Skocz do zawartości

[ostre kolo, singlespeed] Ostry topic

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no gratulacje. ja pewnie pierwsza jazde odbede za jakies 2 tygodnie, na razie czekam na czesci, ale wstepnie nie planuje montowac zadnego hamulca... moze zmienie zdanie po pierwszej jezdzie... ciekawi mnie jak bez przedniego hamulca przez kiere przeleciales? jakis paradoks ; )

mam jeszcze pytanie z innej beczki - tak mnie ciekawi - skad sie wziela taka "tradycja" wkladania roznego rodzaju kartek (co to wlasciwie jest?) w szprychy ostrych kol? czemu to ma sluzyc? skad sie to wzielo?

wiesz ,raczej nie zmienisz ,bo ja po pierwszych jazdach jakoś nie odczuwam potrzeby -wyobraznia, doświadczenie ,refleks i mocne nogi zazwyczaj wystarczają .. tylko ze czasami sa nagłe wypadki ,jakaś głupia dziweczynka na rowerze co nie patrzy gdzie jedzie i jedzie prosto na Ciebie ,jakiś wariat w blachosmrodzie ,i masa innych -warto mieć hamulec, ale używać go tylko w krytycznych sytuacjach, taka jest moja opinia

jak to zrobiłem ? chciałem sie nagle zatrzymać,jechałem juz wolno -tak jak na zwykłym rowerze i stanąłem z całej siły na pedale ,zeby 2ga nogą dotknąć juz ziemi odruch -zablokowałem koło ,w tym momencie rower "podskoczył" ,a ja razem z nim ,zabawne to było

kartki w szprychach nam nie grożą raczej :) w kazdym razie mi -jeszcze tak badzo głowy nie potłukłem ;P

niech sie wypowiedząbardziej kompetentni

Napisano

Te kartki to szprychówki czyli okolicznościowe pamiątki z alleycatów –wyścigów kurierów rowerowych. Na masie krytycznej też można dostać szprychówkę jako cegiełka na jakiś cel. W ostrej galerii widać, że ludzie, który nie śmigają w wyścigach kurierów mają powkładane między szprychy karty, obrazki, zdjęcia... moim zdaniem oni się próbują trochę lansować i przypasować do kurierów mimo że sami nie brali nigdy udziału w wyścigu ;)

Napisano

moje ostre mam na 26' ,i na "zwyczajnej" stalowej górskiej ;] ramie

całkiem to wygodne ,mozna mieć dłuzszą korbe ,bo nie zahaczysz o ziemie

p.s. kwadrat w prawym ramieniu mi sie wyrobił i dzisiaj jezdziłem po miescie uzywajac tylko lewej nogi - i szczerze mowiac jeździło się całkiem nieźle

mam przełozenie jak juz pisałem 48x18 i po lesie mozna spokojnie jeździć .. a ostre w gory ,, hmm raczej mało wygodne

a w czym rzecz :>

Napisano

mam rame i kola wlasciwie tez, nie wiem co z kaseta, czy jest jakis sposob, zeby to dzialalo na zasadzie ostrego? moze jakos to zablokowac...

Napisano

mam rame i kola wlasciwie tez, nie wiem co z kaseta, czy jest jakis sposob, zeby to dzialalo na zasadzie ostrego? moze jakos to zablokowac...

przeczytaj wczesniejsze posty -tam wszystko pisze

kasete wywal -szkoda zachodu ; a ciezka jak cholera ..

kup sobie trybik na tył ,nakrecany na piaste zamiast wolnobiegu -cena w okolicach 5-10 zł .. do tego gruby łańcuch za ok 15 zł .. zostawiasz jeden blat w korbie ,i właściwie juz masz ostre

powodzenia

Napisano

kasete wywal -szkoda zachodu ; a ciezka jak cholera ..

kup sobie trybik na tył ,nakrecany na piaste zamiast wolnobiegu -cena w okolicach 5-10 zł .. do tego gruby łańcuch za ok 15 zł .. zostawiasz jeden blat w korbie ,i właściwie juz masz ostre

powodzenia

problem w tym, ze mam juz piaste na kasete i chce ja wykorzystac, bo nie mam zamiaru kupowac specjalnie nowego kola czy piasty...

mam zamiar to wykorzystac

Napisano

problem w tym, ze mam juz piaste na kasete i chce ja wykorzystac, bo nie mam zamiaru kupowac specjalnie nowego kola czy piasty...

mam zamiar to wykorzystac

aha! w ten sposób ..

no to kupic musisz zykły trybik nakładany na kasete ,a jak to zablokować ? sam nie wiem ,moze sprobuj sciagnac bembenek i zobaczysz co tam jest w środku ,

ja kiedyś miałem podobne plany -sprobuj moze zalać zywicą epoksydową -sam tak włąsnie chciałem zrobić

pozdrawiam

Napisano

Zalanie żywicą to jest chyba jedyny słuszny krok aby zablokować piastę mtb. W bębenku są 2 lub 3 zapadki które sa przyciśnięte drutem. W jedną stronę się kładą a w drugą blokują i nie pozwalają się kasecie kręcić. Nie znam żadnego patentu jak to zablokować :blush: Jak by żywica nie pomogła to trzeba chyba wymienić piastę :blush:

Napisano

mmm to nieciekawie. chyba z mojego OK nic nie bedzie skoro to takie problematyczne :). chyba, ze ktos ma ochote zamienic sie kolami z piasta pod kasete na zwykle (pod wolnobieg):).

