Skocz do zawartości

[Tarcza hamulcowa]- potrzebna pomoc

h3llfir3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z tarczą hamulcową. Polega on na tym, że kupiłem rower (używany) i istnieje możliwość montażu hamulca tarczowego. Mam stary rower (dawcę) z którego zdemontowałem tarczę (jakiś badziew) i chciałem przykręcić ją do piasty kupionego roweru i tutaj zonk :confused: ... a mianowicie rozstaw otworów w tarczy jest wiekszy niż otwory w piaście o ok 1-2mm. Zmierzyłem właśnie, że rozstaw otworów w tarczy w osi od środka do środka wynosi 47mm a pomiędzy otworami od środka do środka 24mm.

I teraz pytanie? Ile powinien wynosić rozstaw otworów w tarczy lub w piaście bo chyba jest jakiś standard bo nie wiem czy to jakaś tarcza felerna czy piasta w rowerze ma jakiś niestandardowy rozstaw otworów?

Nie pytajcie o producentów bo nie wiem. Rower dawca to jakaś chińska zupka a nowy (używany) rama Giant, koła widzę nowe założone ale też żadne oryginały.

• 2 tygodnie później...

Wykorzystam temat..

Mianowicie mam pytanie czy klocki ocierają o tarczę w odpowiednim miejscu ? To znaczy czy tarcza nie siedzi za głęboko. Hamulce to Avid elixir 5. Zastanawiam się nad tym, bo na pół wciśniętej klamce słychac jakiś dziwny dźwięk.

Oto i zdjęcie tarczy : http://img856.imageshack.us/i/imag0091d.jpg/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...