Skocz do zawartości

[ostre kolo, singlespeed] Ostry topic

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Klaniam,

Uwagi jak najbardziej godne rozpowszechniania. W kilku artykulach m.in. w "MR" sugerowane jest jezdzenie z wyzsza kadencja czyli w przypadku OK na miekciejszym przelozeniu. Ale jak zwykle ten kij jak kazdy ma dwa konce :) Wyzsza kadencja i miekciejszy bieg pozwalaja spokojnie wtaczac sie na gorki i przyspieszac na plaskim. Ale sa straszliwie niszczace na zjazdach. Doswiadczylem tego bedac w Polsce. Jezdzilem na Witomino i z powrotem (calkiem satysfakcjonujacy zjazd/podjazd :) ) na przelozeniu 2,5 czyli 50x20. Jak mowilem podjazd i plaskie bylo OK, ale zjazd masakryczny... Teraz bede testowal 2,72 czyli 49x18. No i znowu sie zobaczy. Proponuje zeby kazdy zapodal wlasne doswiadczenia z przelozeniami jakie stosuje.

No i na koniec dodam ze po calonocnym szalenstwie na OSTRYM nie mialem sensacji kolanowych, a wczesniej na rowerze z przerzutkami roznie to bywalo, ale warto nadmienic ze staralem sie byc bardzo twardy i jezdzic tylko z blatu i na bardzo niskich przelozeniach. Nie za madre to-to bylo, oj! nie za madre...

OSTRO!

I.

Klaniam,

Uwagi jak najbardziej godne rozpowszechniania. W kilku artykulach m.in. w "MR" sugerowane jest jezdzenie z wyzsza kadencja czyli w przypadku OK na miekciejszym przelozeniu. Ale jak zwykle ten kij jak kazdy ma dwa konce :) Wyzsza kadencja i miekciejszy bieg pozwalaja spokojnie wtaczac sie na gorki i przyspieszac na plaskim. Ale sa straszliwie niszczace na zjazdach. Doswiadczylem tego bedac w Polsce. Jezdzilem na Witomino i z powrotem (calkiem satysfakcjonujacy zjazd/podjazd :) ) na przelozeniu 2,5 czyli 50x20. Jak mowilem podjazd i plaskie bylo OK, ale zjazd masakryczny... Teraz bede testowal 2,72 czyli 49x18. No i znowu sie zobaczy. Proponuje zeby kazdy zapodal wlasne doswiadczenia z przelozeniami jakie stosuje.

No i na koniec dodam ze po calonocnym szalenstwie na OSTRYM nie mialem sensacji kolanowych, a wczesniej na rowerze z przerzutkami roznie to bywalo, ale warto nadmienic ze staralem sie byc bardzo twardy i jezdzic tylko z blatu i na bardzo niskich przelozeniach. Nie za madre to-to bylo, oj! nie za madre...

OSTRO!

I.

ano, kij ma dwa konce a proca trzy :)

w kazdym razie - do upadlego trzeba powtarzac, ze wszystko jest kwestia przelozenia. podobnie jak Ty, w mtb jezdzilem na blacie (przynajmniej w warunkach miejskich, w terenie na szczescie nie kozaczylem) bo tez chcialem byc twardy i juz po godzinie/poltorej ostrego pedalowania dawal sie odczuc bol kolan. bylo tego 42x11 i daje mi to domyslenia. w SS zalozylem poki co 52x18 (ale waga nie ta, opory toczenia mniejsze i t.d., wiec takie przelozenie wydaje mi sie sensowne - no i to nie 3miasto jeno stolnica, raczej plaska.. raczej...), mam jeszcze kilka koronek w zanadrzu i sprobuje jak bedzie mi sie na nich pedalowac, tak aby nie eksperymentowac za wiele kiedy zloze OK (ramka colnago juz leci :)) ale poki co... trza pozyczyc na lancuch do SS, bo wyportkowalem sie kupujac trzecia rame. tak wiec, ramy zagracaja pokoj a zaden rower niejest sprawny (sic!).

