Skocz do zawartości

[ostre kolo, singlespeed] Ostry topic

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

No to mam singla :mrgreen:

Panie, zdjecia pokazuj a nie jape raduj :)

zobaczymy kiedy Tobie z posiadania singla nasuwa sie podobne wnioski jak mi - a nasuwaja sie takie - fajny ten singiel ale czegos brakuje. nie! nie przerzutek... ich brak to raczej zaleta niz wada. nie trzeszczy, nie zgrzyta, 52x18 idzie jak maselko. otoz brakuje ostrego wlasnie. przy dojezdzaniu do skrzyzowania chcialbym zwolnic uzywajac nog, tak samo na zjazdach. regulowanie predkosci (zwalnianie za pomoca hamulca to jednak nie to...). wolnobieg to lipa :) tak wiec - misja "singiel" wykonana, teraz czas na misje "ostre" :)

ps. znalezione w sieci: http://earthfirst.org.uk/actionreports/fil...ges/cmgraf2.jpg

Panie, zdjecia pokazuj a nie jape raduj :D
Nie mam czym ich zrobić. Jak podkuruję kolano które nadwyrężyłem

kilka dni temu (boli jak mocno nacisnę, na szczęście tylko jak siedzę

-- na stojaka mogę pocisnąć) to pojadę do Otomina i odwiedzę mojego

imiennika, Kazumiego, o ile pamiętam lubi robić zdjęcia :)

zobaczymy kiedy Tobie z posiadania singla nasuwa sie podobne wnioski jak mi - a nasuwaja sie takie - fajny ten singiel ale czegos brakuje. nie! nie przerzutek... ich brak to raczej zaleta niz wada. nie trzeszczy, nie zgrzyta, 52x18 idzie jak maselko. otoz brakuje ostrego wlasnie. przy dojezdzaniu do skrzyzowania chcialbymzwolnic uzywajac nog, tak samo na zjazdach. regulowanie predkosci (zwalnianie za pomoca hamulca to jednak nie to...). wolnobieg to lipa :D tak wiec - misja "singiel" wykonana, teraz czas na misje "ostre" :)[...]
Zgadzam się w całej rozciągłości, z tym że ja generalnie rzecz

biorąc unikam ulic i chodników (no chyba że sobie coś zrobię i kręcę

coby się szybciej goiło). Teren moich wycieczek jest mocno

urozmaicony (wyskoczyłem dziś na chwilę do lasu, na 36/16 ciężko

było) i rama którą posiadam nie nadaje się do ,,leśnego ostrego'',

tzn. wysokość osi korbowodu jest typowa dla ATB/MTB, potrzebna by

była podniesiona (w większości enduraków jest wyżej o jakieś

1,5-2cm). Btw można mieć singla i ostre w jednym, potrzebna do tego

jest piasta flip-flop, transformacja roweru singiel->ostre &

ostre->singiel zajmuje minutę.

Wrażenia z jazdy: za ostro nie było ze względu na kolano, niemniej

potwierdziła się moja obawa że będę potrzebował sztywniejszej

korby[1]. Ogólnie bardzo mi się podobało. Trochę boję się o rower bo

dłuższe odcinki na których odkręcają mi się nogi (tzn. płaskie bez

błotka lub z górki) wywołują głód podjazdu. Byłem twardy i jechałem

zaplanowaną trasą (miałem chwilami ochotę skręcić gdziekolwiek byle

tylko było pod górę). Jak już się znalazłem na podjeździe to

dostawałem głupawki :> nie dziwię się już że Ivan wyciąga łańcuch w

ciągu doby...

[1] mam Sugino, model do MTB. Btw Sugino robi ciekawe korby z

krótkimi ramionami do torówek i szosówek.

zapodaję specyfikację jeździdełka:

• rama: Czerwona. :D ATB hi-ten z ukośnymi hakami, kąty: ster. 70,3 podśodłówka 73.
  • widelec: hi-ten :/
  • koła: Czarne. ;) Alex Rims DH19 + DT Champion + XT,
    zębatka -- ,,reduktor'' na piastę z wolnobiegiem w bębenku 8/9 (da bomb 16 zębów),
    opony panaracer dart & smoke compe 2,1", dętki continental mtb.
  • łańcuch: shimano CNIG70114
  • korba: Sugino mighty, tarcze 36 & 48 (małą 26 wywaliłem) afair deore
    (blat też wyleci jak dostanę podkładki).
  • kokpit: kierownica accent 57cm, gripy jakieś na śrubki,
    fajka accent 10cm 10stopni,
    stery: cholera wie, co chwila mam inne bo padają.
  • klamki: Avid FR-1
  • hample: Avid SD-5
  • sztyca: zoom 1"
  • siodło: Author niobi
  • pedały: platformy wellgo z kolcami.

