Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne]Quad QHD4 Axis-doswiadczenia

aro05

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Moje doswiadczenia;

Uzywam tego typu hamulcow po raz pierwszy wiec nie moge porownac ich dzialania z innymi tarczowymi. Zrobilem na nich niewiele, bo ok. 50 km i jak na razie jestem barzo zadowolony. Co moge napisac w tym momencie?

Od poczatku oba hamulce ocieraja:

- tylny, zamontowany oryginalnie, niewiele

- przedni, do ktorego zakrecalem tarcze, ociera wiecej (kolo zatrzymuje sie po 2 obrotach), zastanawiam sie wiec czy jest to kwestja nowych klockow, czy poprostu hamulec przedni jest zapowietrzony?

Sprubuje jeszcze delikatnie za pomoca srobokreta rozepchac klocki bo sposob z zaciskaniem klamek z poluzowanymi śrubami mocującymi zacisk hamulca nie dziala. Mam tez wrazenie, ze jeden klocek dociska bardziej niz drugi. To byoby na tem moment tyle. Jesli ktos ma jakies sugestie, bede bardzo wdzieczny.

Musisz ustawić zaciski względem tarczy.Poluzuj śruby mocujące zaciski tak żeby się ruszały.Wykonaj obrót kołem i naciśnij hamulec mocno i nie puszczaj.Na zaciśniętym hamulcu dokręć zaciski i nie powinno ocierać.

Spróbuj jeszcze raz ustawić

Okazalo sie, ze tarcza jest troche krzywa. To musialo sie stac po przykreceniu jej do kola, bo chwile przed, polozylem ja na plaskiej i rownej powierzchni a dokrecalem ostroznie kazda srube po troszku. Czy mozliwe, ze tarcza skrzywila sie przez nierownomierna prace klockow??? Jak pisalem, jeden klocek dotykal tarczy wiec naciskajac moze dociskaj ja jeszcze bradziej co spowodowalo skrzywienie.

Aby rozwiazac ten problem, a poczatku probowalem ustawic rownolegle klocki luzujac zaciski i dociskajac mocno klamke ale ten sposob nie pomagal za bardzo. Sprobowalem wiec z poluzowanymi zaciskami znalesc odleglosc w ktorej ocieraja najmniej i w tym polozeniu zakrecilem adapter. W moim przypadku okazalo sie to najskuteczniejsze, kolo kreci sie swobodnie i ociera minimalnie w miejscach gdzie tarcza jest krzywa. . Zostaje mi jeszcze wyprostowanie tarczy. Zrobie teraz kilka kilometrow i zobacze jak „zachowuje” sie hamulec.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...