rurokura Napisano 8 Maja 2006 Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 no gratulacje. ja pewnie pierwsza jazde odbede za jakies 2 tygodnie, na razie czekam na czesci, ale wstepnie nie planuje montowac zadnego hamulca... moze zmienie zdanie po pierwszej jezdzie... ciekawi mnie jak bez przedniego hamulca przez kiere przeleciales? jakis paradoks ; ) mam jeszcze pytanie z innej beczki - tak mnie ciekawi - skad sie wziela taka "tradycja" wkladania roznego rodzaju kartek (co to wlasciwie jest?) w szprychy ostrych kol? czemu to ma sluzyc? skad sie to wzielo? wiesz ,raczej nie zmienisz ,bo ja po pierwszych jazdach jakoś nie odczuwam potrzeby -wyobraznia, doświadczenie ,refleks i mocne nogi zazwyczaj wystarczają .. tylko ze czasami sa nagłe wypadki ,jakaś głupia dziweczynka na rowerze co nie patrzy gdzie jedzie i jedzie prosto na Ciebie ,jakiś wariat w blachosmrodzie ,i masa innych -warto mieć hamulec, ale używać go tylko w krytycznych sytuacjach, taka jest moja opinia jak to zrobiłem ? chciałem sie nagle zatrzymać,jechałem juz wolno -tak jak na zwykłym rowerze i stanąłem z całej siły na pedale ,zeby 2ga nogą dotknąć juz ziemi odruch -zablokowałem koło ,w tym momencie rower "podskoczył" ,a ja razem z nim ,zabawne to było kartki w szprychach nam nie grożą raczej w kazdym razie mi -jeszcze tak badzo głowy nie potłukłem ;P niech sie wypowiedząbardziej kompetentni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 9 Maja 2006 Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Te kartki to szprychówki czyli okolicznościowe pamiątki z alleycatów –wyścigów kurierów rowerowych. Na masie krytycznej też można dostać szprychówkę jako cegiełka na jakiś cel. W ostrej galerii widać, że ludzie, który nie śmigają w wyścigach kurierów mają powkładane między szprychy karty, obrazki, zdjęcia... moim zdaniem oni się próbują trochę lansować i przypasować do kurierów mimo że sami nie brali nigdy udziału w wyścigu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nygas Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 probowal ktos z Was zrobic ostre na ramie mtb i kolach 26"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 wyzje ktos chyba opisuje przezycia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Ja mam ostre koło na 26” kołach do jazdy w terenie. Zbudowałem je na jakiejś starej niemieckiej ramie pod koła 27”. Zmieniłem koła, widelec, mostek, kierownice i jeszcze parę rzeczy i tak to wygląda : http://img84.imageshack.us/my.php?image=dscn23680ok.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurokura Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 moje ostre mam na 26' ,i na "zwyczajnej" stalowej górskiej ;] ramie całkiem to wygodne ,mozna mieć dłuzszą korbe ,bo nie zahaczysz o ziemie p.s. kwadrat w prawym ramieniu mi sie wyrobił i dzisiaj jezdziłem po miescie uzywajac tylko lewej nogi - i szczerze mowiac jeździło się całkiem nieźle mam przełozenie jak juz pisałem 48x18 i po lesie mozna spokojnie jeździć .. a ostre w gory ,, hmm raczej mało wygodne a w czym rzecz :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nygas Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 mam rame i kola wlasciwie tez, nie wiem co z kaseta, czy jest jakis sposob, zeby to dzialalo na zasadzie ostrego? moze jakos to zablokowac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurokura Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 mam rame i kola wlasciwie tez, nie wiem co z kaseta, czy jest jakis sposob, zeby to dzialalo na zasadzie ostrego? moze jakos to zablokowac... przeczytaj wczesniejsze posty -tam wszystko pisze kasete wywal -szkoda zachodu ; a ciezka jak cholera .. kup sobie trybik na tył ,nakrecany na piaste zamiast wolnobiegu -cena w okolicach 5-10 zł .. do tego gruby łańcuch za ok 15 zł .. zostawiasz jeden blat w korbie ,i właściwie juz masz ostre powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nygas Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 kasete wywal -szkoda zachodu ; a ciezka jak cholera .. kup sobie trybik na tył ,nakrecany na piaste zamiast wolnobiegu -cena w okolicach 5-10 zł .. do tego gruby łańcuch za ok 15 zł .. zostawiasz jeden blat w korbie ,i właściwie juz masz ostre powodzenia problem w tym, ze mam juz piaste na kasete i chce ja wykorzystac, bo nie mam zamiaru kupowac specjalnie nowego kola czy piasty... mam zamiar to wykorzystac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurokura Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 problem w tym, ze mam juz piaste na kasete i chce ja wykorzystac, bo nie mam zamiaru kupowac specjalnie nowego kola czy piasty... mam zamiar to wykorzystac aha! w ten sposób .. no to kupic musisz zykły trybik nakładany na kasete ,a jak to zablokować ? sam nie wiem ,moze sprobuj sciagnac bembenek i zobaczysz co tam jest w środku , ja kiedyś miałem podobne plany -sprobuj moze zalać zywicą epoksydową -sam tak włąsnie chciałem zrobić pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Zalanie żywicą to jest chyba jedyny słuszny krok aby zablokować piastę mtb. W bębenku są 2 lub 3 zapadki które sa przyciśnięte drutem. W jedną stronę się kładą a w drugą blokują i nie pozwalają się kasecie kręcić. Nie znam żadnego patentu jak to zablokować Jak by żywica nie pomogła to trzeba chyba wymienić