kello Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Hej, Mam małą zagwozdkę. Wymieniłem dziś w zimówce stery na a-head i sztywny widelec na amortyzator oraz mostek na a-head (wcześniej była fajka klasyczna). Poprzedni mostek miał wewnętrzne prowadzenie pancerza, tzn. pancerz dochodził z klamki do mostka, w nim linka szła wewnątrz, gdzie była przestawiana o 90 stopni tak, by szła pionowo do ziemi aż do hamulca cantilever. Mostek, który jest zainstalowany teraz nie posiada takiego patentu. Musiałem zastosować nakładaną na rurę sterową podkładkę z wystającym oporem na pancerz. Problem jest taki, że rura sterowa jest krótka na tyle, że mieści sie na niej mostek i owa podkładka. Skutkuje to tym, że między oporem na pancerz a mostkiem jest bardzo mało przestrzeni, co bardzo utrudnia poprowadzenie pancerza w prawidłowy sposób -> uwzględnienie prawidłowego gięcia pancerza. Amortyzator to Manitou SX 1999, który nie ma wieszaka pod cantilevery. Podkładki z oporem nie da się umieścić gdzie indziej. Ktoś ma może jakiś patent? I nie, nie chce wymieniać hamulca na vłkę, rower to zimówka i tam cantilever sprawdza się doskonale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 No dobra koledzy Mam bekę z siebie samego. Otóż dowiodłem, że nie można stosować hamulców cantilever z amortyzatorem, który nie ma wieszaka pod opór. Sytuacja jest taka, że pancerz idący z klamki opiera się na oporze umieszczonym na rurze sterowej od razu pod mostkiem. Rezultat jest taki, że jak naciskam klamkę to amortyzator się ugina. Stworzyłem symulator dziur na jezdni :D Co zrobić ? Czy są do kupienia opory na pancerz montowane na koronę ? Na koronie nie ma miejsca na opór czy też wieszak pod canti i brak też otworu, żeby coś tam wkręcić. Może nawiercić koronę? Mam pomysł, żeby zamontować booster i do niego dokręcić opór na pancerz Tylko skąd wytrzasnąć taki opór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 10 Marca 2011 Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Kolego, polecam zakup najtanszych V-ek - na jedno kolo to jakies 15zl. wiec nei majatek, a poczujesz roznice na PLUS i to znaczna przy przejsciu z Cantileverow:) wiem ze nei o to pytales, ale to jedyne sluszne wyjscie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Przecież wyraźnie napisałem, że nie chcę vłek. Miałem w rowerach canti, vłki, tarcze mechaniczne i hydrauliczne, więc wiem jaka jest różnica. Chcę canti. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 11 Marca 2011 Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Wieszak jako podkładka pod bieżnią sterów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Panie majster nic innego jak takie cuś --> http://img09.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/25/50/93/1325509312 sie nie uratuje. Jest to wieszak canti z marocka gdzieś lata 90'. Wiem ze go nei sposob zamoncic ale mam inny pomysł. Zrobić coś na jego podobieństwo mocowane pod pivoty, taki wieszak z blachy odpowiednio wyprofilowany. Do amora nic innego chyba nie wymyślisz. EDiT: Wpadłmi do głowy pomysł ... zamontuj booster i do neigo przykręć wieszak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Nie żebym marudził ale czy wy w ogóle czytacie posty oprócz swojego własnego? O oporze nad bieżnią pisałem, o pomyśle z boosterem również. Problem sprowadza się teraz do jednego. Mam booster, mam opór, który można w coś wkręcić. Potrzebny mi tylko kawałek metalu w kształcie litery L, który przykręcę do boostera, i wtedy do niego przykręcę opór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Fakt nie doczytałem tego jednego zdania Mozesz kupić a jak masz to przerobić wieszak ktory sie montowało pod mostek albo taki pod dolną miske/bierznie sterów, takie cudo tez było. odpowiednio wygiąć i nawiercic. powinno dzialać o ile bedzie miejsce na otwory montarzowe. w zalezności od konstrukcji uchwytu wypada go wzmocnic, bo bedzie sie wyginał a strata energii na tym jest pokaźna. Przejżyj to http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=34886 http://allegro.pl/tectro-wieszak-hamamulcowy-cantilever-nowy-i1449735871.html z allegro aukcja zakonczona ale widze ze mozna to nabyć, moze trzeba popytać po sklepach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Taki wieszak na rurę to ja mam. Póki co zamówiłem booster. Planuję kupić blaszkę w kształcie litery L i do niej przykręcić śrubę z oporem. Powinno działać, tylko blaszka musi być dość gruba, żeby pod wpływem sił się nie wyginała (np. blaszka od mocowania błotnika jest za wiotka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.