Sharub Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 Witam. Po przeczytaniu całych czterech tematów na temat suplementów i odżywek nie wiem nic. Albo coś, ale miało. Generalnie rzecz wygląda tak, że chciałbym przybrać choć troche masy, bo ważę ekstremalnie mało (53/186). Codziennie przejeżdżam kilkadziesiat kilometrów jako kurier rowerowy. Po forowej (i nie tylko) lekturze doszedłem do wniosków, że przydałyby mi się odżywki. Z jakiego powodu? Praca nie pozwala mi na zjadanie (tak uważam) odpowiednich ilosci białek/węglowo-/tłuszczy. Mój problem w zasadzie polega na tym, że nie ptrafie odnaleść się w gąszczu rynku supli. Jedni ( http://www.forumrowerowe.org/topic/62536-suplementacja-czy-warto-suplementowac/page__view__findpost__p__661196 ) piszą, że najlepsze są odżywki "ubogie", które posiadają w zasadzie tylko białko serwatkowe oraz dane węglowodany i tłuszcze, że jakie BCAA HMBy i krea mogą uszkodzić organizm. Są osoby które piszą, że L-glutamina jest super, inni, że jablczan kreatyny jest najbardziej optymany dla kolarzy. Nie potrafie się w tym odnaleść. W zasadzie od początku wychodziłem z założenia, że chcę po prostu jakąś najprostszą odżywke (tak jak napisał blair7 w odnośniku który podałem wyżej), jednak liczne posty innych userów namieszały mi trochę w głowie. Choć takie apele już się powtarzały, proszę żeby osoby które nie mają pojęcia o używaniu tego typu substancji nie wypowiadały się. Naczytałem się już o tym, że nie będziecie zaśmiecać sobie ogranizmy A użytkownikow doświadczonych w wiadomym temacie prosiłbym o poradę. Czy może jednak jakieś dodatki poza podstawowym białkiem, węgli i tłuszczami? Jakich propocji różnych składników szukać w odżywkach? http://allegro.pl/aminostar-serwatka-bialko-sweet-whey-1kg-ostrowia-i1490182324.html Czy taka byłaby dobra? Z góry dzieki za odpowiedzi :- ) EDIT: Dodam jeszcze, że myślałem o odżywkach jako o rzeczy potrzebnej by uzupełniać zapotrzebowanie na węglowodany. Na śniadanie nie potrafie nigdy wcisnąc w siebie zbyt wiele, w czasie pracy raczej nie mam możliwosci zjedzenia nic poza dwoma bułkami i trzema batonami. I tak do ok 17stej. Potem dopiero najadam sie do syta:p
rastatajm Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 Masz złe podeście, jak większość zresztą... zacznij od diety! Odżywki nie zastąpią Ci pokarmu...
szliri Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 białko tylko do uzupełnienia diety kup wpc ostrowie 900 gram za 36,90, 1800 za 69 nie baw się w jakieś serwatki ponieważ większość białka w nich zawartego jest pochodzenia pszenicy kiepsko przyswajalnego dla organizmu
thrawn Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 Przejeżdżając dzień w dzień po kilkadziesiąt km to chyba ciężko będzie nabrać masy mięśniowej. Mięśnie do wzrostu potrzebują czasu na odbudowę, regenerację. Do tego jest potrzebne białko. No chyba, że mówimy o tym żeby nabrać tłuszczyku, to inna sprawa .
Qamal Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 Jeśli chcesz uzupełnić dietę której na razie nie masz to wybierz http://allegro.pl/tr...1450155514.html lub coś podobnego. Używa się tego podczas treningu na masę aby uzupełnić dietę jak się ma jakieś braki @szliri po co mu proponujesz samo białko jak on potrzebuje również węglowodanów aby miec energie na jazde tym rowerem.
nabial Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 juz bym tam wolal trenowac watrobe alkoholem, niz pasza z wiadra/wora, ktora w przypadku bialka ma kiepsciutka przyswajalnosc, za bardzo nie sklamie, jak powiem, ze kazdy tego typu masowiec zawiera substancje alergizujace... po prostu jedz i pij rzeczy z duza iloscia weglowodanow, posilki co 2,5h, z bialkiem tez nie ma co szalec - 1,5g/kg styknie
Qamal Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 O co ci chodzi z substancjami alergizującymi ? Może podasz jakieś źródło. Napisał powyżej, że nie ma jak jeść posiłków tak często dlatego musi zastąpić chociaż jeden z nich czymś innym co może mieć przy sobie i nie trzeba gotować. A co do chemii w produktach to masz ją wszędzie więc najlepiej nic nie jedz i wtedy chyba będzie jak dla ciebie OK.
