Skocz do zawartości

[Odżywki białkowe] Czy zasadne jest żebym je przyjmował?

Sharub

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Po przeczytaniu całych czterech tematów na temat suplementów i odżywek nie wiem nic. Albo coś, ale miało.

Generalnie rzecz wygląda tak, że chciałbym przybrać choć troche masy, bo ważę ekstremalnie mało (53/186). Codziennie przejeżdżam kilkadziesiat kilometrów jako kurier rowerowy.

Po forowej (i nie tylko) lekturze doszedłem do wniosków, że przydałyby mi się odżywki. Z jakiego powodu? Praca nie pozwala mi na zjadanie (tak uważam) odpowiednich ilosci białek/węglowo-/tłuszczy.

Mój problem w zasadzie polega na tym, że nie ptrafie odnaleść się w gąszczu rynku supli. Jedni ( http://www.forumrowerowe.org/topic/62536-suplementacja-czy-warto-suplementowac/page__view__findpost__p__661196 ) piszą, że najlepsze są odżywki "ubogie", które posiadają w zasadzie tylko białko serwatkowe oraz dane węglowodany i tłuszcze, że jakie BCAA HMBy i krea mogą uszkodzić organizm. Są osoby które piszą, że L-glutamina jest super, inni, że jablczan kreatyny jest najbardziej optymany dla kolarzy.

Nie potrafie się w tym odnaleść.

W zasadzie od początku wychodziłem z założenia, że chcę po prostu jakąś najprostszą odżywke (tak jak napisał blair7 w odnośniku który podałem wyżej), jednak liczne posty innych userów namieszały mi trochę w głowie.

Choć takie apele już się powtarzały, proszę żeby osoby które nie mają pojęcia o używaniu tego typu substancji nie wypowiadały się. Naczytałem się już o tym, że nie będziecie zaśmiecać sobie ogranizmy :P

A użytkownikow doświadczonych w wiadomym temacie prosiłbym o poradę. Czy może jednak jakieś dodatki poza podstawowym białkiem, węgli i tłuszczami? Jakich propocji różnych składników szukać w odżywkach?

http://allegro.pl/aminostar-serwatka-bialko-sweet-whey-1kg-ostrowia-i1490182324.html

Czy taka byłaby dobra?

Z góry dzieki za odpowiedzi :- )

EDIT:

Dodam jeszcze, że myślałem o odżywkach jako o rzeczy potrzebnej by uzupełniać zapotrzebowanie na węglowodany. Na śniadanie nie potrafie nigdy wcisnąc w siebie zbyt wiele, w czasie pracy raczej nie mam możliwosci zjedzenia nic poza dwoma bułkami i trzema batonami. I tak do ok 17stej. Potem dopiero najadam sie do syta:p

Napisano

białko tylko do uzupełnienia diety :) kup wpc ostrowie 900 gram za 36,90, 1800 za 69 nie baw się w jakieś serwatki ponieważ większość białka w nich zawartego jest pochodzenia pszenicy kiepsko przyswajalnego dla organizmu

Napisano

Przejeżdżając dzień w dzień po kilkadziesiąt km to chyba ciężko będzie nabrać masy mięśniowej. Mięśnie do wzrostu potrzebują czasu na odbudowę, regenerację. Do tego jest potrzebne białko. No chyba, że mówimy o tym żeby nabrać tłuszczyku, to inna sprawa :icon_mrgreen: .

Napisano

Jeśli chcesz uzupełnić dietę której na razie nie masz to wybierz

http://allegro.pl/tr...1450155514.html

lub coś podobnego. Używa się tego podczas treningu na masę aby uzupełnić dietę jak się ma jakieś braki

@szliri po co mu proponujesz samo białko jak on potrzebuje również węglowodanów aby miec energie na jazde tym rowerem.

Napisano

juz bym tam wolal trenowac watrobe alkoholem, niz pasza z wiadra/wora, ktora w przypadku bialka ma kiepsciutka przyswajalnosc, za bardzo nie sklamie, jak powiem, ze kazdy tego typu masowiec zawiera substancje alergizujace...

po prostu jedz i pij rzeczy z duza iloscia weglowodanow, posilki co 2,5h, z bialkiem tez nie ma co szalec - 1,5g/kg styknie

Napisano

O co ci chodzi z substancjami alergizującymi ? Może podasz jakieś źródło. Napisał powyżej, że nie ma jak jeść posiłków tak często dlatego musi zastąpić chociaż jeden z nich czymś innym co może mieć przy sobie i nie trzeba gotować. A co do chemii w produktach to masz ją wszędzie więc najlepiej nic nie jedz i wtedy chyba będzie jak dla ciebie OK.

