Barry Napisano 8 Marca 2011 Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Witam Was moi drodzy, pytałem chyba w nieodpowiednim dziale, bo nikt nie odpowiada, nie wiem jak mogłem przeoczyć dział poświęcony w całości szosie... Czas na zakup szosówki... Zwracam się do Was o wszelkie porady, sugestie, pomoc w wyborze:) Wybieram między Merida 880-16 (model za 2000 zł) oraz Merida 901-18 (model za 3000 zł, który mogę dostać za 2500 zł dzięki specjalnej ofercie znajomego właściciela sklepu rowerowego:) ) Generalnie najważniejsze pytanie- czy warto wydać te dodatkowe 500 zł? Czy zauważę różnicę? - jestem początkujący, jeżdżę rekreacyjnie MTB, to będzie moja pierwsza szosówka, którą będę jeździł "od czasu do czasu" (czyt. raz w tygodniu) - mam 183 cm wzrostu, ważę 77 kg - mogę wydać te 2500 zł, aczkolwiek nie mam nadmiaru pieniędzy i chętnie bym zaoszczędził te parę groszy, choćby na buty... - bardziej podoba mi się malowanie tańszej 880-16 880-16 http://www.rowerymer...wer-merida.html'>http://www.rowerymer...wer-merida.html 901-18 http://www.rowerymer...wer-merida.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dervan Napisano 8 Marca 2011 Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Popraw linki, albo chociaż podaj rocznik Up: Aaa, poprawiłem sobie... Główna różnica to widelec. Tańszy ma aluminiowy. Z tego co wiem, carbon to jednak spory plus jak chodzi o komfort. No i lżejszy. Poza tym, koła, hamulce, klamkomanetki... tu trzebaby posprawdzać wagi, bo dużego skoku jakościowego chyba nie ma. W ogóle, sprawdziłbym wagę, i zabrałbym ten droższy jeżeli będzię lżejszy o więcej niż 0,5 kg P.S Zastanów się nad zeszłorocznym modelem na przykład, wyjdzie taniej, a prawie (jeżeli nie całkowicie) to samo. Ot, taki: (przykład, może są lepsze oferty ) http://www.rowerzysta.pl/szosowe/rower-szosowy-merida-road-race-880-16-2010.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barry Napisano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Nie mogę nigdzie znaleźć dokładnych mas tych rowerów:/ Ale ze wstępnego rozeznania po szczątkowych informacjach krążących w sieci wnioskuję, że różnica w masach jest większa niż 0,5 kg Biorę prawdopodobnie ten droższy, no chyba, że w ciągu najbliższych godzin ktoś na forum zacznie do mnie krzyczeć "nie, bierz tańszy, bo..." i solidnie zaargumentuje :icon_mrgreen: Odnośnie starego modelu... Jakby to powiedzieć, bardzo podobają mi się malowania tych nowych..... Wiem, wiem... wiem, że możecie uznać za idiotę kogoś, kto zwraca uwagę na kolor szosowego roweru, ale tak to już jest z estetami... chce żeby nowa zabaweczka cieszyła również oko Dam znać jaka padła decyzja, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Masa 901-18. Mi się te Meridy średnio podobają przez przełożenia dla zawodników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barry Napisano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 O, 9,6 kg, dzięki Ten niższy model nie mieści się w 10 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barry Napisano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 901 zamówiony, jest w drodze Porad nie było za wiele, ale tym którzy pomogli i coś poradzili stokrotne dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Dobry wybór (parę minut temu odpowiedziałem w tym Twoim drugim temacie ). Waga podana na stronie wydaje się ok (sam mam 901, ale z 2009 - dużo się nie zmieniło), natomiast na zdjęciu widzę małe oszustwo, bo to nie są manetki Sory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabr Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Witam, Napisz kolego jak wrażenia po zakupie tej Meridy 901, ponieważ ja również mam zamiar kupić sobie szosę. Do tej pory jeździłem na góralu i chciałem kupić sobie drugi komplet kół z cienkimi oponami, ale wszyscy mi odradzają to rozwiązanie. Mam możliwość kupić nową Meridę 901 z 2010 roku za 2099zł, ale nie jestem pewny czy chcę wydać te pieniądze na drugi rower. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.