jo_jacek Napisano 12 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Jak moge trenowac aby poprawic wytrzymalosc (wydolnosc ?) pluc ? serce tez by sie przydało na ostatnim wysicgu w mojej okolicy (2dni temu) zauwazylem ze nogi juz wytrenowalem na tyle że nie sa zmeczone prawie wogóle podczas wyscigu ale pluca niewyrabiają.. nie wiem jak z sercem nie mam pulsometru. wnioskuje to z tego ze jechalem i sapalem jak glupi a nogi zero zmeczenia. Nogi trenowalem w swój ulubiony sposób czyli jest górka i podbijam sie od spodu pod sama góre z tą sama prędkoscia. Jak wytrenowac pluca jakis specjalny styl jazdy czy basen itp? prosze o konkretne porady z góry dzieki :-P p.s uzylem opcji szukaj ale nieznaleziono tematów spelniających moje kryteria.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechu Napisano 12 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 ja osobiście opisane przez Ciebie objawy tłumaczyłbym kiepskim przygotowaniem bazowym, i w efekcie słabą wytrzymałością aerobową. Aby ją wyćwiczyć, potrzebujesz długich jazd w bardzo powolnym tempie, poniżej tętna na progu mleczanowym (dużo poniżej). Basen również jak najbardziej, a także każdy sport rozwijający układy krwionośny i oddechowy (bieganie, chodzenie, rolki, narty...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 13 Listopada 2005 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Biegać i jeszcze raz biegać :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartas99 Napisano 27 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 biegaj, plywaj, ale nie zapomnij ze rower jest najlepszym przyjacielem czlowieka. Ogolnie zyj aktywnie. Siedzenie w domu na pewno ci nie pomoze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 28 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Najprościej, najtaniej i najbardziej skutecznie....biegać!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoss Napisano 28 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Bieganie dobra rzecz :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cybula Napisano 28 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Dokładnie. Ja przez miesiąc biegania (po godzine dziennie) poprawilem swoj wynik na 1000m o 5 sekund (teraz mam 3:20) i generalnie czuje sie lepiej i zdrowiej. Mam takie pytanie. Jak mocno/ o ile uderzen na minute moze mi sie zmniejszyc puls po roku takich cwiczen? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cann Napisano 29 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 na zime najelpszy sposob to bieganie a zeby zbudowac podtswy do tego co chcesz osiagnac kup sobie pulsometr bedzie duzo duzo latwiej !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 30 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Mam takie pytanie. Jak mocno/ o ile uderzen na minute moze mi sie zmniejszyc puls po roku takich cwiczen? mo po 3 latach jazdy na rowerze po okolo 3500-5000km i zimowym bieganiu okolo 3 miesiecy po 30-45min 3-4 razy w tygodniu zmniejszyl sie spoczynkowy (po przebudzeniu)o okolo 5 udezniem mam teraz puls zazwyczaj okolo 54-55 a mialem 60-wczesniej palilem tez papierosy co dawalo nawet wyzsze wyniki...sam puls jeszce tak wiele nie oznacza(choc juz calkiem sporo)wazne sa tez cisnienia.Aktualnie mam je na poziomie 115-120 na 75-80 choc jak palilem to bywalo czasem i ze 140 na iles tam. wracajac do sedna Twojego pytania po roku to mysle ze puls moze maksymalni Ci spasc o okolo 2-3 uderzenia(moze ciut wiecej bo jednak co dziennie po godzinie to sporo-zalezy jeszcze z jakim tetnem itp itd takze to bardoz orientacyjnie pisze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCT Napisano 30 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Bieganie, bieganie i jeszcze raz bieganie, zwlaszcza jak nie ma mozliwosci jezdzenia. Przyklad, trzy lata temu postanowilismy z kolega "popracowac" nad soba, a jakos o rowerze nie pomyslelismy. I sobie biegalismy, codziennie rano przez jakies 3 miesiace, zima. Trasa okolo 3,5 km po drodze jakies lekkie rozciaganie. Poczatkowo wolno, wrecz spacerowo