Skocz do zawartości

[amortyzator] RS TORA 302 SOLO AIR 120MM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam przymierzam sie do kupna takiego amorka ROCK SHOX TORA 302 SOLO AIR LOCKOUT 120MM mam kilka pytan, po pierwsze czy istnieje mozliwosc zmiany skoku na 100mm a jesli nie czy 120mm nie bedzie zaduzo do ramy KROSS A2 19" ?? i czy roznica 302 miedzy 318 to tylko grubosc goleni ??

Napisano

Witaj,

Lepiej tam dopłacić albo łapać okazje i zakupić RS Tora 318 :) W 318 wiem ze się da zmienić skok na 120mm poprzez zmianę ilośći podkładek.

Jest to tylko moja opinia, a więc zrobisz jak chcesz :)Jeśli w 318 się da zmienić skok to w 302 pewnie też :)

//Zasłszane nie wiem czy prawdziwe: W RS Tora 302 Motion Control czy co tam działa tak że nie działa//

Napisano

hmm co do dopłaty to niewiem nie wiem, ten mam za 350zł z przesyłką nowy sciągnięty z roweru a za 318 trzeba dać około 600 700zł nowa takze tyle nie dołożę. A co doczytałem to tory w zależności od roku produkcji mają albo REBOUND albo MOTION CONTROL a ta ma REBOUND jesli piszę głupoty to mnie poprawcie :).

Napisano

Tora 318 Solo Air ma Rebound i Motion Control. Może dorwiesz na allegro jakąś używaną 318, zrobisz sam serwis (bo jest prosty jak cep) i będziesz miał jak nowy amortyzator. Ja tak zrobiłem, jakiś rok temu kupiłem używaną 318 za jakieś 350zł. Działa do dziś.

• Mod Team
Napisano

jesli piszę głupoty to mnie poprawcie :).

wedle życzenia - poprawiłem tylko część, na resztę nie mam zdrowia; przy następnym przewinieniu promocja - tygodniowe zatwierdzanie postów przez moderatora.:whistling:

P.S. proponuję poczytać regulamin i skorzystać z naszej szukajki

Napisano

Różnica między Torą 302 i 318 wygląda następująco:

302 - waga 2340 g; tłumik TurnKey; blokada z automatycznym otwarciem;

318 - waga 2214 g; tłumik Motion Control; blokada z regulacja progu otwarcia.

Informacje dot. modeli z roku 2009 na podstawie katalogu. Średnica goleni jest taka sama. W obu modelach można zmienić wielkość skoku. Sam jeżdżę na 302 i jestem zadowolony. Ale jak znajdziesz ten lepszy model w okazyjnej cenie to go bierz :icon_wink:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Amor został zakupiony wszystko idealne zera rys i tym podobne ale martwią mnie 2 rzeczy:

1. Gdy zablokuje skok to gdy nacisnę na niego mocniej to i tak amor pracuje.

2. Gdy podnoszę rower z przodu wyczuwam delikatny luz jakby opadał amor jakieś 2mm.

Teraz pytanie, czy to normalne, czy jest coś uszkodzone ? np. brat ma RST First i niema takich rzeczy.

Napisano

1. To normalne, tora ma 2cm skoku podczas gdy jest zablokowana, nie jest totalnie sztywna.

2. Też norma, w mojej poprzedniej Torze 318 SA było to nawet 5mm a nie 2.

Nie masz czym się martwić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...