David97 Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam! Gdy tylko trochę się ociepli planuję odbyć wycieczkę trasą Kraków - Zakopane:D Ale jazda głównymi drogami zbytnio mnie nie satysfakcjonuje.. Jeżeli ktoś w was już kiedyś odbył tę trasę lub przynajmniej ją zna proszę o napisanie jak najlepiej dostać się z Krakowa do Zakopanego:D Bardzo proszę... Najlepiej przez Nowy Targ, chociaż to nie jest konieczne. Trasa nie musi być krótka, ale do zrobienia w 1 dzień Proszę o dobre pomysły...Najlepiej pomijając główne drogi. Mam dopiero 14 lat, ale to dla mnie nic 100 km.. tylko jak najmniej po głównych drogach. Z góry: Serdeczne dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klinner Napisano 30 Marca 2011 Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 nie powiem, ambitnie! tu ktoś jechał taką trasą, przez Nowy Targ, więc chyba o to chodziło? ;] http://traseo.pl/trasa/zakopane-krakow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacek12 Napisano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 To co proponujesz klinner to jazda głównie zakopianką a to główna droga więc chyba nie o to chodziło Davidowi97. Ze swojej strony proponuję z Krakowa przez Wrząsowice na Świątniki Górne. potem Polanka i Myślenice. Tu kawałek zakopianką do Stróży gdzie w bok na równoległą do niej drogę w lewo. W Lipinach ponownie na zakopiankę i po mniej więcej kilometrze w prawo na Krzczonów. Potem przez Tokarnię, Łętownię i Skawę na drugą stronę zakopianki do Rabki. Potem Rdzawka i ponowny wyjazd na zakopiankę, po czym w Klikuszowej w prawo przez Trute, Ludźmierz, Maruszynę, Sierockie i Ząb do Zakopca. Sam tą trasą nie jechałem więc nie wypowiem się co do stanu nawierzchni i jakości dróg, jest jednak na pewno sensowną alternatywą dla zakopianki. Nic nie piszesz o rowerze jakim chcesz jechać a wybór trasy i od tego zależy. Ta zaproponowana przeze mnie ma długość ok. 120 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David97 Napisano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Wielkie dzięki "yacek12". Trasa rzeczywiście spoko:D Kilka dni temu odbyłem polecaną przez Ciebie trasę do Myślenic. Około 1,5 godziny jechałem, trasa niczego sobie, spokojna. A rower jest górski, więc jakiś wielkich prędkości nie rozwinę Mam jeszcze takie małe pytanko, czy ta jazda zakopianką nie jest ryzykowna i "niebezpieczna".? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacek12 Napisano 17 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Jak dla mnie jazda zakopianką (innymi drogami głównymi) zawsze jest ryzykowna). Te zaproponowane przeze mnie fragmenty do pokonania zakopianką to niezbędna konieczność, żeby dojechać do skrętów w boczne drogi. Więc musisz się jakoś przemęczyć, tym bardziej, że są to odcinki stosunkowo krótkie. Zerknąłem jeszcze raz na mapę i zauważyłem, że ze Skawy niekoniecznie trzeba jechać do Rabki. Można na Kozłówkę, Żądłówkę i Rabę Wyżną, potem do Pyzówki i na Ludźmierz a dalej jak poprzednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 yacek12 dysponujesz góralem więc mam inny niż przedmówcy pomysł. Spróbuj przejechać przez Gorce. Do Myślenic już wiesz, dalej przez Trzemeśnie, Lipnik do Wiśniowej, dalej przez przełęcz Wierzbanowską do Kasiny i dalej do Mszany Dolnej. Teraz najlepszy odcinek: Z Mszany przez Porębę Wielką i Koninki pod wyciąg na Tabołów. Dalej trasą rowerową niezbyt ciężko 6km na Tabołów, potem zielonym na Obidowiec 2.5km. Z Obidowca w prawo i w dół jakieś 2km na Czerwone Wierchy, potem dalej zielonym trochę ponad 1km zjazdu do asfaltu w Obidowej. Teraz w dół do „zakopianki” w Klikuszowej i w lewo skąd masz trochę ponad 5km i już jesteś w Nowym Targu. Dalej nie ma co kombinować tylko najładniejszym odcinkiem przez Białkę do Bukowiny. Teraz dwa warianty do wyboru w zależności od stopnia zmęczenia. Albo na