Skocz do zawartości

[okładziny]Problem z okładzinami w SD7

CarNeezA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kupiłem 2 miesiące temu Krossa levela a6(jest tam avid sd7). Mało na nim jeździłem 30km max. Dziś chciałem pojeździć, gdy hamowałem z tyłu można było usłyszeć dziwny dźwięk. Myślałem, że miedzy obręcz a wykładzinę dostał się kamyk jakiś. Rozkręciłem hamulec i zobaczyłem jakiś metal w okładzinie. Wydłubałem trochę tego.Co to może być? Iść gdzieś z tym? Wydłubać to(na reszcie też to chyba jest) kupić nowe wykładziny? Co z tym robić? Tak to wygląda rw2

Napisano

Jak najszybciej zmień ten sh*t, zniszczysz sobie obręcz :blink:

Po wspomnianych przez Ciebie objawach, na pierwszą myśl pomyślałem, że to oznaka zużytych klocków, lecz patrząć na załączone zdjęcie jest to pewnie wina wadliwie zrobionego klocka.

Napisano

Opiłki z obręczy. Zmień klocki na Kool-Stop, ewentualnie Clark's. Te pierwsze zdecydowanie mniej niszczą obręcz, hamują nieco słabiej od Clarksa...

Napisano

Jak hamowałeś obręcz zaczęła się ścierać i jej opiłek wtopił się w klocek. Weź je najszybciej jak możesz wymień na np. Clarks'y (są mocne, ale bardzo piszczą) albo Author/Merida trójskładnikowe.

Napisano

Jeśli chodzi o te drobne to nie powinny mieć żadnego wpływu, najprawdopodobniej wina obręczy, myślałem, że chodzi o ten kawałek wystającego metalu z okładziny.

Zastanów się czy problem nie leży w obręczy?

Napisano

Przede wszystkim wydłub ten metal z klocka, przetrzyj powierzchnię papierem ściernym. Nie wiem, co więcej możesz zdziałać w serwisie. Zużywanie obręczy jest normalnym procesem w przypadku hamulców v-brake.

Napisano
  CarNeezA napisał:

Ok, a jak wymienie np. na clarks'y to nie powtórzy się takie coś ?

Czerwone Clark'sy mają miękką mieszankę gumy i mniej niszczą obręcz, chociaż i tak Kool-Stop jest dużo lepszy pod tym względem:

127uouquhcnm_69778cb.jpg na górze Clark's, poniżej Kool-Stop.

Każde klocki v-brake niszczą obręcz, tak samo jak klocki w h. tarczowych zużywają tarcze. Co jakiś czas kontroluj stan klocków, dbaj o czystość obręczy itp.

Napisano

Spróbuje coś zdziałać jeszcze z tymi moimi, jak będzie sie powtarzało to kupi się coś innego. Kool-Stop'y są trochę drogie, no ale jak są lepsze to się kupi za jakiś czas.

Zrobiłem to jednak dziś, wszystko jest git:) Działa tak jak wcześniej(jeszcze nie jeździłem, ale nie ma tych dźwięków) Jeszcze przód później obczaję czy też tam coś jest. Jeżeli się nie powtórzy to nie będę wymieniał okładzin.

Napisano
  W dniu 8.03.2011 o 19:13, CarNeezA napisał:

Jutro pójdę do rowerowego popytam o wykładziny. Później wydłubie ten metal i pojeżdżę chwile i zdam relacje :P

wykładziny? A do czego przydaje się wykładzina w rowerze?:blink:

• 4 tygodnie później...
Napisano

Po "zreperowaniu" okładzin przejechałem około 200 km. Elegancko wszystko działa :) Kiedy mi się to "zepsuło" było zimno i był śnieg. Kiedyś wjechałem w małą zaspę i właśnie był ten dźwięk metaliczny przez moment. Wydaje mi się, że to przez śnieg tak się działo. Ładnie hamuje, więc nie będę zmieniał okładzin :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.