcona ale luzów nie ma . Nie wiem czy kombinować z tymi szprychami jak koło pracuje prawidłowo tylko przy hamowaniu problem.

Ja chyba kiedyś miałem podobnie i tu są tylko dwie opcje pierwsza to za lekko zakręcone mocowanie koła, a drugie to piasta, luz nie musi być wyczuwalny a to i tak przy hamowaniu może lekko ściągać ;)

Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...