Foley Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Witam Chcę kupić klamki i hamulce v-brake. Mam do wyboru: - AVID Speed Dial 7 i AVID Single Digit 7 - Shimano M770 Deore XT i Shimano XT BR-M770 Czy warto dopłacać do Shimano XT? Czytając temat o hamulcach v-brake. http://www.forumrowerowe.org/topic/66698-hamulce-v-brakepomoc-w-wyborze/ Wybór jest raczej przesądzony: Avid. A jeśli chodzi o klamki to, na pewnej stronie porównujacej klamki, wybór padł na Avidy SD7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny123 Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 dobra odpowiedziałeś sobie na pytania a więc ocb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 a XT jest lepsze, czy takie same? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Ja mam SD5, czyli nie mal to samo. Szczęki sztywne, klamki bardzo wygodne i ergonomiczne, IMO wygodniejsze, niż te firmy siemano i dużo wygodniejsze od tektro. Czy szczęki się czymś różnią, to nie wiem, ale jeśli o klamki chodzi, to jestem za Avidem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 12 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Klamki FR5'ki od SD7'ek różnią się właśnie tym Speed Dialem, czyli funkcją, dzięki której niby podczas jazdy możesz zmieniać charakterystykę działania hamulców, konkretnie długość dźwigni działającą na linkę, czyli ilość wybieranej linki, posiadam klamki SD7 i stwierdzam, że jest to praktycznie bezużyteczne, ustawiasz raz, zapominasz i w zasadzie nie ma potrzeby używania, lepiej jednak wziąć klamki FR5, zawsze troszkę lżej Ogólnie klamki bardzo dobre, z moimi szczękami SD5 jednym palcem można zablokować kółko, tak więc z siłą nie jest źle a i modulacja jako-taka występuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Sam niewiem czy brać modele "7" czy nie lepiej wziąć "5". Mam trekkinga który w zasadzie jeździ po szosie, a poszukuje trwałego hamulca, który spokojnie mnie zatrzyma Na klamkach różnica cenowa to 20zł, ale przy hamulcach to już 50zł czyli razem 70zł. Warto dopłacić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 12 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Myślę, że jeżeli jeździsz po szosie nie ma sensu dopłacać skoro SD5'ki radzą sobie bardzo dobrze nawet w suchym terenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemas79 Napisano 13 Marca 2011 Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 jak szosa to SD5 jak teren to SD7(sam na takich jeżdżę),jeśli chodzi o klamki to proponuje shimano deore,miałem avidy i sie bardzo na nich zawiodłem.W jednym pękła sprężyna w drugim zerwał sie gwint od mocowania.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foley Napisano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 A jaki model klamek konkretnie proponujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemas79 Napisano 17 Marca 2011 Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 jeżeli tanie i nie lekkie to deore,jak droższe i lżejsze to xt.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Ja mam szczęki SD3 i SD5 i nie ma między nimi różnic w działaniu. Tylko trochę wagą się różnią chyba. Natomiast klamki mam SD5 już drugi sezon i jest wszystko ok. Ogólnie te orginalne klocki (Avid Rim-Wrangler) są kijowe. W błotnistym terenie starczają na 30km max. Polecam Authory 3cc, ewentualnie meride green brake w teren, a do trekinga meridę green anti-lock. Dużo lepsza modulacja i nie piszczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.