Skocz do zawartości

[Szprychy]Dobór długości szprych

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem nową obręcz Mavic XM 317 Disc, w związku z chciałbym się dowiedzieć jakiej długości szprychy potrzebowałbym do tej obręczy. Dodam że teraz mam obręcz Alexrims DM 24 na pieście Shimano Hone ze szprychami 260 mm oraz długimi nyplami, chciałbym wykorzystać te szprychy i nyple w nowej obręczy tylko nie wiem czy długość nie będzie za duża. Dodam że tyczy się to koła przedniego oraz zostaje przy pieście Hone. Proszę o wasze opinie.

Tak łatwo tego nie dobierzesz, bo musisz znać konkretne wymiary dla obręczy i piasty. Idź najlepiej do serwisu z kołem, ze szprychami i poproś o zaplecenie na tym co jest, a jak się nie da, to o dobór odpowiedniej długości. Chyba, że znajdziesz na necie kalkulator na tyle uniwersalny, że Ci wyliczy.

Tak łatwo tego nie dobierzesz, bo musisz znać konkretne wymiary dla obręczy i piasty. Idź najlepiej do serwisu z kołem, ze szprychami i poproś o zaplecenie na tym co jest, a jak się nie da, to o dobór odpowiedniej długości. Chyba, że znajdziesz na necie kalkulator na tyle uniwersalny, że Ci wyliczy.

choc te tez potrafia sie mylić

Idź najlepiej do serwisu z kołem, ze szprychami i poproś o zaplecenie na tym co jest

Nie widzę takiej potrzeby skoro sam zaplatam i centruję koła bez większego problemu. Od poprzedniego właściciela obręczy dowiedziałem się że używał w niej 258 mm i było ok, pozostaje więc kwestia czy 260 mm będzie dobre?.

No to skoro sam to robisz, to jak masz wszystkie części, to zapleć sobie kółko, zrobisz to i zobaczysz jak Ci ono wychodzi. Jak to będziesz miał, to chyba nie ma później większego problemu z pójściem do serwisu i zakupieniu szprych odpowiedniej długości.

pawelsystem kalkulator DT, akurat jest bardzo dokładny i bardzo dobrze wylicza długość szprych, tylko podstawowym warunkiem jest piasta DT. Innych kalkulatorów szczerze nie znam i raczej nie będą mi w najbliższym czasie potrzebne ;)

Minuta szukania...

Alexrims Da24: erd 543,6mm

Mavic XM317: erd 539,5

Jak łatwo wywnioskować - różnica 4mm na promieniu, czyli 2mm na szprychę. Powinno bez problemu styknąć, o ile dotychczasowe szprychy są dobrze dobrane i nie są za długie.

Sytuacja zmienia się przy Xm317 pod tarcze...erd 536mm, 4mm różnicy na szprychę. Wtedy pozostaje jedynie kupno nowych.

P.S Musisz pamiętać, że nypel nie ma na całej długości gwintu - np. w Sapimach Polyax o standardowej długości 12mm, gwintu jest na 8mm.

No to skoro sam to robisz, to jak masz wszystkie części, to zapleć sobie kółko, zrobisz to i zobaczysz jak Ci ono wychodzi. Jak to będziesz miał, to chyba nie ma później większego problemu z pójściem do serwisu i zakupieniu szprych odpowiedniej długości.

pawelsystem kalkulator DT, akurat jest bardzo dokładny i bardzo dobrze wylicza długość szprych, tylko podstawowym warunkiem jest piasta DT. Innych kalkulatorów szczerze nie znam i raczej nie będą mi w najbliższym czasie potrzebne ;)

no na kaklulatorze sapina sie przejechałem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...