Skocz do zawartości

[Przerzutka/kaseta] Shimano - problem.

kubavipunciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam pewnien problem. Otóż jakis tydzien temu zapatki w tylnej kasecie sie juz tak zjechaly ze nie ciągneły juz.

Zakupiłem kasete nową tylko problem w tym że 6 rzędowa, była siedmio. Teraz na kazdej przerzutce cos skrzypi, wydaje odgłosy jak by lancuch bbyl przkerzywiony. Manetki mam takie, http://allegro.pl/manetki-shimano-st-ef29-l-3x8-i1493978566.html tylko moje są do 7. A i dodam że nie da sie tego wyregulowac, albo jedynka nie wskoczy albo 6.

Czy zamontowac kasete 7 rzedowa i bedzie dobrze?

Napisano

Jeżeli wyregulowałeś odpowiednio przerzutkę i dalej nic nie działa to wydaje mi się że manetki 7 rzędowe nie są kompatybilne z kasetą 6 rzędową. Manetki na 7 ciągną inną ilość linki niż manetki na 6 rzędów. Jak kupisz kasete/wolnobieg 7 rzędowy na tył to powinno chodzić.

Warto tez pomyśleć nad zmianą łańcucha. Zwykle zmienia sie razem łańcuch i kasete/wolnobieg. Gdy wymienisz tylko kasete to stary łańcuch może nadal przeskakiwać a jak nie to kaseta dużo szybciej Ci się zużyje. Lepiej kupić nowy łańcuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...