Skocz do zawartości

[szprychy] Prośba o pomoc w doborze długości szprych

pabloI89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Proszę o pomoc w doborze długości szprych do następujących kółek:

Obręcze: AlexRims DM18 26" 36h

Piasty: Shimano Deore M590

Splot: 3 krzyże

Niestety na stronie Shimano brak wymiarów piast dlatego też nie mogę sam obliczyć długości szprych, liczę na wasze doświadczenie.

Napisano

Ja Ci mogę policzyć, bez gwarancji zwrotu kosztu szprych jeśli coś pójdzie nie tak. Czy masz już tą obręcz? Albo, czy możesz odszukać jej ERD? Te piasty to rozumiem są albo v-b, albo centerlock? Zagadaj do mnie gg:6346832 jeśli nie będę odpowiadał.

Napisano

Zważywszy na to że Alex DM 18 jest podobną obręczą do DM24 jaką obecnie posiadam mogę ci dokładnie powiedzieć jakie szprychy użyć, a mianowicie 260 mm na długich nyplach - taka konfiguracja będzie pasowała idealnie.

• Mod Team
Napisano

TO może ja sie doczepie :P

Mam obrecze Alexa XD Lite i chce do niech kupić piasty Vee-one i Vee-two Dartmoora. Piast nie mam i nie moge ich pomierzyć a chciałbym je razem ze szprychami kupić. ERD XD lite wynosi 537.9mm.

Ktoś by mogł wyznaczć długosć albo podać dokłądne wymiary piast ??

Napisano

Witam,podepnę się tu bo w innym temacie widzę cisza. Mam problem ze szprychami do starszej kolarzówki z lat 80/90 -tych. Zbudowane są one na nieznanych mi komponentach i z tym wiąże się mój problem bo nie mogę obliczyć długości szprych z kalkulatorów, a chce wszystkie wymienić ze względu na to iż z 2 lata temu zaczęły pękać samoistnie podczas jazdy) a teraz moja kobieta chce kolarkę po możliwie niskiej cenie. Więc wpadłem na pomysł wymienić szprychy (bo jest to tańsze niż zakup kół).

A więc mam zdemontowaną jedną szprychę (nie wiem czy lewa czy prawa) i mierzę jej długość i wychodzi mi raz 303 raz 304 mm. Pytanie do Was bo nie chce wtopić a (zamawiać będę z aledrogo)

Lepiej wziąć 1 mm dłuższą szprychę i ewentualnie spiłować jej ten 1 mm w razie W, czy nie będzie później problemu z wkręceniem nypla ? (szprychy będą wymieniane w serwisie)

Napisano
Pytanie do Was bo nie chce wtopić a (zamawiać będę z aledrogo)

A po co będziesz zamawiał szprychy z allegro - nie lepiej pójść do pierwszego lepszego sklepu rowerowego z obręczą i piastą gdzie serwisant dobierze ci długość szprych bez niepotrzebnej wtopy.

Napisano

Ale nie rozumiem po co chcesz zamawiać przez internet?, skoro taką błahą rzecz jak szprychy możesz bez większego problemu kupić w dowolnym sklepie stacjonarnym w twojej okolicy.

Napisano

kolego problem w tym że jak pisałem wyżej, nie mam takiego sklepu gdzie mają tak długie szprychy, max to 298 co jest za krótkie o co najmniej 4 mm

Napisano

Zważywszy na to że Alex DM 18 jest podobną obręczą do DM24 jaką obecnie posiadam mogę ci dokładnie powiedzieć jakie szprychy użyć, a mianowicie 260 mm na długich nyplach - taka konfiguracja będzie pasowała idealnie.

Coś podobnego mi wyszło - 262 i 264 dla tyłu, a z przodu brakowało mi wymiarów, ale 264 albo 266. Te nyple dłuższe są dłuższe dokładnie o 4 mm...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...