Skocz do zawartości

[chwyty] jak zdjąć z kierownicy

vovovoytek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę skócić kierownicę i założyć rogi ale nie mogę zdjąć chwytów- jakby przyklejone były. Zna ktoś jakiś sposób? Może do wrzątku rower wrzucić? Czy gięte kiery też się skraca, czy tylko proste?

Napisano

Weź strzykawkę i wstrzyknij pod gripy trochę wody - powinny zejść.

A co do skracania giętej kiery - to bardzo ostrożnie, żeby ci się potem wszystkie akcesoria zmieściły :) ...

Pozdrówko troskliwe :-) .

Napisano

Według mnie najlepszym sposobem jest wstrzyknięcie odrobiny wody pod chwyty, najlepiej strzykawką i powinny zejść bez większych problemów.

Pozdro

edit: tośmy się zgrali ;-) dwie podobne odpowiedzi w tej samej minucie :wink:

Gość Anonymous
Napisano

Doskonała rada! Dzięki wszystkim za tą wodę. Zeszły gładko. Ciekawe czy teraz po ponownym założeniu woda odparuje spod gumowych chwytów. Guma pary nie przepuści a nie chcę, żeby mi spadały. Przed ponownym nałożeniem musiałem posmarować kierę wodą. :P

Napisano

zdecydowanie bardziej polecam jakis plyn do mycia naczy np jakis jak kolega wyzje pisal

woda nie paruje spod chwytow i te sie slizgaja po zalozeniu

Napisano

najlepszym wyjsciem jest wstrzykniecie minimalnej ilości WD-40 schodzi elegancko i jak bedziesz zakładał to tez WD-40 bo ma własciwosci wulkanizujace i sie chwyty nie beda obracac jak wyschnie

patent ten dostałem u siebie w serwisie bo tez zawsze sie męczyłem - i naprawde to działa

Napisano

Woda z mydlem , normalnie to bylo chyba niemozliwe zdjecie moich chwytow , po podlaniu woda zajelo mi to 20 minut ..... tak cholerstwo trzymalo ,a mowie tu tylko jednym :) ( potrzebowalem klamke zdjac ) :shock:

Napisano
A to źle jak się rączka kręci

dopuki masz rogi i Cie to nie denerwuje to jeszcze pol biedy ale jak nie masz rogow to juz sie niebezpiecznie zaczyna robic...chociarz moim zdaniem zadne grpiy nie powinny sie krecic na kierze no moze poza gripshiftami :D

Napisano

poważnie spróbujcie z tym wd-40 chwila po spryskaniu - przy zakładaniu-(oczywiscie mała iloscią chwytu nie da sie ruszyć)

Napisano

Chyba najbardziej przemawia do mnie spirytus- szybko odparuje. Co do WD-40- jeśli ma mieć działanie "wulkanizacyjne" to potem może będę miał kłopoty z ponownym zdjęciem chwytów. Być może będę obcinał kierę kilka razy- najpierw odrobinę, potem trochę pojeżdże i znowu. Jak od razu obetnę za dużo- to kiera do wyrzucenia. Cała zabawa będzie więc wymagała kilkukrotnego zdjęcia i założenia chwytów. Poza tym wolę zapach spirytusu niż WD-40 :D

Napisano
no i nie zapominajmy ze jak spirytusu troche zostanie to drinka mozna sporzadzic a z WD40 bedzie dziwny w smaku :P
przynajmniej nam zakonserwuje wątrobe :D
  • 4 tygodnie później...
Napisano

witam mam pytania co do skracania gripów?Macie jakies specjalne sposoby? :D czy tniecie nozyczkami normalnie? :-P bo musze moje skrocic bo chce rogi zalopzyc i niewiem jak je uciac zeby byly ladnie prosto uciete:)

Napisano

Nektórych gripów nie należy skracać, zdarzają się gripy obszyte materiałem, który będzie się strzępił po przycięciu. Chodzi głównie o ultralekkie modele wykonane z różnych pianek itp. A typowe chwyty wykonane z jednolitego tworzywa plastiko- lub gumo-podobnego to nożyk do wykładzin jest ok. Chwyty są w środku puste i dlatego wcale niełatwo je równo przyciąć. Można spróbować piłką do metalu z brzeszczotem o b. drobnych ząbkach. Do chwytów z miękkich pianek /jednorodnych, nieobszywanych/ użyłbym chyba po prostu nożyczek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...