Napisano

koszt piasty pod nakręcany wolnobieg to 20-30zł a zaplecenie koła to 20-30zł + ewentualny koszt szprych. Chyba warto pokombinować bo za 100pln możesz mieć nowy rower :D

Napisano

ja mam nawet piaste tylna pod wolnobieg QUANDO, przebieg 2000km, moge sprzedac za 10zł (jest jeszcze w pokrzywionym kole,ale moge ja wykrecic)

• 2 tygodnie później...
Napisano

fajny rowerek ..witam w klubie

w sumie kolor mi do konca nie odpowiada , ale generalnie pozytywnie

noi takiej alu klamki bym sobie chyba nie zostawił

ale grunt ze chodzi ,kazde ostre jest fajne

masz korbe na kliny ? ile zabków ? 52 ?

pozdrawiam:)

i co to za piasta z tyłu ?

Napisano

Klamka jak i siodło zmienię (klamkę mam) co do koloru też mi nie pasuje ale to dopiero zostanie na zimę. Piasta nazywa się New Star. Wycięte zostały w niej rowki żeby mogła wejść zębatka i potem zakręciłem na piastę nakrętkę od suportu, więc nie powinno być problemu z odkręcaniem się zębatki. Korba jest na kliny a przełożenie 52X18

Napisano

siemka raz jeszcze

wrzucam fotki mojego ostrego

rama stalowa ,hi-tenowa -tak przypuszczam 19''

koła remerx grand rock 26'' -nie do zajechania ,piasty noname ,opony -takie jakie były , w przyszłości zmiana na semi slicki

korba -shimano lx 91r. ,46 zabków ,tylna 18

klameczka hamulca lx 96 ,

ideą tworzenia tego roweru było zrobienie lekkiego muła roboczego ,nie rzucajacego sie w oczy i możliwie bezawaryjnego środka transportu -tak po mieście ,jak i po parku ,lesie

priorytetem było także maksymalne ograniczenie kosztów -wiekszość cześci albo z odzysku ,albo dostałem

pierwotnie blat 48z ,tył 18 -swietnie spisywał sie na drodze .. w terenie było juz nieco gorzej ..

teraz zmieniłem na 46x18 i jestem bardzo zadowolony ,rowerek szybciej sie zbiera , w lesie jezdzi sie lepiej ,na drodze jednak 46x18 to nieco za mało , strasznie sie człowiek nakręci

aha -ogłaszam konkurs na nazwe dla niego

moje typy to

a.crusher destroyer

b.urinum

c.potato monster

d.predator

e.puszek okruszek

wasze własne kompozycje ,pomysły i luźne myśli ,bardzo mile widziane ,rozpatrze wszystkie ..

wykonam logo i napis i załącze fotki

*czekam na wasze prpopzycje

fotki:

018cu.th.jpg

025lw.th.jpg

037xp.th.jpg

040to.th.jpg

050we2.th.jpg

a tu własciwie jest całosc na jednej fotce

all6rj.th.jpg

ostro!

mesje Faust

swietny pomysł z przeróbką tej piasty ,brawo! bardzo mi sie podoba ,i przypuszczam ze to dobry patent ,który zda egzamin ..

klamka -no i bardzo słusznie

3. kolor -to jest srebrny mat ? czy też polerowane aluminium ? bo z fotek nie jestem pewien

4. ciekawe jak korba na lkiny sie sprawuje na ostrym .. pewnie dobrze ,czy takie przełożenie Ci odpowiada ? ?

no iwreszcie czy zadowolony z roweru ? bo ja baaardzo ,teraz w zasadzie cwicze tylko na nim

oi

Napisano

Klamka zmieniona. Kolor to srebrny mat. Do przełożenia miałem pewne obawy czy nie za wysokie ale jest świetne, w ogóle jeździ się świetnie szczególnie po mieście, jest szybsze od rowerów z przerzutkami może przez to że nie trzeba przy nich gmyrac i trącić czasu. Na ostrych jeżdżę cały czas góral jest od dawna nie ruszany i czeka na wakacyjne wyjazdy w góry :) .

Nowa klamka:

dscn24170kw.th.jpg

Moje ostre:

dscn24147lv.th.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...