rondzie w prawo i przez Murzasichle i Cyrlę lub do Poronina i prosto do Ząbu gdzie w lewo na Góbałówkę, Butorowy do finiszu w Zakopanym. Drugi wariant z Bukowiny to na rondzie w lewo i przez Głodówkę na Wierch Poroniec skąd w prawo około 20km do Zakopca. Jak ktoś nie zna okolicy to ten wariant morze się wydawać katorgą ale wierz mi tak nie jest. Najtrudniejszy odcinek to dostać się spod wyciągu drogą na Tabołów co zajmie ci w porywach trochę ponad godzinę. Moim zdaniem powinieneś ją przejechać w jakieś 9-10 godzin.Z góry uprzedzam, że jest to wariant dla najlepszych i skoro robisz setkę bez wielkiego zmęczenia do dasz spokojnie radę. Ci którzy po przejechaniu 100km są bardzo zajechani nawet niech nie próbują!!!!! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David97 Napisano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Dzięki "beskid" .. Że ja wcześniej nie wpadłem na pomysł, żeby jechać przez Gorce.Dobry pomysł. Muszę sie poważnie zastanowić nad tymi wszystkimi wariantami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrsandman Napisano 12 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Mam do was pytanie, między Myślenicami a Lubniem leci boczna droga obok Zakopianki, taka żeby można było spokojnie rowerem jechać? Na mapie widać jakby coś tam było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 12 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Tak jest alternatywa bo po drugiej stronie są domy i jakoś trzeba do nich dojechać. Zaczyna się tam gdzie jest zjazd z zakopianki na Zarabie (droga leci po prawej stronie) potem do Stróży (tu na rondzie można odbić też w lewo na most na Rabie i cały czas asfaltem mając rzekę po prawej dojechać do Pcimia), Pcimia i starą zakopianką do Lubienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrsandman Napisano 20 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Dzięki wielkie, wycieczka się udała. Jechałem nieco inaczej bo cały czas trzymałem się prawej strony Zakopianki, potem jeszcze zaliczyłem Luboń i Maciejową Elegancko się tam jedzie, prawie wogóle nie ma ruchu, gorzej jest za Lubniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miwt Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Ah przypomniała mi się trasa Zawiercie - Zakopane, niestety typowo asfaltem cały czas... Od samego Krakowa do Zakopanego zaczyna się najlepsze, ale trzeba się mieć na baczności bo ruch cały czas. Ile zajęła Ci trasa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbix Napisano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Boże jak ja nie lubie takich cwaniaków " 100 km to dla mnie nic "! Otóż chłopcze 100km po górach to dla każdego spory wysiłek i nie pieprz ze to dla cb nic bo nigdy w to nie uwierze . ja osobiście jechałbym przez Dobczyce , Tymbark , Krościenko n/D , Białkę Tatrzanską , jednak że nigdy nie miałem przyjemności jechać tam z Krka bo mieszkam w Oświęcimiu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 redbix co Cię interesuje co kto ile, w jakim czasie i czy jest zmęczony interesuje. Nic o nim nie wiesz a mędrkujesz. Jesteś cienias to sieć cicho bo są tacy dla których takie dystanse to chleb powszechni i to w równie młodym wieku. Otóż chłopcze 100km po górach to dla każdego spory wysiłek i nie pieprz ze to dla cb nic bo nigdy w to nie uwierze W terenie tak ale po szosie to kolego jest dla mnie dopiero rozgrzewka więc z łaski swojej daruj sobie takie durne komentarze albo pisz konkretniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbix Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Ok ! chciałbym cię tylko widzieć po tych 100km.. i sam jesteś cienias.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nastopro Napisano 13 Października 2011 Udostępnij Napisano 13 Października 2011 W obie strony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.