Skocz do zawartości

[Pomoc]Czyszczenie tylnego koła

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

A więc sam zabrałem sie do wiosennego czyszczenia roweru , łańcuch zrobiłem szejka i wszystko jest ok czeka na swoją kolej , mam wielki problem z tylnym kołem przed zimą po ostatniej jeździe zobaczyłem ze korba/wolno bieg( nie znam sie dokładnie co to jest) jak cofam to słychać jakby było tam 2-3 kg piachu więc dziś zacząłem go rozbierać. Jak go rozebrałem to jakieś kulki wypadły dużo było chyba smaru z pisakiem lub czymś innym a tej kasety nie umiem zdjąć a jak przekręce jaą słychać jakby tam był piasek . Pomocy chciałem sie nauczyć czyścić rower ale coś jest nie tak co teraz mam zrobić ? może wam rysunek pomoże http://w361.wrzuta.pl/obraz/aPFa6Xy2m6n/aaa

• Mod Team
Napisano

Wykręciłeś ośkę i kulki wyleciały z łożysk piasty. Trochę nie po kolei, bo najpierw powinieneś zdjąć wolnobieg.

Potrzebny jest do tego taki klucz: klik!

Napisano

dzięki z odpowiedz , a skąd wiesz ze to wolnbieg ? a możesz napisać co mam zrobić zeby to zebrać do kupy i jaki samr kupić to tego łożyska ?

• Mod Team
Napisano

No mnie to na wolnobieg wygląda.

Jaki smar kupić? Zielony, do łożysk.

Najpierw zdejmujemy wolnobieg i czyścimy go, a dopiero potem myślimy o montażu ośki. Jak to zrobić? Zerknij tutaj. Choć według mnie, jeśli coś rozkręcamy, to powinniśmy robić to z głową i myśleć o tym, że potem ową część musimy jeszcze skręcić.

Wtedy powinno to wyglądać tak:

kola_kross_3.jpg

Na końcu zakładamy wolnobieg. Przykręca się go "ręcznie".

Jeśli nie dasz rady zebrać tego do kupy, po prostu zanieś części do serwisu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...