Skocz do zawartości

[przerzutki] problem z ustawieniem

badman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakos tydzien temu kupilem rower renegade 0.4 2009r, wczesniej jezdzilem tylko starym goralem za 200zl ;)

No to tak. rower zamowilem na necie, odrazu jak kurier go przywiozl postanowilem go sprawdzic czy wszsytko jest ok.

Po przejechaniu pierwszych 20 metrow spadl lancuh, zalozylem przejechalem kolejne 20 metrow i landuch spadl ale tym razem pekl(ogniwa sie rozgiely i wyskoczyl bolec).

no trudno zamowilem klucz do skuwania i skulem lancuch tym razme nigdzienie wyjezdzalem tylko sprawdzilem w domu. Lancuch ma problemy z wskoczenie na najwyzsza tarcze z przodu, a w zasadzie to nie chce w ogole skoczyc. DOmyslam sie ze to kwestia regulacji no nic bede musial troche poczytac jak to dobrze wyregulowac

Druga sprawa:

W sklepie na pekniecie lancucha odpowiedzieli mi tak.

lancucha nie mozna krzyzowac czyli lancuch na skrajnych tarczach

No i takie cos zdjecia ponizej. Gdy wrzucam z przodu 1 bieg a tyl 6,7 to lancuch trze i tak samo gdy wrzuce z przodu 3 a z tylu 1,2 Czy to jest normalne?

na schemacie jest, ze niby to jest prawidlowe wykorzystanie tych biegow to w taki mrazie czemu pisze 24 biegi skoro korzystac moge tylko z 15 patrzac na zalaczony schemat

Sory za takie laickie pytania, ale tak jak mowie nigdy sie nie interesowalem tematyka rowerow, dopiero zaczynam cos obczajac.

Uploaded with ImageShack.us

kartagwarmbikestr8.jpg

rowere.jpg

Przeczytaj regulamin i popraw nazwę.

Po dobrej regulacji na żadnym przełożeniu łańcuch nie obciera o przednią przerzutkę.

Żaden nowy łańcuch od jazdy na skrajnych przełożeniach nie powinien sie zerwać, może po kilku tys km ale nie po 20m, pewnie był źle zakuty.

Nazwy tematu chyba zmienić nie może, lepiej niech przeczyta regulamin i następne tematy zakłada poprawnie.

No i takie cos zdjecia ponizej. Gdy wrzucam z przodu 1 bieg a tyl 6,7 to lancuch trze i tak samo gdy wrzuce z przodu 3 a z tylu 1,2 Czy to jest normalne?

na schemacie jest, ze niby to jest prawidlowe wykorzystanie tych biegow to w taki mrazie czemu pisze 24 biegi skoro korzystac moge tylko z 15 patrzac na zalaczony schemat

Takie krzyżowanie 1-8 czy 3-1 to nie jest prawidłowe wykorzystanie, przyjrzyj się dokładnie schematowi, który sam wrzuciłeś.

24 czy 27 biegów to marketingowy bełkot, korzysta się właśnie z tych 16-18 biegów żeby nie krzyżować łańcucha.

• Mod Team

w zasadzie mógłbym Ci dać na start trzy ostrzeżenia i :bye2: za błędne założenie tematu, za założenie nie tam gdzie trzeba i za brak polskich znaków diakrytycznych.

Dostajesz tylko jedno i liczę na poprawę.

proponuję też korzystać z naszej wyszukiwarki

W sklepie na pekniecie lancucha odpowiedzieli mi tak.

lancucha nie mozna krzyzowac czyli lancuch na skrajnych tarczach

I dobrze powiedzieli, łańcuch to nie pas transmisyjny do młuckarni, i nie można go tak krzyżować bo się zwyczajnie wygina. Jak będziesz krzyżował to po pierwsze powyginasz zęby na blatach a po drugie rozciągniesz szybko łańcuch i zmielisz zębatki...

Przecież jest coś takiego jak optymalne przełożenia np nie ma sensu używać tarczy 44T z przodu z 32T z tyłu. Zresztą ja sam na początku mojej przygody z rowerem jeździłem na jakich popadnie przełożeniach podobnie jak ty rozerwałem łańcuch - gdyż jest to sztywna konstrukcja narażona na wykrzywienie. Ucząc się na błędach zrozumiałem swój błąd i więcej już go nie popełniam, dlatego jak to mówią najlepiej uczyć się na własnych błędach :icon_wink: .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...