Skocz do zawartości

[ostre kolo, singlespeed] Ostry topic

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po dluzszej nie obecnosci na forum spowodowanej nie posiadaniem netu na opczyznie, wrescie moge cos napisac ;)

Co do wontku spadania lancucha w miksach - mtb koronka i 1/8 cala lancuch to moje zdanie jest takie: Winna jest za to koronka mtb ktora ma co ktorys zab pod innym kontem. I to w lasnie przez ten zab Ivanowi spadal lancuch. Taka przypadlosc jest tylko w tedy gdy koronka mtb jest z tylu bo mtb blat z przodu nie ma takich powykrecanych zebow i lancuch nie ma jak spasc.

Ja w swoim Kenko o ile pamietacie mam z tylu koronke 1/8 a z przodu blat szosowy i lancuch na 1/8 co ze soba wspolgra. Mialem tylko jeden nie wyjasniony przypadek spadniecia lancucha.

Byly wczesniej pytania o dlugosci ramion korby. Owszem najbespieczniejsze jest posiadanie korby 165 a nawet 160. Owszem takie cos jest trudno dostepne w naszym kraju. Przegladajac strone Park Toola odnalazlem fajny patet z tandemow na naciag lancucha bez uzycia pologniw i na "skrucenie" ramion korby. a oto i link http://www.parktool.com/repair/readhowto.asp?id=23 :)

Ja juz nie moge sie doczekac kiedy przejade sie na ostrym po 4 miesiecznej abstynecji :glare:

Pozdrawiam z Bitellsgrodu :)

hej ,mam pytanie

używa ktoś piaste do ostrego na tył ,na szybkozamykacz ?

2.czy w piaście na szybkozamykacz można zamontować standardową oś stalową na zwykłe zakretki ?

z góry dzięki za info

skrzynia ma ramę z pionowymi hakami więc nie ma ryzyka

Jeśli masz haki poziome lub skośne to bespieczniej jest na nakrętki i tak jak skrzynia napisał trzeba wymienić oś i konusy

wlasnie takie podkladki sa uzywane w piasteach torowych. wczesniej takiego czegos nie widzialem :P

zamierzam zrobic ostre MTB ze starego "raven XC warrior" - taki rower do zajechania, na zime. tym razem glownym kryterium jest kasa :) rower jest na dzien dzisiejszy sprawny, wiec duzo sie nie narobie, poodkrecam tylko wszystko, kupie sztywny widelec, lancuch, suport (jesli bedzie konieczna wymiana) tylna zebatka, klej :P

wiem ze rurokura skonstruowal ostre MTB, ale pytanie jest do wszystkich ktorzy moga cos doradzic - czy mam szczegolnie na cos uwazac przy skladaniu? np. bede kupowal nowy przedni widelec - lepiej kupic cos pod 28 cali? (zeby podniesc srodek suportu, a co za tym idzie - przeswit - rama miala amortyzator)

jesli macie jakies dla mnie przestrogi to napiszcie, bo nie chce sie uczyc na wlasnych bledach :)

rurokura - czy w katowicach idzie gdzies kupic nakrecana zebatke?

skrzynia ma ramę z pionowymi hakami więc nie ma ryzyka

Mam ukośne haki :excl:

Swoją drogą zawsze zapinałem koło tak, że ośka była w połowie haka, a teraz jest już ma maxa przy ramie - nieźle mi się musiał łańcuch naciągnąć bo koło zapinam jakieś 3-4mm dalej :twisted:

BTW zmieniłem opony, i używam ostrego do jazdy... w terenie :twisted: Jeździ się po prostu kapitalnie, ramka jest przełajowa więc nie zachaczam korbami. Oponki są bardzo lekkie (zwijane przełajowe SpeedMax'y) i toczą się naprawdę lekko :) Dziś zrobiłem jakieś ~35km na ostrym z czego połowa w terenie :P W tym trochę mocnych podjazdów :)

p1030004ar9.th.jpgp1030007tg3.th.jpg

• Mod Team

Klaniam,

Troche sie nazbieralo totez mega post :)

lukkas

przykladowe aukcje z zebatkami torowymi:

http://cgi.ebay.co.uk/Gebhardt-Track-Chain...3QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.co.uk/DNA-46t-chain-ring-S...oQQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.co.uk/SALSA-42t-chainring1...oQQcmdZViewItem

Te ostatnie maja az do 58T. Wystarczy sie skomunikowac ze sprzedawca.