Jak mi się będzie jazda na singlu dalej podobać to dokupię szerszą

kierownicę (prostą 60cm), rogi i sztywniejszą korbę.

Z rzeczy które i tak planuję kupić to pedałki&buty SPD i nowe opony

(te co mam już mają dosyć), będą to albo takie same albo Ritchey'e

MotoVader.

siemka ludzie!

podziele sie refleksjami -może komuś się przyda

ODKRECANIE ZEMBATKI Z PIASTY -ZAKLEJONEJ LOCK-TITEM

spostrzezenia równie mało ambitne ,jak sprzęt na którym jeżdże ,ale nie tylko ja używam zwykłej piasty pod wolnobieg i nakręcanej zembatki na kleju lock-tite

zembatke cięzko odkręcić nawet mając imadło i łańcuch (tworząc prowizoryczny bacik) -zbijanie majzlem i młotkiem owej zembatki -odpada>zniszczy się zabki

\jasne ze mozna ją podgrzewać -rewelacje w stylu piekarnika ,palnika itd. ale smar sie z łożysk wytapia itd. można użyć opalarki do drewna jak ktoś ma (taka suszarka dowłosów o temp.350/600stopni :))

ja znalazłem inny sposób(ha! znalazłem) -kolejny raz powtarzam to truizm -ale moze sie przydać

wystarczy zbić z gwintu kontre -i jeżdzić -po jakimś czasie hamowania nogami /ew.skidowania zembatka najpierw się poluzuje ,po czym całkowiecie bedzie mozna ją odkręcić -nogą

system ten sprawdza się jak np. poszła szprycha ,albo chcemy zmienic trybik ,ale nam się nie spieszy ,nie mamy imadła ,bacika, piekarnika ;P

p.s. niektóre kombinacje zembatek i piast "łapią" lepiej inne gorzej -jedna moja para -złożona bez kleju -prawie niemożliwa do odkręcenia -inna z kolei odkręca się nawet z klejem

pozdrawiam

Ja sie zastnawiam nad budową singlespeeda, bo na ostre koło to raczej na razie kondychy nie mam :)

Póki co orientuje sie w ramach... i mma pytanie, czy taka wiekowa rama nada sie na singla? i czy cena jest ok?

Ramka

mozna znalezc taniej, naprawde mozna :( polecam na poczatek zrobic rozeznanie po znajomych, moze ktos ma w piwnicy stara szose, odda za browara...

Ja nadal oszukuje ramy...taniej ramy....ale wybiegam juz dalej w przyszłość i bedę do ramy potzrebował na pewno widelec i hamulce...i..chcę na przód hamulec tarczowy.....i moje pytanie brzmi czy sa jakieś widelce sztywne po 28"" z mocowaniem do tarczówki, czy jestem skazany na amortyzator do trekingów??(pewnie nto i to by musialo być na 1 calową główke ramy)

O ile się nie mylę to shimano w tym lub w zeszłym roku wypuściła na rynek hamulce tarczowe do szosówek. Szczęka jest mocowana do widelca za pośrednictwem klamry. Na FGG był przynajmniej jeden taki srebrny rowerek z takim hamulcem (nie podejmuje się jego znalezienia-z wiadomych względów).

Tichy jak chcesz to wpadaj śmiało (w przyszłym tygodniu) i mogę Ci zrobić sesyjkę ale chwilowo nie mam kompa i szybko fot nie zrzucę :033::033:

O ile się nie mylę to shimano w tym lub w zeszłym roku wypuściła na rynek hamulce tarczowe do szosówek. [...]
Btw, w najnowszym BB jest opis przełajówki wyposażonej w specjalną wersję v-brakeów, zawsze to lepiej niż cantilevery starego typu. Nie wiem czy będą pasować do klasycznej szosówki, ale np (afair) skrzynia ma ostre na ramie przełajowej.
Tichy jak chcesz to wpadaj śmiało (w przyszłym tygodniu) i mogę Ci zrobić sesyjkę ale chwilowo nie mam kompa i szybko fot nie zrzucę :):)

Chętnie, tylko podaj mi proszę namiary na prv. Nie wiem gdzie dokładnie mieszkasz.