z tygodnia na tydzien szybciej, pod koniec mozna to bylo nazwac biegiem (a kiedys trenowalismy LA takze wiem o czym mowie :grin: ) Niestety skonczylo sie z roznych powodow na wiosne. Roznica po trzech miesiacach byla piorunujaca, kondycja wspaniala, nogi wzmocnione, samopoczucie bezbledne. Kolega Cybula wspomnial o poprawie czasu w granicach 5 sekund, w czasie tamtych trzech miesiecy poprawilismy sie o okolo 20 sekund na kilometrze, i zeszlismy do okolo 3:20. Jakis miesiac pozniej robilem sobie testy z mysla o pracy w jakis jednostkach mundurowych Poszeldem na calosc, w tak zwanego "trupa" i zszedlem ponizej 3:05, co mnie satysfakcjonowalo. Ale jak sobie przypomne jak sie biegalo kilka lat wczesniej to krew mnie zalewa... :cry: Reasumujac, bieganie podstawa na kondycje. Pamietaj jednakze, zeby sie nie przeforsowac i uwazac na nogi. Dobre sportowe buty i unikac twardego podloza (asfaltow, betonow), gdyz mozna w szybkim tempie zlapac bole stawow. I nie zaniedbywac rozciagania Acha, no i przy bieganiu zaangazowane sa troche inne partie miesni niz przy jezdzie rowerem, o czym tez nalezy pamietac :grin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 30 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 przy przesiadce z platform na SPD zainteresowalem sie powazniej bieganiem i przebiegalem generalnie ze 4 miesiace przed ta zmina co by wzmocnic miesnie dolne ud aby moc lepiej krecic na okragla i widac wydaje mi sie roznice-bylo to trafne posuniecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 No dobra, mówicie bieganie, ale ja za cholere nie lubie biegać. Moge latac po boisku grając np w koszykówke, ale biegania nienawidze. Tej zimy może się jeszcze spróbuje przekonać do tego typu wysiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 generalnie w wytrzymalosciowym chodzi o to zeby byl w miare umiarkowany ale za to jak najdluzej trwal bez zadnych przerw wiec jesli np grasz w pilke to stoper albo bramkarz to nie ta pozycja predzej np skrzydlowy albo rogrywajacy-o koszu nie mowie nie interesuje/nie znam sie.Najlepsze na zime to lyzwy i narty biegowe i bieganie(chodzenie po gorach tez nie ejst zle) ta ciezko czyms lepszym zastapic jesli rower nie wchodzi w gre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 W koszykówce właściwie nie ma przestoju na pozycjach. Bronisz i atakujesz na każdej pozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 1 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 ale wiecej jest chyba krotkich wysilkow na najwyzszym poziomie zaangazowania wiec nagle puls nam podskakuje a w treningu wytrzymalosciowym chodzi o to zeby stale utrzymywal sie w okolicy dajmy na to 120-130 uderzen.tak mi sie wydaje ale tak czy inaczej to w zmie wazne zeby cokolwiek robic i juz nie bezide zle-jesli mowa o NIEzawodnikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mloody Napisano 2 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Jeśli chodzi o podział ruchu ( pracy mięśniowej ) ze względu na intensywność to dzielimy je na : - O umiarkowanej intensywności, czas trwania kilkadziesiąt minut, wysiłek tlenowy ( aerobowy ) - O dużej intensywności, czas trwania 5-30 min., wysiłek tlenowo-beztlenowy ( aerobowo-anaerobowy, zapotrzbowanie na tlen nie jest w pełni pokryte) - O submaksymalnej intensywności, czas trwania 20 sec. do 3-4 min., wysiłek głównie beztlenowy. - O maksymalnej intensywności, czas 15-20 sec., wysiłek beztlenowy. Co do budowania wytrzymałości to polecam właśnie wysiłek aerobowy( tlenowy ), szczególnie zimą, bieganie ( nie zrobisz tego latem, co właśnie zimą ) i pływanie, które sam uprawiam. Pływaj wszystkimi stylami ( jeśli potrafisz ). Jeśli interesował by Cię jakiś przykładowy trening to chętnie pomogę ;-) Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cann Napisano 2 Grudnia 2005 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 sorrki ale zapomnialem jak sie link dodaje zrobcie to za mne?? www.virtualtrener.com i tutaj znajdziecie uzi odpowiedzi na swoje pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.