Co do mixowania 3/32 z 1/8 incza. Popieram kolege ideefixie ze sie da. Ostatecznie tydzien temu wizytujac Kazumiego w Bitelsogrodzie zrobilem jakies 170-180 km na poprawionym juz singlu z korba MTB, lancuchem PC1 i BMX-owa zebatka Shimano 1/8 cala. Okazalo sie ze najwazniejsza byla jednak linia lancucha i to przez nia lancuch wybieral sie na wycieczki poza zebatke :).

Mechanika rowerowa jest pono dosc precyzyjna dziedzina ale jak wie Szym czesc rzeczy da sie zrobic za pomoca mlotka i przecinaka (pozdrownienia dla rzeznikow z O'Ban Cycles). W niemal tak radosny sposob uzyskalem niemal idealna line lancucha w singlu kolegi na ktorym sie rozbijalem. Za pomoca pilki do metalu ze scygieryka Victorinox zwezilem zewnetrzana tuleje dystansowa single speed convertion kit'a a calosc napedu odsunalem od ramy na zewnatrz uzywajac jednej z zebatek z rozlozonej kasety MTB. Aktualnie wyglada to-to tak.

dscf7132kr6.th.jpg

dscf7131te7.th.jpg

A cala koza prezentuje sie nastepujaco:

dscf7134mf8.th.jpg

Rama jaka jest kazdy widzi, sztywny widelec, stalowa prosta kiera, piasty deore, obrecze Mavic D521, korba no-name czy inny wynalazek najweiksza tarcza 42T, lancuch PC1, zebatak tylna 18T Shimano DMX czy jakos tak (zapomnialem a opakowanie poszlo ad'kosz). Siodelko Selle Italia Mach, pedalce PD 505. Te ostatnie dwa komponenty to moje prywatne. Kolega ma jakas zelowa kanape i zwykle plastikowe ramki.

Sprzecicho znioslo 60 kilometrow w totalnym deszczu (OK ostatnie 10 nie padalo) tylko miejscami zaczelo skrzypiec ( i to nastepnego dnia). Ja sam zupelnie bez kondycji prawie umarlem i wiozlem sie caly czas sromotnie za Kazumim. Na usprawiedliwienie mam fakt ze tego dnia zrobilem jakies 30 km do Birmingham i potem praktycznie bez zatrzymania, prosto z pociagu pojechalismy w plener. Wlasne doswiadczenia wzbudzaja u mnie tylko tym wiekszy szacunek dla Skrzyni Niech zyje cyclo-crossowy duch :)

na razie tyle szczescia...

OSTRO!

I.

halo!

widze troszke nowych postów ,-zatem i ja sie odezwe

1.w kwestii szybkozamykacza i piasty >

co dokładnie rzeba mieć zeby przerobić piaste szybkozamykaczową(piasta na łozyskach maszynowych >ma to jakieś znaczenie ?! w kwestii mocowania konusów ?), na zwykłą oś z nakrętkami ?

-nigdy się nie wgłębiałem w budowe piasty z szybkozamykaczem > domyślam sie ze konieczna jest a.klasyczna oś b.2 konusy c.2 nakrętki :P ale czy trzeba mieć coś jeszcze ? jakieś adaptery podkładki ?

w ogóle wyjaśnie może o co chodzi >robie kolejne ostre koło >balbinke> rama szosowa (jakiścrmo)

olałem robienie z niej szosówki

plan jest taki >robie nowe tylne koło , patent z nakrecanym trybikiem juz przerobiłem ,zebatka tak sie zapiekła na piaście ,ze nawet majzlem jej ruszyć nie można(sic!) ,gdy jednoczesnie kontra puszcza po jednym uderzeniu

swojądrogą nie wiecie gdzie można kupić "bacik" ?

btw.mesje Ivan słusznie napisał szprychy strzelają >coś w tym jest bo po jakiś ca.500 km na ostrym poszły mi już 4 szprychy w tylnym ,pod rząd ,wszystkie wewnętrzne i to jeszcze od strony trybika ;/

przez wczesniejsze 5 lat(z wolnobiegiem) ani jedna szprycha nie poszła,ale moze to kwestia wieku

-fajny patent z tym tyłem ,ale do końca go nie kumam >to było ostre ,czy też singiel ?