Napisano

Dzieki za odpowiedzi

@nabial

Rzecz w tym, że nie jestem w stanie jeść posiłkow co 2,5h, chyba że masz na myśli batona albo bułke :F

@Qamal

Dzięki za link :)

Myślę, że bedę szukać czegoś może ciut tańszego. Po drobnej lekturze strony o kolarstwie, doszedłem do wniosku, że moze wystarczyły by mi same odżywki, tzw. "carbo". Co o tym myślicie? Jak na obiad po robocie zawsze zjadam talerz mięsa, to białka powinno wystarczyc. Chyba:P

Ciągle coś doczytuje. Szkoda, że nie mam wiecej czasu ;]

razorjack

: ) Zajadam cobie Magnezy, potas i B6, a do tego lecytynka i Doppelherza na stawy coś tam ;- )

Napisano

Sharub: na śniadanie mleko z płatkami jakimiś i do tego jajecznica. Jak się przyzwyczaisz to uda Ci się to zjeść :) Poza tym zabierasz ze sobą kanapkę dużą na chlebie porządnym a nie pompowanym za 1,5pln. W kanapkę też pakujesz sporo - szynka, ser, ogórek, papryka itd... do tego jabłko, baton jakiś i jesz porządny obiad - na to musisz zarezerwować sobie czas. I dorzucasz do tego co godzinę ciągle coś. Naucz się jeść banany w dużych ilościach :)

Po powrocie do domu jesz drugi obiad (!) - nie kanapki, po prostu normalny obiad z 2 dań :) I przed spaniem jeszcze pakujesz ze 4 parówki :D

Ja tak daję rady. W ciągu 2 lat wskoczyłem z 61kg (186cm) na 72 i jakoś tego pilnuję teraz. Jeżdżę dziennie koło 20-70km (to bardzo różnie się rozkłada). Ale do tego mam jeszcze trochę innej pracy fizycznej.. (choć pracę podstawową mam strikte biurową).

Napisz może dokładnie co jadłeś w ciągu ostatniego tygodnia i o jakich godzinach. A jak nie pamiętasz to notuj i napisz za kilka dni. Porządna dieta powinna dać rady - chemią się nie truj jeśli to nie ostateczność.

Napisano

z produktami alergizujacymi mozna wyjsc od tego, ze mleko w proszku jest x razy bardziej alergizujace, niz normalne, jeszcze jak sie trafi odtluszczone, to juz w ogole syf...pozniej chlopaki z silowni sie zastanwiaja po czym maja takie dziwne "przeziebienia", wysypki itp :) zrodel i opracowan do tego za bardzo nie trzeba, wystarczy dokladnie przeanalizowac kazdy skladnik...ktos powie, ze przeciez te wiadra maja przebadany sklad w instytutach i nie wiadomo gdzie jeszcze...wystarczy nieco zglebic temat, by przekonac sie, ze owe niezalezne instytucje czestawo powstaja na potrzebe danego producenta...

tak, czy inaczej, nie chce mi sie tworzyc kolejnej batalii - niech kazdy robi, co uwaza, jeden woli miec swoje 5 minut, inny woli byc w miare ruchawy w wieku 50lat :)

jesli nie jestes w stanie jesc, to pij, rob sobie przerozne koktajle, ktore poki nie jest jeszcze goraco, to moga byc nawet geste i zawierac jakas mielonke z owsianki, plynnego jogurtu naturalnego i jakichs owocow...kwestia inwencji...mozna tez strzelic sobie pasnik na kierownicy w postaci torby i miec tam male porcyjki kanapek/tostow z serem, cokolwiek...

Napisano

@nabial, szliri

Dzieki za kolejne rady :>

d0cent

Niestety nie zapisuje co jadam. Postaram się coś z tym zrobić.

Na śniadanie zjadam jak najwięcej musli i trochę mleka, tak żeby płatki nie były suche (moje jelita nie cieszą się za bardzo gdy wlewam w siebie więcej mleka). Obiad? Jadam w czasie jazdy, jak ssanie w żołądku przypomina to sięgam do plecaka wychodząc od klienta, wyjmuję coś (bułka z serem i szynką - mam dwie przy sobie zawsze, albo któryś z batonów zbożowych - obecnie zjadam dwa Corny, ale w ten weekend sam zrobie sobie wielka blache takich batonikow;- ) ). A po pracy zjadam najwięcej mięsa ile znajdę/zmieszczę. Na kolacje zazwyczaj ostatnio tylko bułeczka, i to nie bezpośrednio przed spaniem - probuję przestawić się z najadanie przed snem na najadanie się z rana. Jak kupię jajka to i jajecznice można rano zrobic ;- ) Ale to już jest całe taktyczne przedsięwzięcie....

Na pewno pójdę za Twoją radą i pokupuje sobie jeszcze banany i jabłka, tak zebym miał conajmniej po sztuce każdego w plecaki.

