jjzz12 Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Zwracam się z prośbą do praktyków (!!!) o pomoc. Mam nowe hamulce BR-S500 (Alfine, to samo co Deore LX BR-M585, tylko z innym napisem), przedni hamulec działa zadowalająco, tył niestety nie, wynika to z mojej dużej wagi. Zablokowanie pode mną tylnego koła wymaga bardzo dużej siły, znacznie większej niż w fałkach LX, których wcześniej używałem, chcę to poprawić, myślę o zmianie tarczy - obecna to 160 mm - na większą. Czy ktoś robił taką operację (czyli zmianę wielkości tarczy bez zmiany pozostałych komponentów) i jeśli tak, to czy różnica była duża? Czy ktoś z kolegów ma do odstąpienia do testów jakąś starą tarczę 180 lub 203 (najchętniej centerlock)? Uprzedzając pytania: - tak, hamulce są odpowietrzone i sprawne, pod lżejszymi kolegami działają bardzo dobrze - nie, tarcza ani klocki nie są zatłuszczone - tak, zmieniłem klocki fabryczne na lepsze, nie pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Na jakie klocki zmieniłeś te seryjne? Mam hamulce BR535 i BR585 i z doświadczenia powiem Ci że więcej daje zmiana klocków na metaliczne niż przejście z tarczy 160 na 180. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 13 Marca 2011 Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 A tak na marginesie, to obstawiałbym coś z grupy wykluczonych przyczyn - tył ma znacznie mniejsze obciążenie i potrzeba mniejszej siły do zablokowania koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjzz12 Napisano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Zmieniłem na klocki żywiczne, spróbuję metalicznych. Hamulec jest sprawny na 100%, pod kolegą ważącym 80 kg działa jak trzeba, przy mojej wadze niestety się już nie sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjzz12 Napisano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Winna była jednak chyba zatłuszczona tarcza, powtórne odtłuszczenie tarczy i wypalenie klocków poskutkowało, widocznie za pierwszym razem niedokładnie to zrobiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.