>kupuje jakąś tanią piaste na maszynach z adapterem pod tarcze (quandro,novatec,itd.), do tego tulejki dystansowe ,śruby i moze zebatke z napedu nexus 16t albo mniej(koszt koło 5-8 zł) -moze bedzie cienki łańcuch ,wywierce dziury i już .. ten patent przekonuje mnie ponieważ łatwiej mozna zmieniac zebatki , piasty te nie są drogie , łatwo korygować ustawienie tylnego tryba >kolejne pytanie >czy piasta przednia pod tarcze ,zmieści sie w widełkach starej szosówki ? z moich przymiarek wynikało ze tak

2.dlaczego korby na "klin" nie są polecane do OK?

3.mesje Lukkas >hihi >o takich nakrecanych trybach w katowicach i gliwicach możesz zapomnieć ,w twomarku w chorzowie tez nie mają .. ja mojego trybika dostałem w niepozornym rowerowym ,zaraz koło rynku w cieszynie >bodaj za 6 zł ,mozna załatwic z neta ,ale tam zdzieraja 8zł +przesyłka ;/

-co do kupna widelca pod 28 cali >nie ma takiej potrzeby ,ja mam koła 26 , miałem korby 175 obecnie mam 170 i nigdy nie zrobiłem cyrkla ,a jeżdze po chodnikach ,krawężnikach , jakiś dziurskach ,po lesie , po chałdach .. lepiej iśc na jakiś szrot i tam wysznupać odpowiedni widelec pod mtb >wyjdzie Cie to jakieś 90gr. ,zresztąpod kołą 28 na szrovie teżznajdziesz . .tylko pamietaj ze z v-brejków nici

-co do suportu >od razu polecam wymienic na pakiet ,ja poddałem sie ,majać klasyczne miski po tygodniu dokręcania .zdecydowanie warto wydać te 20pare złotych

-przecentruj szprychy w tylnym kole ,ja tego nie zrobiłem ,i moze dlatego teraz szprychy mi "lecą" całymi seriami

4.mesje Skrzynia >nie mowiłem tego wczesniej ,ale masz piekny rower ,strrrasznie mi sie podoba ..

koła 28 sprawdzają się w terenie ? jakie masz przełozenie ?

z ciekawości ,jak myślicie ,czy taka opona da rade w terenie ? chociaż bede na niej jezdził głównie po asfalcie kenda kwest

no to tyle na dzień dzisiejszy

pozdrawiam!

Dzięki Wam za miłe słowa :D

Rurokura, mam 42x16, ale to nie stanowi dużego problemu bo w górskim mam dwutarczową korbę 29/44 i większość podjazdów robię z dużej (chyba, że robi się stromo :() więc nie jest źle :) Zjeździłem już większość znanych krakusom Wilczych Dołów, kilka miejsc trzeba było pokonać z rowerem na ramieniu ale ogólnie jeździ się świetnie. Podjechałem/zjechałem w paru miejscach, które uważałem za nieprzejezdne dla OK. Ogólnie rzecz biorąc ten rower coraz bardziej mnie zadziwa :D

Koła w terenie zachowują się całkiem nieźle. Trochę bałem się o wytrzymałość przedniego bo z początku (pierwsze ~300km) urwałem kilka szprych, ale jak na razie problem zniknął.

Jeśli chodzi o oś pełną w piaście z maszynówkami to nie miałem styczności i mogę tylko teoretyzować. Ściągnąłem manuala podobnej piasty, tam wygląda to w ten sposób, że oś jest tylko częściowo nagwintowana dzięki czemu nie da się ścisnąć przesadnie łożysk. IMO własnie z tym może być problem - nie ścisnąć maszynówek za bardzo, ale skręcić tak, żeby nie było luzu; wydaje mi się, że dałoby się to bez większych problemów skontrować ale to teoria. Niestety ciężko mi coś doradzić w kwestii koła bo moje jest jedynym kołem do ostrego z jakim miałem styczność...