Ramy dalej szukam..ale już wiem tak mi sie wydaje przynajmniej, z czego będzie sie skłądać napęd :) Tylna piasta z MTB na 36 otworów(chyba alivio jest takie..starczy), żeby można było zastosować obręcze na 28'', a one maja zazwyczaj chyba 36 otworów korby pewnie też z MTB(niewiadomo co bedzie za rama i jaki suport bede musiał zastosowac i na co....zobaczymy...chodzi o koszty naturalnie:P)

A przełożenie..hmm.. jeszce nie wiem, ale na bank będą to tryby z przodu i z tyły od MTB(alivio? :D) jutro przetestuje które przełożenie w mojej meridzie umożliwi mi podjazd pod wiadukt :angry2: (generalnie to cały czas jeżdze na największej koronce z przodu i z tyłu na 7 koronce, z tego przełożenia ruszam, przyspieszam itd., ale nie pamietam czy na tym pod wiadukt podjeżdzam :angry2:)

Zdecyduje sie chyba na przedni amortyzator RST do rowerów trekingowych, jednocalowy z możliwością mocowania hamulca tarczowego. Kierownica to będzie chyba Prosta albo gięta, baranek na pewno nie...mysle jeszce nad byczymi rogami ..czy jak to sie mówi :)

Kolor Ramy to będzie pomarańcz :blush: Amora też się przemaluje :wub:

Wiem,ze dosyć nietypowe podejście do singla…ale…on ma być taki jak ja chce i taki będzie ;)

Co myślicie o takim napędzie? Jak to będzie wyglądało przy 28"" kołach?

widze ze rowerek za lekki nie bedzie ,piasty ok , koła 28' -bierz jakieś trekingowe

A przełożenie..hmm.. jeszce nie wiem, ale na bank będą to tryby z przodu i z tyły od MTB(alivio? :)) jutro przetestuje które przełożenie w mojej meridzie umożliwi mi podjazd pod wiadukt :D(pamiętaj ze na ostrym jeździ się nieco "lżej" ,a z czasem -gdy nabierzesz krzepy -to i tak moze bedziesz chciałzmienic koronki)

trybik z tyłu -to jakas tania zembatka ,albo singiel pod bmx (alivio nic takiego nie ma -chyba)

Zdecyduje sie chyba na przedni amortyzator RST do rowerów trekingowych, jednocalowy z możliwością mocowania hamulca tarczowego. Kierownica to będzie chyba Prosta albo gięta, baranek na pewno nie...mysle jeszce nad byczymi rogami ..czy jak to sie mówi :D-ja osobiście wolałym dobry sztywny crmo ,zamiast takiego amora -a 2 -mając koła 28'' wraz z oponami -sprawdź czy się zmieszczą w tym amorze ,czemu nie baranek ?-tak z ciekawości

Kolor Ramy to będzie pomarańcz :D Amora też się przemaluje :Dkolorek git ;)

Wiem,ze dosyć nietypowe podejście do singla…ale…on ma być taki jak ja chce i taki będzie :D -szczerze mowiąc ,nie wiem co w tym takiego nietypowego

Co myślicie o takim napędzie? Jak to będzie wyglądało przy 28"" kołach?

tył -to zależy od ramy ,przód od amora .. nawet jesli w ramie mtb zmieszczą się koła 28 '' to i tak zapomnij o hamulcach -vki nie sięgną ,jak bedziesz miał szczescie to moze uda sie dopasować hamulce szczękowe

no chyba ze hample tarczowe -ale tu znowu nie piasta alivio ,a na tył i tak nie znajdziesz piasty disc z gwintem pod wolnobieg

pozdro! i powodzenia

Hmm...może niejasno się wyrazilem...

