Skocz do zawartości

[okładziny]Problem z okładzinami w SD7

CarNeezA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem 2 miesiące temu Krossa levela a6(jest tam avid sd7). Mało na nim jeździłem 30km max. Dziś chciałem pojeździć, gdy hamowałem z tyłu można było usłyszeć dziwny dźwięk. Myślałem, że miedzy obręcz a wykładzinę dostał się kamyk jakiś. Rozkręciłem hamulec i zobaczyłem jakiś metal w okładzinie. Wydłubałem trochę tego.Co to może być? Iść gdzieś z tym? Wydłubać to(na reszcie też to chyba jest) kupić nowe wykładziny? Co z tym robić? Tak to wygląda rw2

Jak najszybciej zmień ten sh*t, zniszczysz sobie obręcz :blink:

Po wspomnianych przez Ciebie objawach, na pierwszą myśl pomyślałem, że to oznaka zużytych klocków, lecz patrząć na załączone zdjęcie jest to pewnie wina wadliwie zrobionego klocka.

Jeśli chodzi o te drobne to nie powinny mieć żadnego wpływu, najprawdopodobniej wina obręczy, myślałem, że chodzi o ten kawałek wystającego metalu z okładziny.

Zastanów się czy problem nie leży w obręczy?

Ok, a jak wymienie np. na clarks'y to nie powtórzy się takie coś ?

Czerwone Clark'sy mają miękką mieszankę gumy i mniej niszczą obręcz, chociaż i tak Kool-Stop jest dużo lepszy pod tym względem:

127uouquhcnm_69778cb.jpg na górze Clark's, poniżej Kool-Stop.

Każde klocki v-brake niszczą obręcz, tak samo jak klocki w h. tarczowych zużywają tarcze. Co jakiś czas kontroluj stan klocków, dbaj o czystość obręczy itp.

Spróbuje coś zdziałać jeszcze z tymi moimi, jak będzie sie powtarzało to kupi się coś innego. Kool-Stop'y są trochę drogie, no ale jak są lepsze to się kupi za jakiś czas.

Zrobiłem to jednak dziś, wszystko jest git:) Działa tak jak wcześniej(jeszcze nie jeździłem, ale nie ma tych dźwięków) Jeszcze przód później obczaję czy też tam coś jest. Jeżeli się nie powtórzy to nie będę wymieniał okładzin.

• 4 tygodnie później...

Po "zreperowaniu" okładzin przejechałem około 200 km. Elegancko wszystko działa :) Kiedy mi się to "zepsuło" było zimno i był śnieg. Kiedyś wjechałem w małą zaspę i właśnie był ten dźwięk metaliczny przez moment. Wydaje mi się, że to przez śnieg tak się działo. Ładnie hamuje, więc nie będę zmieniał okładzin :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...