Pozdrawiam ;- )

Napisano

Jak ty podczas jazdy na rowerze zjadasz dwie bułki to widać tego skutki. Ja jak jestem w szkole to biorę 6 kanapek i do tego kupuje drożdżówkę bo jestem głodny dalej, a siedzę cały czas na dupie :icon_mrgreen:.

Napisano

i jak tu pozniej wierzyc w opowiesci, ze polowa chudych ma genetycznie/kosmicznie przyspieszony metabolizm...wyglada na to, ze jesz o polowe za malo...uwzgledniajac 'najwiecej miesa' zjadasz mniej wiecej tyle, co ja w trybie stendbaj do 15, choc rzecz jasna, waze wiecej :)

Napisano

Jak ty podczas jazdy na rowerze zjadasz dwie bułki to widać tego skutki. Ja jak jestem w szkole to biorę 6 kanapek i do tego kupuje drożdżówkę bo jestem głodny dalej, a siedzę cały czas na dupie .

Też jadłem po 5-6 kanapek w gimnazjum i przytyłem wówczas zauważalnie :P

Z drugiej strony te 2 bułki i batonik to mało jak na 8 godzin intensywnego działania.

Na odżywkach się nie znam, ale co powiecie o kotletach sojowych? Kupiłem paczkę czegoś takiego, żeby sprawdzić czy zjadliwe, na opakowaniu napisali o 50g białka w 100g produktu. Wydaje się, że dużo, ale czy to się dobrze przyswaja?

Napisano

Na pewno sie dobrze przyswaja, w koncu krowy sie ta sruta sojowa karmi "na mase" ;)

Serio, to to bialko na pewno jest mniej przyswajalne niz takie z miesa, i moze sie okazac ze to 50g bialka w 100g to tak naprawde mniej niz 30g bialka na 100g dajmy na to piersi kurczaka.

Napisano

@nabial, Qamal

Co innego jeść kanapki w szkole, gdy nie ma się nic lepszego do roboty, a co innego jeść cokolwiek w czasie 8h jezdzenia z miejsca do miejsca w ruchu ulicznym.

Napisano

@Sharub, całkiem poważnie Ci mówię - daj sobie jeszcze tydzień, dwa zanim zaczniesz się interesować chemią :) Praca nie ważne jaka - obiad dobrze żebyś w jej trakcie zjadł. I nie nazywaj obiadem 2 bułek czy 1kg bananów :) Postaraj się zorganizować sobie jakiś makaron z serem na ciepło czy spaghetti czy cokolwiek. To się w domu przygotowuje w moment.

Poza tym pilnuj tego jedzenia - ja kiedyś gdy pracowałem w telepizzy i jeździłem dość długo miałem budzik w telefonie, który mi przypominał o jedzeniu ;) To istotnie było przydatne, bo jak się ciągle jeździło to wszystko się toczyło za szybko i efekt był właśnie w niskiej masie. W Twoim przypadku przypuszczam, że to właśnie Twoje zaniedbanie rutyny związanej z jedzeniem daje takie efekty.. :) Jak za kilka dni spojrzysz na dokładnego loga tego co zjadłeś w ciągu ostatnich dni to zobaczysz w czym jest problem :) A obecnie tu na forum chętnie Ci pewnie napiszą jak niewiele w porównaniu do nich spożywasz ;)

Napisano

Jeśli możesz to jedz tak:

- 3 jaja gotowane rano + 3 kromki chleba

- 2 bułki z chudą wędliną + masło

- przed jazdą ryż + kurczak (preferuje więcej ryżu ze względu na aktywność fizyczną i na energie jaką potrzebujesz)

- po treningu białko lub gainer w zależności od zapotrzebowania (białko 30gram ze względu na przyswajalność, gainer ok 50-60)

- kolacja kanapki z białym serem

na pewno przy takiej diecie nie stracisz na wadze, a możliwe (bardzo możliwe) że zyskasz, dodatkowo możesz jeść jakieś przekąski między głównymi potrawami, orzechy,batony itp co do picia to ok 3 litrów dziennie, jeśli jeździsz duże dystanse możesz kupić izotoniki iso active dostarczają dużo witamin i dzięki nim nie odwodnisz się bardzo

Napisano

Cześć!

Nieco ponad tydzień po założeniu tematu i nieco ponad dwa tygodnie od wyznaczenia sobie jako takiej diety stwierdzam że na wadze przybyło mi jeden kilogram. :- )

Dodam też że zarzuciłem pomysł z odżywkami. Zrobiłem sobie także domowej roboty batoniki energetyczne :- ) "wypiekłem" całą blachę, są przepyszne. Miód, cukier, musli, zboża, owoce suszone, kruszone orzechy, różne pestki. Po prostu bajer

Napisano

Takie domowe batoniki sa super - istotnie bardzo polecam :)

A ten 1kg to nie wiem czy sie cieszyc - wahania 2/3kg to standard :) Ale istotnie pracuj nad dieta - to jest podstawa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...