Rama będzie trekingowa 23,5 ''(wysoki jestem) i koła 28'' cali wejda do ramy trekingowej bo ona jest włąsnie na 28'' koła :D no i poziome haki :D

Co do trybiku z tyłu..wiziałem na allegro kombinacje z piastami od mtb,ze tam Gdzie wchodiz kaseta umieszca sie podkłądki i miedzy nie wkłada sie tryubik(moz ebyc z kasety przecież) i sie zamyka i gra muzyka :D

Co do Amora....to on jest pod 28'' koła, wiec wejdzie:)

Co do kiery..to już mam pomysła na oryginalna kiere :D Będzie to kierownica gieta od mtb, ale będzie zamontowana uchwytami ponizej sztycy...czyli bęzie okręcona o ok 180 stopni względem normalnego montażu w MTB :D a baranek nie bo mam długie nogi a nie chciałbym sie poobijac :P

Co do hampli to próżd tarcza, na razie mechaniczna..chcoiaż widziałem hydrauliki na allegro juz za 300zł;], pewnie zanim dojde do etapu motażu hampli to jescze stanieją :P planuje go na zimę skończyć :) prsyzłą :P

A na tył Vki..bo rama z tyłu nie obsługuje tarcz :)

oswieciłem trochę mój projekt? :)

Btw, w najnowszym BB jest opis przełajówki wyposażonej w specjalną wersję v-brakeów, zawsze to lepiej niż cantilevery starego typu.
BB #9 [109] str. 17, 18. rower: olsh team, hampelki: miche performance.

Dopiska: znalezłem jeszcze np. coś takiego: http://www.campagnolo.com/groupsets.php?gid=4&cid=10&pid=224

[...]Myślałem nad 36x16 albo 40x18 na początku, bo przesiadam z mtb.
36/16 to jest do lasu. Na asfalcie mi się nogi odkręcają.

Btw 1 dlaczego piszesz 36x16 a nie 36/16 B) ?

Btw 2 różnica między 36/16 a 40/18 wynosi ~ 1,2% więc to żadna różnica... (między sąsiednimi przełożeniami w rowerze z przerzutkami afair wynosi 12-16%).

Mam pytanie...kilka postów powyżej pisałem,ze che zastosować piaste z tyłu od mtb z zastosowaniem zebatki z kasety i podkałdek... i mam pytanie

czy takie coś co znajduje sie na allegro

>>>>Single<<<<

da sie zrobić , albo kupic gdzieś i to taniej?

czy może jest to dobra cena?

Aha i mam kolejne pytanie...

w Jakiej kolejności najlepiej kupować częsci do singla?

Ramę już mam...wg. mnie najleppiej by było zrobić koła i napęd, potem hamulce, a kierownice widelce itd, to przy okazji urodzin itd ;)

Dobrze myśle?

Oj ujeżdżamy :) pewnie na masie się spotkaliśmy, bo dużo OK jeździ na tyle.

Myślałem nad 36x16 albo 40x18 na początku, bo przesiadam z mtb.

obawiam sie, ze na masie raczej nie, nie uczeszczam, ale jak zloze ostre to proponuje jakas ustawke na "dirt race" :)

ja na singla przesiadlem sie z mtb i przyznam szczerze 52x18 na prostej (typu Marymoncka) to czasem juz dostac mozna krecka przy pomyslnych wiatrach, ale zwazywszy, ze nie samymi prostymi wawe wybrukowano, takie przelozenie wydaje mi sie optymalne. 36/16 imho kompletnie sie zakrecisz na smierc, 40/16 jesli juz...

Mam pytanie...kilka postów powyżej pisałem,ze che zastosować piaste z tyłu od mtb z zastosowaniem zebatki z kasety i podkałdek... i mam pytanie

czy takie coś co znajduje sie na allegro

>>>>Single<<<<

da sie zrobić , albo kupic gdzieś i to taniej?

czy może jest to dobra cena?

Ten patent który podałeś z allegro jest jakiś lipny bo tak mi się wydaje że ten pierścień kontrujący raczej nie zadziała. Bo w piastach pod kasetę pierścień kontujący jest wkręcany jakby do śrotka bębenka a nie na zewnątrz. Jeszcze warto się zapytać sprzedawcy pod jaki łańcuch jest ta koronka. Chyba taniej się nie znajdzie takiego zestawu :):)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...