Skocz do zawartości

[nowy napęd] z 7 na 8

Gość altus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym poprosić o pomoc w następującej sprawie:

W moim rowerze zaczął ostro przeskakiwać łańcuch. Domyślić się nietrudno, że przyszedł czas na wymianę. Podobny los czeka pewnie również wolnobieg. No i tu jest dobry moment, żeby pomyśleć o upgrade'owaniu sprzętu. Chcę zmienić napęd na 8-rzędowy. Wiem, że do tego będzie potrzebna nowa piasta, ale tą mam szansę dostać od znajomego z odzysku(on ma kasetę dziewiątkę), wieć póki będzie działać, nowej nie zamierzam kupować. Jeśli chodzi o kasetę i łańcuch, to po lekturze Forum jestem zdecydowany na PG-850 i PC-58 - przy mojej wadze pięćdziesięciu kilku kg powinienem cieszyć się nimi kilka sezonów, a o to chodzi.

No dobra, tyle jeśli chodzi o wprowadzenie. A teraz kwestia: czy moje Altusy (przerzutka tył i klamkomanetki) będą działać z 8-rzędową kasetą? Słyszałem, że przerzutka nie będzie miała problemów. Ale co z manetkami(a właściwie manetką)? Ona jest tylko na 7 biegów. Czy to będzie działać tak, że po prostu będę musiał zrezygnować z najmniejszej lub największej zębatki z tyłu, ale pozostałe 7 będą obsługiwane bez problemu? Czy może jest jakiś inny "skok" przerzutki/manetek na 7 i na 8 biegów?

Do czasu wymiany manetek wystarczy mi 7 biegów z tyłu. Ale któregoś (jak się wszystko sypnie) dnia będę chciał przejść na ósemki. Czy to jest możliwe, czy jeśli chcę 8 z tyłu, muszę też od razu zmienić przerzutkę i/lub manetki?

Napisano

Przerzutka na pewno obsłuzy 8 rzedów bo altus jest 7/8 rzedowy. Co do manetek to z tego co wiem 7 maja inny skok niz 8 i mozesz miec problemy z plynna zmiana biegów. Pozdrawiam :-?

Napisano

Rozstaw koronek na kasetach 8-rzędowych jest taki sam jak na kasetach 7-rzędowych, więc moim zdaniem nie będzie problemu z poprawnym ustawieniem przerzutki - po prostu wykluczasz 1 zębatkę z obiegu, najmniejszą lub największą.

Róznica o jakiej piszesz, czyli inny "skok" jest przy przejściu z 8 na 9 trybów.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Ale prosiłbym o jeszcze, bo póki co jest remis. :)

Może ktoś miał podobne przejścia i będzie pewny jak to jest?

Gość Anonymous
Napisano

Próbowałem takiego układu - aby przerzutka 7 obsługiwała tylko 7 rzędów w kasecie 8 i niezbyt to chodziło !!!

Napisano

Manetka 7-biegowa będzie działać na 100% z kasetą 8-rzędową. Musisz tylko zrezygnować albo z największej, albo z najmniejszej zębatki. Skok w manetkach 6,7 i 8 biegowych jest identyczny.Kwestia dokładnej regulacji.

Rafaello

Napisano

Coś takiego chciałem przeczytać :D

Teraz jeszcze tylko podprowadzę komuś odpowiednie tylne koło i rozpocznę testy.

dzięki

Gość kamoreks
Napisano

Mój kolega ma Altusa i kasetę SRAM na 8.

Wszystko OK jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...