Skocz do zawartości

[koło] Jak złożyć koło od podstaw?

misiek743

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie.

Mam rower z rozebranym kołem tzn. wyciągnięta ośka i łożysko. Żeby było jeszcze trudniej to jest to tylne koło czyli zębatka też jest wyciągnięta i nie wiem jak to teraz poskładać. Pomoże ktoś?

• Mod Team
Napisano

Już myślałem ze chodzi ci o zaplatanie koła :P

Sprawa jest raczej prosta, jak masz bebechy na wierzchu wyczyść je ładnie. niewiem co ro za piasta ale domniemam ze na kulkach. teraz zasadnicza kwestia kaseta czy wolnobieg?

- Jak kaseta to mozesz zacząć z ktorej chcesz strony choć jak bym polecał mocno zakontrowaćośke od strony kasety. nakłądasz smar na bierznie w pieście, ukłądasz kulki w shimano jest ich 9, wkłądasz oś i tą samą czynność powtarzasz z drugiej strony. Teraz kontrowanie, dokrecasz konusa ( to takie stożskowe z bierznią) tak zeby był minimalny luz. Najlepiej jest wtedy koło zakrecić w imadło np., lepiej idzie to wyczuć. pozniej dobisz kotre i sprawdzasz czy oś sie kreci lekko i nie ma luzu, czynność powtarzasz do uzyskania satysfakjonującego efektu. na koniec gumowe uszczelnienia czy jakie tam są i kaseta. NO o kasecie chyba nie musze pisac ? jej sie nie da zle załozyć. DOkrecić ją mocno ale nie zabardzo bo bedzie problem z odkreceniem pozniej.

- Sytuacja z wolnobiegiem jest analogiczna tylko trzeba zapodać podkłądki na oś tak zeby to miało rece i nogi. Po załozeniu ośki zakrecamy wolnobieg, nie przejmując sie jego dokreceniem , sam sie dokreci podczas jazdy.

Chyba wszystko

A na przyszłosć uzywaj SZUKAJ bo dostaniesz worna za takie cos.

Napisano

Dzięki rowerek już złożony ;) Szczerze mówiąc to szukałem tego wcześniej w necie pod hasłami: jak złożyć koło i tym podobne ale nic nie znalazłem. Z uwagi na to że nie jestem za bardzo obeznany w temacie i nie znam się na wszystkich nazwach części rowerowych to nie przyszło mi do głowy że takie cUś się piasta nazywa :P

Dzięki jeszcze raz za odpowiedź :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...