h3llfir3 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Witam Mam problem z tarczą hamulcową. Polega on na tym, że kupiłem rower (używany) i istnieje możliwość montażu hamulca tarczowego. Mam stary rower (dawcę) z którego zdemontowałem tarczę (jakiś badziew) i chciałem przykręcić ją do piasty kupionego roweru i tutaj zonk ... a mianowicie rozstaw otworów w tarczy jest wiekszy niż otwory w piaście o ok 1-2mm. Zmierzyłem właśnie, że rozstaw otworów w tarczy w osi od środka do środka wynosi 47mm a pomiędzy otworami od środka do środka 24mm. I teraz pytanie? Ile powinien wynosić rozstaw otworów w tarczy lub w piaście bo chyba jest jakiś standard bo nie wiem czy to jakaś tarcza felerna czy piasta w rowerze ma jakiś niestandardowy rozstaw otworów? Nie pytajcie o producentów bo nie wiem. Rower dawca to jakaś chińska zupka a nowy (używany) rama Giant, koła widzę nowe założone ale też żadne oryginały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 10 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Kup normalną tarczę, piasta jest w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 10 Marca 2011 Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 zrób tak jak radzi sznib rowery z tzw. marketu maja takie tarcze są one o większym rozstawie śrub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 20 Marca 2011 Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Wykorzystam temat.. Mianowicie mam pytanie czy klocki ocierają o tarczę w odpowiednim miejscu ? To znaczy czy tarcza nie siedzi za głęboko. Hamulce to Avid elixir 5. Zastanawiam się nad tym, bo na pół wciśniętej klamce słychac jakiś dziwny dźwięk. Oto i zdjęcie tarczy : http://img856.imageshack.us/i/imag0091d.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.