Skocz do zawartości

[ostre kolo, singlespeed] Ostry topic

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

gdzie w polsce mozna jeszcze kupic koronki do piast miche primato?? potrzebuje szybko bo zajechalem naped a w bikom.pl na 18-stki trzeba czekac 2 tygodnie (i znajac zycie okaze sie ze zejdzie im dluzej)

Jak na szybko to chyba tylko tania Polska

http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...roducts_id=3520

albo pogadaj z Arnikiem może będzie miał 18 Miche

http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...roducts_id=4031

dzieki, juz wyslalem maila. juz nie wytrzymuje bez ostrego. jazda po miescie na XC nie ma smaku.

rurokura - pierwszy raz widze foty Twojej terenowej maszyny i pragnal bym sie na niej przejechac. :twisted: :twisted:

jak zlamales ten mostek? skidowac mogles sie uczyc na balbince :twisted:

Raff wrzuć fotki:)

Fotki sa wczesniej - poki co nic sie nie zmienilo, jak tylko beda pierwsze zmiany bede robil update. Wydaje mi sie ze chwilke to potrwa, bo musze sie najpierw nauczyc na tym ustrojstwie jezdzic. Pierwsze 35 km po miescie utwierdzily mnie w przekonaniu ze zabawa jest przednia, ale jest to cos zupelnie innego od mtb. O maly wlos a bym sie wyrznal ze dwa razy, bo podskoczylem na nisko zawieszonych pedalach w zakrecie, zepchnal mnie z pasa autobus, pozdrowil mnie kurier w samochodzie - w ogole jakos tak inaczej :]

Ja w srode, cwartek i piątek zwiedzałem okolice Strzeszynka i Morawska (okolice Poznania:) ) , oczywiscie jeździłem drogami leśnymi, szutrami i tym podobnymi wynalazkami , ale mój singlespeed dał radę(o dziwo:D), czasami ja nie dawałem, bo góka była za duża, albo za dużo piachu było, ale dawałem rade :huh:

Jak znajde cas to wlane jakies fotki, ...nadal sie męcze z odkręcającą sie korbą, no i musze wycentrować kołą troche(cieżkawy jestem, a teren łatwy nie byl...mialy prawo ;) )

Pozdro :)

No szczerze powiem ze mi sie podoba, choc nie jest to ostre w takim znaczeniu do jakiego zdazylem sie przyzwyczaic. Niemniej jednak widac ze lekka jazda na tym to raczej nieporozumienie - trzeba sie troszke napracowac, podejrzewam ze nawet bardziej niz na szosie. Respect!

Korzystajac z okazji - pytanie: gdzie w Warszawie porzadnie wspawac haki torowe? Albo jakis porzadny spec od ram w ogole coby sie zajal rama i przerobil na fix-compatible?

BioBike polecam może nie ja osobiście ale wspominany przez towarzysza Ivana kolega Grabarz który zmieniał haki w ramie szosowej na torowe. Wycieli mu haki i wymienili. Niestety nie pamiętam ceny i czasu realizacji (ale pewnie ten drugi jest uzależniony od ilości zamówień) :)

Słyszałem, że gromada robi ale strasznie zdziera za to.

ja bym jeszcze przedzwonil do Budka (ul. Lusinska). moze i on dalby rade. a poza tym, chyba BioBike zostaje...

swoja droga taki zabieg nie zdaje sie byc chyba super zaawansowany technologicznie a nie wierze aby w waw nie bylo zakladu ktory bawi sie w stal/alu. byle im dokladnie powiedziec co i jak, dac jakis projekt...

Zion -ten Twoj rowerek jest rewelacyjny poprostu !

szczena opada ,świetny dobór sprzętu -napatrzeć się nie moge ,kolorystyka super ,widelec jest wypaśny

te avidy to 2.0 prawda ? czy 1.9:>

sam musze sobie taki porządny zrobić do lasu -chciałbym sie na takim przejechać -podjarałęm sie nieźle : )

a TKJ ..

szanowne koleżanki i koledzy

chciałem bokazać Wam wczesną wersje balbinki .. wczesna ,ale juz jeżdżąca ,więc jest masa radochy

generalnie jescze duużo części pójdzie do wymiany -przednie koło ,siodełko ,sztyca i pedałki -beda koszyki i jescze kilka detali

obecna specyfikacja:

przełożenie 52x20 >do zmiany na 18

rama(58cm) i widelec stalowe

tylne koło -obręcz aerosa ,piasta suzue

przednie koło -noname ,stalowe ,27'

korba sh*tmano 600

kiera syntace

mostek 3ttt (dzięęki Łukasz ! mostek pasuje idealnie -i nic nie skrzypi B))

no ,to tyle

joł

http://www.rurokura.republika.pl/album/index.html

• Mod Team

Klaniam,

Bardzo Cie sorrewicz rurokura ale nie moge sie powstrzymac :):D:D

Siodelko z tylu wyglada jak zadek pawiana <rotfwl>

Poza tym gra :unsure:

Troszke sie zdziwilem ta gigantyczna kiera. Sprawai wrazenie straszliwie szerokiej (nie liczac tego ze rogi masz jak highland cattle). Ile ma faktycznie cm?