a propos OK lazi za mna jeszcze cus. kwestia lancucha, koronek i t.p. - a wiec - nie powinno sie zasadniczo mieszac szerokiego lancucha i waskich koronek, opcja tylna koronka torowa (Miche?), lancuch 1/8 i blat szosowy ponoc sprawdza sie. zas blaty torowe ponoc niedostepne. a gdyby tak... znajomy dawal kiedys w zkladach lotniczych jakiemus majstrowi do "wytoczenia" ostrze do czekana. co ma piernik do...? ano to, ze oni mu tam wzieli jego stare ostrze, pobrali probke materialu, czy jakos tam ustalili co to za material, po czym z identycznego wytoczyli/wycieli ostrze (narzedzie dosyc precyzyjne i upierdliwe do wyciecia). wiec gdyby tak pobrac wzor ksztaltu z szosowego blatu a szerokosc z tylnej koronki torowej i polaczyc to u sprytnego mechanika...? pozostaje kwestia kosztow, poniewaz wykracza on poza standardową "flaszke", niemniej rzeba bedzie odswiezyc znajomosci.

zas, z drugiej strony tego problemu - skor np. piasta torowa miche ma koronke nakrecana - czy nie istnieja koronki nakrecane (pasujace na ta wlansie paste) ale pod lancuch wezszy, nie 1/8?

ufff.... sie spisalem

Ja mam 44x16, czasami zaliczam spory podjazd pod krakowskie ZOO (maksymalne nachylenie 8%, długość 2100m), jeżdżę też trochę w terenie gdzie są różne (choć zdecydowanie krótsze) podjazdy. W tym roku na ostrym jak na razie trochę ponad 2000km, problemów z kolanami nie stwierdziłem ani razu.

Kenko ma przełożenie 52x18 i wydaje mi się że jest to dobre przełożenie. Nie lubię mielić a bólów kolan nie odczuwam. Czasem chciał bym mieć z przodu 48 by lżej pod górki wjeżdżać ale na obecnym daje sobie rade. Co do zjazdów to większe przełożenie mało mieli co jest chyba bardziej komfortowe. Wysnułem małą teorię dlaczego mniejsza kadencja jest lepsza w ostrym niż młynek. Łatwiej jest wyczuć/wychwycić moment w którym pedał podnosi się do góry i można zacząć stawiać na nim opór.

Trochę dziwny ten kalkulator do kadencji ale zawsze http://fixedgeargallery.com/articles/steve-cadence/ :)

Ja mam 51:16, z przodu mam korbę torowa campagnolo wiec jak kolega od czekana by bardzo chciał to ewentualnie mogę ją pożyczyć do zwymiarowania, dla mnie takie przełożenie jest OK, a przynajmniej na warszawskie podjazdy typu Tamka czy Belwederska wystarcza, bólu kolan póki co również nie mam wiec chyba to wszystko zależy od osoby.

jako że mam flip-flopa to zamierzam założyć 2 koronke, i chyba będzie to 14, na płaskim w trasie zabrakło mi trochę przelożenia i taka 14 byłaby jak znalazł

jeden ze znajomych jezdzi na przelozeniu ok. 4.0 i tez jakoś daje rade w warszawie. kwestia treningu

pozdro

Witam wszystkich

Od juz jakiegos czasu blaka mi sie po lbie mysl!

Mysl ta najpierw miala nazwe ostrekolo, ale po krotkim tescie ostrego kolegi moja mysl pomyslala (:P) ze ja sie jeszcze na to nie nadaje wiec troche sie przekabacila i aktualnie wyglada tak:

-kolarka (lub cos kolarko podobne) z singlem

Tu pojawiaja sie pytania

-wiem ze lepiej jak by rama miala poziome haki rownolegle do ziemi ale czy moga byc dlugie haki lekko skierowane ku gorze?

-jaka piaste wladowac do tytlu zeby nie bawic sie z rozbieraniem kasety i dokladaniem podkladek dodatkowych?

Z gory dziekuje za odp

Witam wszystkich

Od juz jakiegos czasu blaka mi sie po lbie mysl!

Mysl ta najpierw miala nazwe ostrekolo, ale po krotkim tescie ostrego kolegi moja mysl pomyslala (:P) ze ja sie jeszcze na to nie nadaje wiec troche sie przekabacila i aktualnie wyglada tak:

-kolarka (lub cos kolarko podobne) z singlem

Tu pojawiaja sie pytania

-wiem ze lepiej jak by rama miala poziome haki rownolegle do ziemi ale czy moga byc dlugie haki lekko skierowane ku gorze?

-jaka piaste wladowac do tytlu zeby nie bawic sie z rozbieraniem kasety i dokladaniem podkladek dodatkowych?

