endless11 Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Witam Zauważyłem u siebie ostatnio znaczny spadek siły hamowania owego hamulca, teraz przy nawet najmocniejszym naciśnięciu klamki ciężko aby koło zatrzymało się w miejscu. Odtłuściłem tarcze, sprawdziłem obydwa klocki "chodzą", hampel jest u mnie 2 rok bez serwisowania, okładziny na klockach jeszcze są i gdzie może być problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Czym odtłuściłeś tarcze? Po przemyciu jej benzyną ekstrakcyjną czy czymś innym zazwyczaj trzeba przejeździć trochę zanim hample wrócą do maksymalnej siły. Przetrzyj klocki delikatnym papierem ściernym. Piszczą? Problemem mogą być też klocki, które są słabe - mogły stracić swoje właściwości. Moje po czasie pomimo tego, że ich jeszcze trochę zostało miały tendencję to szklenia się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endless11 Napisano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Odtłuszczałem benzyną ekstrakcyjną. Hample nie piszczą. "szklenia się" co to znaczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Spróbuj wypalić klocki albo w piekarniku albo polewając je benzyną i podpalając (ostrożnie!!). Potem trochę wyszlifować papierem ściernym. Potem pojechać na dużą gorę i zjeżdzając delikatnie hamować, po czym ostro do zera i tak kilka razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Przez 2 lata, to prawie na pewno się zapowietrzyły. Zapraszam do rowerowego na odpowietrzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Przez 2 lata, to prawie na pewno się zapowietrzyły Moje aurigi przez 2 lata się nie zapowietrzyły Poza tym to by się objawiało miękką klamką czego autor nie napisał. Odtłuszczałem benzyną ekstrakcyjną. Hample nie piszczą. "szklenia się" co to znaczy? Szklą się jak przegrzejesz klocki/hamujesz pulsacyjnie przy wysokiej temperaturze - głównie dotyczy to tańszych klocków. Hm.. a Ile km przejechałeś od czasu mycia ekstrakcyjną? Jeżeli mało to tak jak wyżej pisałem potrzeba czasu żeby hamulce wróciły do pełni siły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endless11 Napisano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Hmm właściwie dzisiaj je przetarłem i jeszcze nie jeździłem, dziwne jest dla mnie tylko to, że działają identycznie słabo jak przed wytarciem tarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endless11 Napisano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Sprawdziłem jeszcze jeden objaw a mianowicie jak nacisnę taką siłą aby mógł obracać jeszcze kołem to hamulce wydają taki dziwny dzwięk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Wyglada na zatłuszczone klocki, jak masz metaliki mozesz je wypali w piecu czy piekarniku. Tarcze polecał bym przetrzeć papierem sciernym ok 500. U mnie wypalenie + papier dały efekt lepszy nic na początku po dotariu hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endless11 Napisano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 ok tak zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endless11 Napisano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Krótkie pytanie w tych tektro to podobno jakieś organiczne czy mineralne są klocki czy takie można wypalać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Próbować możesz, ale w przypadku żywicznych są małe szanse że to coś da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endless11 Napisano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Czyli pozostaje tylko papier ścierny i przetarcie benzyną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk9090 Napisano 24 Marca 2011 Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam może trochę nie w temacie ale mam takie 1 pytanie. chcę sobie kupić hamulce tarczowe hydrauliczne do tej pory mam Avidy BB5 przód 203mm i tył 180mm (przedni amortyzator to duro djd) i chciałbym zobaczyć jak się jeździ na hydraulicznym hamulcu, jeżdżę normalnie xc, czasami po parku takie lekkie fr wazę 95kg,mam do wybory tektro comp nowe na przód lub shimano BR-m445 oba w podobnej cenie tylko czy ktoś z was ma takie ? może się ktoś woogle wypowiedzieć na temat tego typu hamulców ? Wiem i nie mówcie mi żebym dozbierał te 200zł i za 350zł kupił cos na przód porządnego bo nie mam tyle kasy na hamulec tylko chcę poznać opinie czy lepsze na płyn, czy na linkę bo nigdy nie miałem hydraulicznych. Swoje avidy mam juz ponad 1,5 roku 2x wymieniałem klocki jestem zadowolony z nich, tylko czasami piszczą lub klocek ociera o tarczę jak szybko jadę ponad 40km/h (bo musi jeden nieruchomy delikatnie ocierać żeby tarcza się nie krzywiła 203mm)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Marca 2011 Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Możemy się wypowiedzieć, także jako eksmoderator tego forum, że twój post ni z gruchy ni z pietruchy w tym temacie. On jest o ZAPAPRANYCH aurigach ze spadniętą siłą hamowania. Sugeruję ewentualnie założyć nowy temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Czyli pozostaje tylko papier ścierny i przetarcie benzyną Piekarnik też możesz spróbować, co masz do stracenia . Mi ostatnio przedni hebel znacznie osłabł, klocki prawie nowe. Zamieniłem tył i przód i wyszło ze klocki. Próbowałem wodą z płynem do naczyń wyszorować porządnie, potem lekko papierem, bez większego efektu. Potem przemyłem ekstrakcyjną, piekarnik 20 minut 200st, papier, założyłem, ok. 2 km jazdy z lekko wciśniętym hamulcem (po prostym nawet nie z górki) i znów hamulec żyletka. Ale klocki metaliczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.