OSTRO!

I.

Klaniam,

Bardzo Cie sorrewicz rurokura ale nie moge sie powstrzymac :033::D:D

Siodelko z tylu wyglada jak zadek pawiana <rotfwl>

Poza tym gra ;)

Troszke sie zdziwilem ta gigantyczna kiera. Sprawai wrazenie straszliwie szerokiej (nie liczac tego ze rogi masz jak highland cattle). Ile ma faktycznie cm?

OSTRO!

I.

nom siema

siodełko -nic nie szkodzi -jak zobaczyłęm tą fote to stwierdziłem ze namaluje jej oczka i dokleje rozdziawioną mordkę z tektury ,jest niewygodne wiec i tak wkrótce idzie do wymiany

kierka ma 46 i zwęża sie do 44 a finalnie do 42 z przodu -jeździ mi sie wygodnie

wcześniej miałem baranka -też miał 44 , mam też wymiennie "komunijnego" barankda -ca.37 cm

na wszystkich sie dobrze jeździ wiec nie ma dla mnie problemu

p.s.a ja ponawiam petycje

fotki stratosa poproszę

joł

elo

nie wiecie czy dało by rade włożyć napinacze (do poziomych haków, takie jak w bmx) przy zwykłej pieście na szpilkę.

założyłem singla, ale przy mocnym depnięciu w korbę, łańcuch się luzuje. a moze jakieś inne propozycje...

Oto moja nowa maszynka, co prawda nie ostre ( jeszcze nie :) ) ale single-speed, po pierwszym objezdzie stwierdzam ze jest super ;) hula jak trzeba. Docelowo ma sluzyc do jezdzenie na uczelnie do sklepu itp Sprzet niskobudzetowy.

Przelozenie 32:18 nawet mi pasuje lubie wysoka kadencje, a pozatym nie zamierzam tym osiagac jakichs zabojczych predkosci :D, brakuje jeszcze tylko pedalkow spd, ale w sumie platformy maja ta zalete ze mozna w zwyklych butach jezdzic.

1002705dd2.th.jpg

Fajny rowerek ino coś do stylu nie pasują Korby :D ale ogólnie ładna maszyna ;)

jak malowałeś ramę? sprayem czy jak ?:)

Ja też mam platformy i mi sie na nich super jeździ :) (mam duża stope :P)

Ja też sie pochwale fotką a co tam :)

A oto Singiel który nigdy nie bedzie skończony :D (bo zawsze coś moze być lepiej :P:D)

singleforumcv7.th.jpg

mak toś jakiś pomysł ? bo mnie już ######ica bierze

dwie ośki 10 mm pokrzywione w 3 dni!

mam koło 28 cali ,opone 25 , zaplot na 4 krzyże ,piasta wysoki kołnierz, waże 80 kilo

jeżdze tylko po szosie ,nie skacze ,nie szaleje a ośka nagle sie krzywi .. zaraz na wysokości koronki nakręconej

nie wiem czemu ,ale poprostu mnie to bardzo denerwuje i irytuje

nagle wszystko skacze ,koło ma luzy ,łańcuch rwie i odkręca koronkę

ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić ?

na innym rowerze skacze ,po wszystkim i nic sie nie dzieje .. i tu i tu oś 10 mm

Też tak krzywię ośki. U mnie jest to spowodowane dźwignią pomiędzy łożyskami, a miejscem oparcia haków ramy na osi (mam piastę na nakręcany wolnobieg kilkurzędowy). Ta konstrukcja tak ma... dlatego wynaleziono piasty z bębenkiem i łożyskami tuż przy haku ramy. O to chodziło?

Acha - także czynię to na szosówce podczas jazdy cudownie równymi, warszawskimi ulicami.

Pozdrawiam.

Ups, zapomniałem, że piszę w temacie OK. Pewnie masz piastę torową i mój post jest bez sensu... :)

Też tak krzywię ośki. U mnie jest to spowodowane dźwignią pomiędzy łożyskami, a miejscem oparcia haków ramy na osi (mam piastę na nakręcany wolnobieg kilkurzędowy). Ta konstrukcja tak ma... dlatego wynaleziono piasty z bębenkiem i łożyskami tuż przy haku ramy. O to chodziło?

Acha - także czynię to na szosówce podczas jazdy cudownie równymi, warszawskimi ulicami.

Pozdrawiam.

