Corith Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Witam... Mam problem z tłoczkami w hamulcach podanych w temacie. Otóż nie chcę kompletnie się wcisnąć z powrotem na swoje miejsce i znacząco wystają teraz z zacisku. Wcześniej mogłem je palcami czy przy pomocy czegoś wcisnąć na luzie w razie potrzeby. Po dzisiejszej przejażdżce zauważyłem ze coś ciężko mi koło z tyłu się obraca i się okazało ze to tłoczki tak mocno zaciskały klocki na tarczy i po zdjęciu hamulca nie moge ich teraz wogole wcisnąć z powrotem. aktualnie rozkręciłem dwie połówki hamulca a on sam jest oczywiście bez oleju. Tłoczki nadal nie chcą się wcisnąć... jeśli użyję całej mojej siły to tłoczek ruszy się moze o jakieś 0,2mm po czym wraca znów do pozycji zaciśniętej tak jakby. To samo ma drugi tłoczek i nie mam pojecia co to może być... bo układ jest wogole bez oleju, zawór otwarty i nie chcą się wciskać nic a nic... dodam że jeden tłoczek wystaje około 1mm a drugi około 1,5mm z zacisku. Ktoś ma jakieś pomysły? Czy czeka mnie wymiana całego zacisku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Tłoczki musiały się zakleszczyć. Powinieneś zalać hamulec olejem i przy pomocy klamki "wypompować" najpierw jeden tłok, a potem drugi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.