Pozdrawiam :)

MI się dzisiaj rano zrobiło ostre koło w rowerze. Zablokował się wolnobieg, ale po parunastu metrach zaczął już normalnie pracować :(

A teraz poważnie: Zamierzam złożyć jakiegoś taniego singleespeda na miasto, w jakiej najmniejszej kwocie można sie zmieścić?

Będę mieć: mostek, kierownice, hamulce i klamki i to chyba wszystko niestety :D potrzebuję całą resztę. Jak myślicie ile może mnie to wynieść?

Dzieki Ivan za pozdrowienia dla ekipy z Oban Cycle, przekaze szefowi i Davowi ;)

Co do pekania szprych to moze byc kilka powodow. a) zbyt mocne napreżenie, B) slabe/stare szprychy, c) trafienie w dziure, d) najzwyklejszy pech.

Z tego co sie nie myle to piasta na przod ma 100mm a stare szosy maja z tylu 120mm wiec zmiesci sie bez problemu. Zmiesci sie nawet z 2cm zapasem ktory trzeba zlikwidowac nakretkami lub pierscieniami dystansujacymi ale przed tem trzeba wymianic oske na dluzsza.

Znawcy ostrego zalecaja korby o dlugosci 160-165mm aby nie walnac cyrkla. Rowery mtb maja wyzej srodek suportu od rowerow szosowych wiec przydzwonienie pedalem w podloze jest mniej prawdopodobne niz w szosie (ostatnio prawie zrobilem cyrkla goralem jak skrecalem w ulice :twisted: ).

Suporty na dokrecane miseczki maja to do siebie ze sie odkrecaja. Na przyklad umnie w sklepie sa rowery Shogun Grand XC i tam od jednego dnia do 4 tygodni po zakupie roweru widzimy klijenta z problemem ze mu sie korba lata. Wystarczy to solidnie zakontrowac i problem znika. Przed daniem roweru klijentowi luzuje suport i ponownie go skrecam i problem juz niewystepuje. Porzadne dokrecenie powinno zlikwidowac problem odkrecania ale to nie zmienia faktu ze pakiety sa lepsze :)

Pozdrawiam B)

Witam! ja coraz bardziej zaczynam sie intereoswac OK....przeciz to idealny rowerek do jazdy po miesie , do pracy, po zakupy itd...planuje sie przeprowadzic do miasta za rok..wie bedzie jak znalazl...tylko czy...nada sie to tego rama MTB(z pólmakrocasha:) )czy lepiej szosowa i 28calowe koła?

No i pytanie drugie ile moze wyniesc taki rower

(chodiz o cene;) )...?

Przeczytaj ten temat to wszystkiego sie dowiesz :)

Po krudce Ci powiem. Jak chodzi Ci o rower na miasto to lepiej zrobic go na ramie szosowej (patszac na nasze dziurawe drogi to chyba lepiej na ramie od gorala).

Co do kosztow budowy to Ciezko powiedziec bo wszystko zalerzy od tego ile maz juz czesci i jakie ewentualnie bedziesz dokupywal. Gdzies na necie widzialem kolesia ktory z kilku rowerow w domu zlozyl ostre kosztem 50zl :)

Witam!

Przyznam, ze i ja od pewnego czasu rozmyslam nad ostrym i przegladam wszystko co znajde na ten temat

(duzy w tym Wasz udzial :D ). Ale do rzeczy: przegladajac ostatnio stronki trafilem na cos takiego:

http://www.pinhole.art.pl/archiwum/cibor_opcit.htm >> artykul moze nie za bardzo na temat (nieco filozofii), ale ostre wystepuje B)

Jestem ciekaw Waszej opinii.

Pzdr

tekst jest ok

czytałem go ,tak mi sie wydaje juz jakiś czas temu

istotna jest inna rzecz .. wchodził ktoś na linka 63xc.com ?

kapitalna strona ,niewiem ,moze była podawana wczesniej -ja jej w każdym razie wcześniej nie widziałem

bardzo ciekawa i obszerna ,sa tam lekcje triki ciekawostki ,rozwiązania problemów technicznych ,naprawde baardzo bardzo polecam

chyba najlepsza strona jaką widziałem o OK

i nawet pokazane to co mnie teraz interesuje >tarczowe ostre ..;]

milldisc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...