Z gory dziekuje za odp

dejavu mam jak czytam ten post ,

1.mogą być ,mogą być nawet zwykłe pionowe (regulacja łańcucha półogniwami ,ew. hak można podpiłować)

2.jest wiele opcji -najlepiej rama ze starej kolarki na 3/5 biegów -ma wąskie tylne widełki (120mm)

cała reszte znajdziesz w topicu

p.s.shpongle rules !!

dejavu mam jak czytam ten post ,

1.mogą być ,mogą być nawet zwykłe pionowe (regulacja łańcucha półogniwami ,ew. hak można podpiłować)

2.jest wiele opcji -najlepiej rama ze starej kolarki na 3/5 biegów -ma wąskie tylne widełki (120mm)

cała reszte znajdziesz w topicu

p.s.shpongle rules !!

Regulacja półogniwami wcale nie jest taka fajna. Jak masz haki ukośne to dobrze będą się nadawać bo będziesz mógł dzięki temu zmieniać pozycje koła.

Piastę to raczej jakąś pod nakręcany wolnobieg na którą nakręcisz koronkę od BMXsa i powinno być dobrze tylko mam małe obawy czy będzie lina łańcucha zachowana. Aby linia była zachowana to proponuje przymierzyć ramę do piasty przed zakupem piasty. ;)

Wziąłbym Formulę bo jest na maszynówkach i ma flip-flopa. Muszę o takiej pomyśleć na przyszłość. Ja mam Miche, nie jest torowa - starszy model pod wolnobieg i jest dość kiepsko uszczelniona.

Ja jestem w trakcie przerabiania ostrego na zimę :) Do czasu gdy jeździłem po szosie ostre było świetnym rozwiązaniem ale ostatnio jeżdżę głównie w terenie i tylko na ostrym więc zakładam wolnobieg jednorzędowy i canti na tył :) Na stromych zjazdach po korzeniach takie rozwiązanie wydaje mi się zdecydowanie lepsze. Jeszcze nie mam kilku części więc gotowe będzie dopiero za 2-3tyg :025:

Przy okazji podzielę się uwagami na temat wytrzymałości Loctite 270 na którym miałem założoną zębatkę i kontrę.

Wg producenta Demontaż połączenia normalnymi narzędziami wymaga jego podgrzania do około 150 C..

Oczywiście musiałem sprawdzić czy da się "na zimno". Spory śrubokręt płaski i średniej wielkości młotek spowodowały jedynie lekkie wżery na kontrze :twisted: Po silnym podgrzaniu i kilkudziesięciu mocnych uderzeniach młotkiem kontra drgnęła o jakieś 10-15mm. Po kolejnym podgrzaniu udało się zdemontować kontrę, i bacikiem odkręcić zębatkę ale łatwo nie szło - zębatkę musiałem potem zbić młotkiem z bacika bo dosyć mocno wcisnęła się w łańcuch.

Więc jeśli ktoś chce użyć sposobu z klejem to zdecydowanie polecam - jeśli zmontuje się to poprawnie to nie ma prawa się odkręcić :)

Dobra po malej rozmowie z kumpelm ktory mi wszystko zamotal w glowie

Prosze was o pomoc, nigdy wlasciwie (oprocz mojego posta w tym topicu pare postow wyzej) nie interesowalem sie sprawami technicznymi sinngla

Wiec powiedzie mi co ja musze zrobic z tylnim kolem zeby byl sinngiel bez zbednych zebatek lub przestrzeni z podkladkami na kasecie, jesli chce kupic stara kolarke i ja przerobic

cos mniej wiecej jak to

http://allegro.pl/item139772245_kolarzowka_giro_27_.html

http://allegro.pl/item140257206_herkules_san_remo.html

http://allegro.pl/item140856930_kolarzowka.html

http://allegro.pl/item139606369_kolarka_ko...er_szosowy.html

http://www.allegro.pl/item140349852_wolnob...owy_od_ss_.html

- tu masz wolnobieg. Mnie się opłacało wziąć z aukcji bo w sklepie stacjonarnym niedaleko mojego domu chcą za taki 23zł :P

Łańcuch powinien być jak najmniej "przekoszony", więc czasami warto przesunąć piastę na osi i przecentrować koło, aby ją wyrównać.

http://coogee.republika.pl/pj/pj_linia.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...