Pepe91 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Witam.nie znalazłem takiej informacji więc założyłem nowy temat.pytanie odnośnie kasków z "niezabudowanym" tyłem (potylica) tzn.jest z tyłu tylko styropian,ale "goły",niczym nie pokryty.czy ma to negatywny wpływ na bezpieczeństwo(większe ryzyko urazu)? jak ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie to prosze pisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Czy jest sam styropian czy styropian pokryty małą warstwą tworzywa sztucznego (która pęknie od razu przy uderzeniu) nie ma za bardzo znaczenia. Ten "styropian" jest dość mocny i to właśnie on chroni głowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sEs Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Pamiętajmy jednak, że ten styropian nie jest (nie powinien) zbyt mocny, przy mocnym uderzeniu powinien pęknąć aby zamortyzować (rozproszyć energie) ratując nam życie/zdrowie Ja zawsze jeżdże w kasku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Pamiętajmy jednak, że ten styropian nie jest (nie powinien) zbyt mocny, przy mocnym uderzeniu powinien pęknąć aby zamortyzować (rozproszyć energie) ratując nam życie/zdrowie Ja zawsze jeżdże w kasku. Sama racja, zimą chciałem sprawdzić czy mój kask jest mocny(dwu latek za 60zł, styropian itp...) Lekko uderzając nogą z góry się poprosu rozsypał, nie chcę wiedzieć co by się stało przy wypadku rowerowym... Lecz po pewnym czasie przeczytałem,że dokładnie tak miało się stać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepe91 Napisano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 dzięki wielkie. mam zamiar kupić kask bo lepiej w kasku jeździć niż na wózku. w oko wpadł mi giro indicator, a on właśnie ma taki tył.no ale skoro to nie przeszkadza w niczym to teraz pozostaje przymiarka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 10 Marca 2011 Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 witam, ja używam kasku Author Pulse i też wydawało mi się że tył głowy jest odsłonięty. Jednak tak chyba ma być ponieważ podczas wypadku idealnie ochronił moja głowę właśnie z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.