Ups, zapomniałem, że piszę w temacie OK. Pewnie masz piastę torową i mój post jest bez sensu... :)

siema ziom

dokładnie o to chodziło .. mam nakrecany tryb na gwint .. (na razie) tylko dziwi mnie to .. bo pogiąłem 2 oski w raptem 3 dni .. a w góralu mam tak samo .skacze ,rozbijam sie i nic sie nie dzieje ..

generalnie gną się w tym samym miejscu -pod zebatką ,tuż koło prawego konusa ;]

teraz bede eksperymentował z pustą ośką jakąś z cromo .. bo mam wąskie widełki 120mm wiec taka pusta mi się zmieści ..może akurat bedzie wytrzymalsza ;]

joł

Zion -ten Twoj rowerek jest rewelacyjny poprostu !

szczena opada ,świetny dobór sprzętu -napatrzeć się nie moge ,kolorystyka super ,widelec jest wypaśny

te avidy to 2.0 prawda ? czy 1.9:>

sam musze sobie taki porządny zrobić do lasu -chciałbym sie na takim przejechać -podjarałęm sie nieźle : )

http://www.rurokura.republika.pl/album/index.html

Hej, miło mi:) szczerze mi tez

jeździ sie tez znakomicie

Jak znajdę czas zrobię więcej fotek i zapodam szczegóły, a jest kilka fajnych.

2.0? chodzi o klamki, tak to raczej 2.0, dosć wiekowe klamki, z reszta jak sporo rzeczy w tym rowerze,

rama ma nawet mostek do cantilewerów:)

pzdr

• Mod Team

Klaniam,

Pierwszy 1000km wyostrzony, pierwsze gleby juz dawno zaliczone, rozwalona jedna detka, ostatnie poprawki kosmetyczne przeprowadzone, zatem czas (W KONCU!!!) na prezentacje mojego StratosaFG.

Spec:

Rama: Dawes Stratos Reynolds 531 tubing, 23", przebudowany tyl (wspawane torowe haki i zwezony tylny mostek)

Naped: Korba Ambrosio Pista na ISIS 165mm, lancuch Miche (znaczy sie YBN ale w pudelku Miche), koronka Miche (49x18)

Suport: Ambrosio z karbonowym korpusem (a co :P ... ) i osia Cro-Mo

Piasty: Miche Primato wysoki kolniez 32h

Obrecze: Mavic Open Pro 32h

Szprychy: nierdzewne (zaplot na 3 krzyze)

Ogumienie: opony Vittoria Rubino Pro i detki Vittoria Race Lite

Sztyca: Zoom (w calej cholernej Anglii nie mieli czarnej sztycy 27,0mm, zatem telefon do przyjaciela i zaupiono w Polszcze :) )

Mostek: ITM

Kiera: ProfileDesign Air Wing

Stery: no-name

Szczeka hamulcowa: Ambrosio

Klamka: Cane Creek 200TT

Siodelko: Bontrager Race Lite (probowalem Speca BG Alias ale nie pasowal mi, chce ktos kupic :) )

Owijka: Cinelli ze ScotchLite'm (sciera sie, widac gdzie najczesciej trzymam kiere :D )

Pedaly: Shimano PD 505 (baaardzo zadowolony, jezdzilem najpierw w 30-to letnich noskach ale przesiadlem sie na kliki, musze je rozlozyc bo cos ostatni halasuja)

Napinacze lancucha: no-name, kupione w Polszcze (Grabi!!! jeszcze raz wielkie dzienx)

Kilka uwag. Sprzecik chodzi bardzo milo, aktualne przelozenie pozwala mi bez wiekszych problemow pokonywac ostre podjazdy i takowe zjazdy (acz na tych ostatnich blogoslawie przedni hampel...), ostatnio po raz pierwszy obluzowaly mi sie stery ale nie oszczedzalem sie i jezdzilem nie wybierajac specjalnie drogi (tu tez sa dziurska :-/ ), musze tez przejzec pedaly bo zaczynaja mi wydawac jakies irytujace dzwieki. Nie podejzewam korby bo nawet nie musze jej dokrecac. Trzyma jak biednego za boki :P. Raz tez rozkrecilo mi sie jazemko sztycy i jechalem ostatnie 3 mile klekoczac radosnie. Opcjonalnie na Angielkie deszcze mam tylny blotniczek, ktory w zasadzie jest pzrednim jaki dostalem razem z rama (taki bonus). Tylny tez mam ale ma z blizej nie znanej przyczyny za krotkie palaki i ociera o opone.

Przebudowe i przemalowanie ramy zapewnili panowie z Mercian Cycles z Derby (http://www.merciancycles.com), a skladanie sprzeta moj lokalny sklep Worcester Cycle Center.

