dervan Napisano 7 Marca 2011 Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Czy przerzutkę pod dwie tarczę da się używać również na trzy, czy nie specjalnie(tj, czy różnią się "zakresem")? To samo tyczy przerzutki tylnej: RD-6500 była oryginalnie montowana pod 9 biegów, ale ja mam u siebie 10. Da się zamontować, czy nie specjalnie? z tego co mi się wydaje, to przecież różnią się dokładnością (skokiem) a nie zakresem. Mylę się, czy mam rację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BUBUs Napisano 8 Marca 2011 Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Przerzutka tylna nie zadziała z kasetą 10s. 10-tka jest węższa od 9-ki, więc są inne odległości między poszczególnymi zębatkami. Co do przedniej to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 8 Marca 2011 Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Co do innych odległości między zębatkami to jest to kwestia manetek, a nie przerzutek. Dervan, tylne przerzutki właśnie jeśli się różnią to zakresem, a nie skokiem. Za skok odpowiadają manetki. Kaseta 10sp ma chyba taką samą szerokość jak 9sp więc przerzutka powinna obsłużyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BUBUs Napisano 14 Marca 2011 Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Niedźwiedź to w jakim celu niby jest podkładka dystansowa pod kasetę 10s? 10-tka jest węższa od 9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Marca 2011 Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 10-tka jest węższa od 9 Sprawdzales czy zgadujesz? O zastosowaniu podkladki decyduje rodzaj bebenka. Kasety 9sp i 10sp maja prawie ta sama szerokosc. W mojej ramie 10sp z podkladka ociera o widelki, 9sp z ta sama nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BUBUs Napisano 15 Marca 2011 Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Ja mam piastę na tylko na 10s, więc u siebie nie sprawdzałem. To co pisałem czytałem kilkukrotnie na różnych forach - kaseta 9s pasowała idealnie, 10s była za luźna i się nie "trzymała", tzn. były luzy między koronkami i trzeba było dawać podkładkę. Oczywiście chodzi o piastę 8,9,10. Jeżeli jest tak jak piszesz, to sorry za wprowadzenie w błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaco69 Napisano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Proszę o fachową poradę dot. przejścia z napędu 8-rzędowego (Sora), na 10-rzędowy, a więc czy w ogóle jest to możliwe ze względu na geometrię tylnego widelca, a jeżeli tak to które elementy napędu muszę wymienić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.