Skocz do zawartości

[łańcuch] czy wycierać po naoliwieniu?

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Ja mimo wszystko przecieram, ot tak z przyzwyczajenia. A i tak po każdej jeździe łańcuch jest całkowicie wypłykany i przed następną trzeba przejechać oliwą :D

• 2 tygodnie później...
Napisano
teoretycznie nie ma, tymbardziej ze snieg i tak skutecznie wypłukuje smar nawet zielony finish line

wypłukuje owszem no i oczywiście syf zawsze się załapie jakiś, już nie raz się przekonałem, to tylko złudzenie, że jedziesz po czystym śniegu, a przyjeżdzasz do domu i patrzysz na łańcuch - pożal się :)

Napisano

ja co 1000km robię gruntowne czyszczenie całego napędu benzyą ekstracyjną zawsze tak podwieczór potem wyczyszczony łańcuch polewam Finisch Line i zostawiam na noc następnie rano biorę szmatkę i nadmiar smaru wycieram lepiej wytrzeć bo potem cała felga upaćkana:/

• Mod Team
Napisano
lepiej wytrzeć bo potem cała felga upaćkana:/

Skoro to to dajesz stanowczo za dużo oleju. Mała kropelka na każde ogniwko w zupełności wystarczy, chociaż przetrzeć i tak warto.

• 1 miesiąc temu...
Gość Gość
Napisano

hey all :P

mam taki mały problem. nie chce mi sie lecieć do sklepu wydawać kase na jakieś drogie samrowidła a mam pod ręką olej-smar stosowany w przemyśle spożywczym do oliwienia maszyn. "odpowiada wymogom CNERNA" - napisane na nim że słuzy so smarowania łańcuchów w maszynach.

i nie wiem czy mogę nim smarować łańcuch? w sumie rower to nie jest jakaś maszyna przemysłowa ale obciążenia na łańcuchu sa na pewno mniejsze. dodam że ten olej ma bardzo żadką konsystencję i bardzo dobrze by wnikał w ogniwa.

:) czekam na odpowiedz specjalistów :)

• Mod Team
Napisano

Pewnie że możesz tym posmarować. Zobaczysz jak się sprawuje i jak będzie nienajlepiej to następnym razem posmarujesz czym innym, byle nie kujawskim :)

• 4 tygodnie później...
Gość Gość
Napisano

A co powiecie o takim smarze jak Motor - Life 7. ma konsystencje żółtej mazi... Na opakowaniu napisane jest "SMAR PLASTYCZNY DO ŁAŃCUCHÓW". Sprzedano mi go w rowerowym zamiast smaru w areozolu.

• Mod Team
Napisano

Myślę że jak ma konsystencje żółtej mazi to może być za fęsty i nie nadawać się do łańcucha.

Napisano

Heh w poniedzialek kupię FLCC :) Tylko zastanawia mnie jedno po co na takich smarach piszą że jest do łańcucha jak nie jest ;) Pozdrawiam wszystkich :D

Napisano

ja posmarowałem tym swoim CNERNA i mam czarny łańcuch-wyglada jakby było w porządku-pedałuje się tak samo ;)

Napisano

Latem używałam FL czerwonego na suche warunki, jego wada, to konieczność częstego smarowania, po 100 km, a niekiedy i wcześniej słychać pracę napędu. Zaletą jest to, że nie łapie brudu.

Zimą się ten smar zupełnie nie sprawdza, śnieg, deszcz i sól wymywają go szybko, byłam zdziwiona, że aż tak szybko. Dlatego zimą używałam (i do teraz używam) FL zielonego. Można zrobic więcej km na jednym smarowaniu. Po przesmarowaniu i odczekaniu, trzeba dokładnie wytrzeć szmatą łańcuch, bo inaczej szyko łapie brud i to w dużych ilościach. Jeśli któryś z tych smarów chcesz stosować całosezonowo, to na pewno nie FL czerwonego, bo w mokrych warunkach się nie sprawdzi.

• Mod Team
Napisano
mam pytanie: używacie różnych smarów do różnych warunków pogodowych, czy cały czas na jednym jedziecie??

Na jednym. Chociaż czasem w ramach testów kupię coś innego.

Napisano

Kupilem finish line czerwony 60 ml i mowicie zeby posmarowac kazde ogniwo po kropelce, odstawic smar i lancuch i po godzinie dobrze wytrzec szmatką? Moje pytanie: Czy wytrzec lancuch po nasmarowaniu mocno i dokladnie? Czy smar wtedy nie osadzi sie na szmatce, a na lanuchu nic go nie zostanie? A moze tak ma byc? Help I jeszcze jedno: Dotychczas, lanuch smarowalem wd-40, teraz, gdy uzyje new smaru, pozadnego, to przed smarowaniem, wyczyscic dokladnie kasety i lancuch szmatka nasiaknieta nafta?

• Mod Team
Napisano
Dotychczas, lanuch smarowalem wd-40, teraz, gdy uzyje new smaru, pozadnego, to przed smarowaniem, wyczyscic dokladnie kasety i lancuch szmatka nasiaknieta nafta?

Tak, dokładnie wyszorować.

Czy wytrzec lancuch po nasmarowaniu mocno i dokladnie?

Tak.

Czy smar wtedy nie osadzi sie na szmatce, a na lanuchu nic go nie zostanie?

Bez obaw, smar ma być w środku a nie na zewnątrz łańcucha.

Napisano

Dzięki Odi, tak zrobię 3m się. Aaaa i jeszcze jedno: Pokręcic pare razy pedalami juz po nasmarowaniu zeby sie rozruszal lancuch i wsiaklo w kasety i wtedy zostawic na godzine i wytrzec?

Napisano

Jeśli używasz FL czerwonego to nie wycierasz łańcucha zaraz po naszmarowaniu. Smar musi wniknąć w ogniwo. Z reguły smaruję łańcuch wieczorem i zostawiam na noc. Wtedy przed samą jazdą wycieram dokładnie. Trzeba łańcuch wytrzeć do sucha i bez obawy. Smar zostanie tam gdzie trzeba czy wewnątrz ogniw. Na zewnątrz łańcuch musi być suchy.

Poza FL polecam także White Lighting.

Napisano

Jeśli używasz FL czerwonego to nie wycierasz łańcucha zaraz po naszmarowaniu. Smar musi wniknąć w ogniwo. Z reguły smaruję łańcuch wieczorem i zostawiam na noc. Wtedy przed samą jazdą wycieram dokładnie. Trzeba łańcuch wytrzeć do sucha i bez obawy. Smar zostanie tam gdzie trzeba czy wewnątrz ogniw. Na zewnątrz łańcuch musi być suchy.

Poza FL polecam także White Lighting.

Dzieki, ale jednak wiekszosc poleca na forum fl, wiec zostane przy nim, poza tym juz go zamowilem, wiec o nastpenym zakupie smaru, jak na razie nie mysle :wink:

Jeszcze jedno: By wypucowac kasety i lancuch, to musze je uprzedniu zdjac, czy na zywca czyscic?

Jeszcze jedno: By wypucowac kasety i lancuch, to musze je uprzedniu zdjac, czy na zywca czyscic?

• Mod Team
Napisano

Do kasety polecam skarpetę i szorujesz dokładnie między zębatkami. A łańcuch najlepiej zdjąć i wykąpać w słoiku z benzyną lub gorącą wodą z proszkiem do prania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...