I na koniec uwaga: NIGDY, PRZENIGDY wiecej nie bede skladal roweru w JuKeju bo nie dosc ze trwa to wieki to jeszcze kosztuje tyle ze glowa boli i pol zeba :evil: Zdecydowanie oplaca sie zakupic fanty na Wyspach (a najlepiej za Oceanem) i jesli sie nie potrafi zlozyc samemu, poleciec do Polszy i tam zbudowac roweru. Inbred'a bede juz skladal w Gdansku B)

No i garsc fotek...

dscf0004ls7.th.jpg

dscf0006im4.th.jpg

dscf0007sl5.th.jpg

dscf0008tt0.th.jpg

dscf0009dw9.th.jpg

dscf0010gs9.th.jpg

dscf0017kv6.th.jpg

dscf0024yx7.th.jpg

dscf0031hk1.th.jpg

dscf0032pu6.th.jpg

OSTRO!

I.

swietna maszynka :D oby spisywala sie jak najlepiej i jak najdluzej.

rozumiem, ze wyslales juz foty na galerie polskich fixow i na fixedgeargallery?

ps. mozna na priv szeczgoly (cenowe) siodelka, ktorego chcesz sie pozbyc?

niedawno skraszowalem nieco ostrego Orkana (ach, ci piesi na sciezkach rowerowych, az sie prosilo wezwac sluzby i w#!*^..ic im mandat bo nie dosc, ze doprowadzili do zderzenia dwoch rowerzystow, to jeszcze bylo troche strat w sprzecie - vide moje wykoslawione widly) wiec z wiekszym zapalem zbieram sie za robienie ostrego no. 2 - zaczalem od zakupu najbardziej istotnego - kiery triathlonowej :D, po wyplacie beda piasty (Misiowe, a jakze). a poki co, regularnie zajezdzam do Skuczynskiego i slinie sie na widok nowiutkiej, torowej rameczki Bianchi, ktora wisi i czeka... chyba na mnie :) tymczasem w rodzinnym domu, na strychu zalega damka - kolejny idealny material na ostre, dla jakiejs pani (moja nie poczuwa sie i jest wierna idealom mtb).

hello

do kiery tri trzeba mieć dłuuugie łapy i mały brzuch .. jeśli montujesz ją na zwykłej ramie szosowej : )

wiem ,bo na bieżąco przerabiam ustawienia na rowerku mimo ze krótkich rąk niemam .. mozna sie ratowac od bidy kółkiem 26'' /krótkim mostkiem

do ivan

co do rowerku -baardzo ładny -widać ze wszystkie komponenty zostały starannie dobrane ;

korbka przepikna .. ale dalej twierdze ze napis na tej ramce jest obciachowy(jak dlamnie rzecz jasna) ,zwłaszcza ze kolorystyka i ogulny look jest jak najbardziej intrygujący i godny uwagi

trupiej czachy zazdroszczę najbardziej ..gdzie ją dostałeś ? noi open pro 'ow .. w przyszłości chyba takie same koła sobie zaplote .. tylko moze 36 szprych z tyłu (bo ciężką dupe mam)

kilka uwag -nie boisz się w tych 505 kach jeździć ? bo ja mam takie w mtb i sobie w ostrym nie zamontuje .. bo nogi lubią mi sie wypinać ,,mimo mocno ustawionej sprężyny ..a w czasie sprintu to nie jest za fajne (ani bezpieczne)

nie została Ci moze luzem jedna klameczka hamulcowa ? bo właśnie jednej potrzebuję ..

albo jesli ktoś na forum chce kupić promaxa(do kier tri) ..albo coś w okolicach 60 zł ,to chetnie sie podziele kosztami i klameczkąpo jednej na głowe ;

o siodełku daj mi coś znać na priv

hmm co ja to jeszcze -

sprawa krzywiących się osi w tylnej piaście -2 pełne osie pogięte w 3 dni -wymieniłem pełne na ośke drążoną o długości 140mm -jeśli macie rozstaw widełek tylnych >120mm i macie cieniowaną rame ,to o tej metodzie mozna zapomnieć

ośka spasowała na styk ,lekko skręciłem tylne haki do siebie .. poza nakrętki gwint wychodzi na jakiś 1mm

jak na razie odpukać -jeżdze wszedzie i po wszystkim i nic się nie dzieje ,a przejechałem już troszkę ,wpadłem w kilka dziur ..

p.s.pawianowate siodełko juz sobie zmieniłem na szosowe mbk w kolorystyce czerwono czarnej -update wkrótce ;1

ostro!

p.s.2. salvador -kiery do triathlonu wychodzą z mody -teraz dżezi są krótkie proste kierwoniczki

najbardziej zabił mnie Ziomuś z polskiej galerii fixów .. ma kawałek bambusa wsadzony zamiast kiery .. jak dla mnie rewelacja:D:D

http://www.fixedgears.neostrada.pl/040.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...