Skocz do zawartości

[SAG] Delikatne uginanie się amora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, nazwa tematu może wydawać się trochę dziwna ale już tłumaczę o co chodzi: podczas jazdy w moim Axonie upuściłem troche powietrza bo był bardzo twardy, teraz jego amortyzacja mi odpowiada, tylko że podczas normalnej jazdy (tyłek na siodełku, ręce na kierownicy) on się delikatnie ugina już od samego naporu - czy to mu nie szkodzi? Wtedy amortyzacja mi się podoba, bo jest bardzo miękki (żeby go dobić muszę odbić się rowerem od podłoża), i dopasowany do moich potrzeb. Ale istotą tego tematu jest to, czy taka jazda przy delikatnym ugięciu jest szkodliwa? Przypominam, że to jest amor powietrzno olejowy.

I pytanie drugie, mniej ważne: czy to normalne że przy obracaniu korbą przy dużych prędkościach są lekkie drgania gdy dociskam ją do dołu?

Napisano

Wstepne ugiecie amorka w pozycji siedzacej to sie nazywa SAG. np przy 80mm usawia sie ok. 15mm sagu. Tak powinno byc.

Napisano

Ugiecie wstepne jest jak najbardziej normalne, ale co do drugiego pytanie, to drgania korby juz normalne nie sa, ale to nie temat na ten dzial.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...