piastę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nygas Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 mmm to nieciekawie. chyba z mojego OK nic nie bedzie skoro to takie problematyczne . chyba, ze ktos ma ochote zamienic sie kolami z piasta pod kasete na zwykle (pod wolnobieg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 15 Maja 2006 Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 koszt piasty pod nakręcany wolnobieg to 20-30zł a zaplecenie koła to 20-30zł + ewentualny koszt szprych. Chyba warto pokombinować bo za 100pln możesz mieć nowy rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 15 Maja 2006 Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 ja mam nawet piaste tylna pod wolnobieg QUANDO, przebieg 2000km, moge sprzedac za 10zł (jest jeszcze w pokrzywionym kole,ale moge ja wykrecic) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nygas Napisano 15 Maja 2006 Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 zeby to wszystko bylo takie proste . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukkas Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 to wykorzystaj tylko przednie kolo: http://www.grupaeko.home.pl/ksa/gallery2/m...p?g2_itemId=386 i problem z glowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Monocykl będzie chyba moim następnym etapem cyklozy Jak by nie patrzeć to będzie następne ostre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 zeby to wszystko bylo takie proste . na takich kolach smigal ktos na zawodach w Chorzowie w niedziele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nygas Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 na takich kolach smigal ktos na zawodach w Chorzowie w niedziele to chyba wazyl 40kg, daremne sa te kola . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust Napisano 26 Maja 2006 Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Nowe ostre: Nowe ostre: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurokura Napisano 26 Maja 2006 Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 fajny rowerek ..witam w klubie w sumie kolor mi do konca nie odpowiada , ale generalnie pozytywnie noi takiej alu klamki bym sobie chyba nie zostawił ale grunt ze chodzi ,kazde ostre jest fajne masz korbe na kliny ? ile zabków ? 52 ? pozdrawiam:) i co to za piasta z tyłu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust Napisano 26 Maja 2006 Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Klamka jak i siodło zmienię (klamkę mam) co do koloru też mi nie pasuje ale to dopiero zostanie na zimę. Piasta nazywa się New Star. Wycięte zostały w niej rowki żeby mogła wejść zębatka i potem zakręciłem na piastę nakrętkę od suportu, więc nie powinno być problemu z odkręcaniem się zębatki. Korba jest na kliny a przełożenie 52X18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurokura Napisano 26 Maja 2006 Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 siemka raz jeszcze wrzucam fotki mojego ostrego rama stalowa ,hi-tenowa -tak przypuszczam 19'' koła remerx grand rock 26'' -nie do zajechania ,piasty noname ,opony -takie jakie były , w przyszłości zmiana na semi slicki korba -shimano lx 91r. ,46 zabków ,tylna 18 klameczka hamulca lx 96 , ideą tworzenia tego roweru było zrobienie lekkiego muła roboczego ,nie rzucajacego sie w oczy i możliwie bezawaryjnego środka transportu -tak po mieście ,jak i po parku ,lesie priorytetem było także maksymalne ograniczenie kosztów -wiekszość cześci albo z odzysku ,albo dostałem pierwotnie blat 48z ,tył 18 -swietnie spisywał sie na drodze .. w terenie było juz nieco gorzej .. teraz zmieniłem na 46x18 i jestem bardzo zadowolony ,rowerek szybciej sie zbiera , w lesie jezdzi sie lepiej ,na drodze jednak 46x18 to nieco za mało , strasznie sie człowiek nakręci aha -ogłaszam konkurs na nazwe dla niego moje typy to a.crusher destroyer b.urinum c.potato monster d.predator e.puszek okruszek wasze własne kompozycje ,pomysły i luźne myśli ,bardzo mile widziane ,rozpatrze wszystkie .. wykonam logo i napis i załącze fotki *czekam na wasze prpopzycje fotki: a tu własciwie jest całosc na jednej fotce ostro! mesje Faust swietny pomysł z przeróbką tej piasty ,brawo! bardzo mi sie podoba ,i przypuszczam ze to dobry patent ,który zda egzamin .. klamka -no i bardzo słusznie 3. kolor -to jest srebrny mat ? czy też polerowane aluminium ? bo z fotek nie jestem pewien 4. ciekawe jak korba na lkiny sie sprawuje na ostrym .. pewnie dobrze ,czy takie przełożenie Ci odpowiada ? ? no iwreszcie czy zadowolony z roweru ? bo ja baaardzo ,teraz w zasadzie cwicze tylko na nim oi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust Napisano 26 Maja 2006 Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Klamka zmieniona. Kolor to srebrny mat. Do przełożenia miałem pewne obawy czy nie za wysokie ale jest świetne, w ogóle jeździ się świetnie szczególnie po mieście, jest szybsze od rowerów z przerzutkami może przez to że nie trzeba przy nich gmyrac i trącić czasu. Na ostrych jeżdżę cały czas góral jest od dawna nie ruszany i czeka na wakacyjne wyjazdy w góry . Nowa klamka: Moje ostre: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 26 Maja 2006 Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 chłopaki dajcie linki do swoich zdjęć bo ja jak zwykle nic nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.