razorjack Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 to jeszcze jakieś 'centrum' itp. co by witaminki/błonnik itp były
Sharub Napisano 7 Marca 2011 Autor Napisano 7 Marca 2011 Dzieki za odpowiedzi @nabial Rzecz w tym, że nie jestem w stanie jeść posiłkow co 2,5h, chyba że masz na myśli batona albo bułke :F @Qamal Dzięki za link Myślę, że bedę szukać czegoś może ciut tańszego. Po drobnej lekturze strony o kolarstwie, doszedłem do wniosku, że moze wystarczyły by mi same odżywki, tzw. "carbo". Co o tym myślicie? Jak na obiad po robocie zawsze zjadam talerz mięsa, to białka powinno wystarczyc. Chyba:P Ciągle coś doczytuje. Szkoda, że nie mam wiecej czasu ;] razorjack : ) Zajadam cobie Magnezy, potas i B6, a do tego lecytynka i Doppelherza na stawy coś tam ;- )
d0cent Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Sharub: na śniadanie mleko z płatkami jakimiś i do tego jajecznica. Jak się przyzwyczaisz to uda Ci się to zjeść Poza tym zabierasz ze sobą kanapkę dużą na chlebie porządnym a nie pompowanym za 1,5pln. W kanapkę też pakujesz sporo - szynka, ser, ogórek, papryka itd... do tego jabłko, baton jakiś i jesz porządny obiad - na to musisz zarezerwować sobie czas. I dorzucasz do tego co godzinę ciągle coś. Naucz się jeść banany w dużych ilościach Po powrocie do domu jesz drugi obiad (!) - nie kanapki, po prostu normalny obiad z 2 dań I przed spaniem jeszcze pakujesz ze 4 parówki Ja tak daję rady. W ciągu 2 lat wskoczyłem z 61kg (186cm) na 72 i jakoś tego pilnuję teraz. Jeżdżę dziennie koło 20-70km (to bardzo różnie się rozkłada). Ale do tego mam jeszcze trochę innej pracy fizycznej.. (choć pracę podstawową mam strikte biurową). Napisz może dokładnie co jadłeś w ciągu ostatniego tygodnia i o jakich godzinach. A jak nie pamiętasz to notuj i napisz za kilka dni. Porządna dieta powinna dać rady - chemią się nie truj jeśli to nie ostateczność.
nabial Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 z produktami alergizujacymi mozna wyjsc od tego, ze mleko w proszku jest x razy bardziej alergizujace, niz normalne, jeszcze jak sie trafi odtluszczone, to juz w ogole syf...pozniej chlopaki z silowni sie zastanwiaja po czym maja takie dziwne "przeziebienia", wysypki itp zrodel i opracowan do tego za bardzo nie trzeba, wystarczy dokladnie przeanalizowac kazdy skladnik...ktos powie, ze przeciez te wiadra maja przebadany sklad w instytutach i nie wiadomo gdzie jeszcze...wystarczy nieco zglebic temat, by przekonac sie, ze owe niezalezne instytucje czestawo powstaja na potrzebe danego producenta... tak, czy inaczej, nie chce mi sie tworzyc kolejnej batalii - niech kazdy robi, co uwaza, jeden woli miec swoje 5 minut, inny woli byc w miare ruchawy w wieku 50lat jesli nie jestes w stanie jesc, to pij, rob sobie przerozne koktajle, ktore poki nie jest jeszcze goraco, to moga byc nawet geste i zawierac jakas mielonke z owsianki, plynnego jogurtu naturalnego i jakichs owocow...kwestia inwencji...mozna tez strzelic sobie pasnik na kierownicy w postaci torby i miec tam male porcyjki kanapek/tostow z serem, cokolwiek...
szliri Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 pytał o białko to podałem białko jeśli chcesz gainer to kup mass mutant 6,8 kg za 200zł starczy na dłużej badź http://allegro.pl/hi-tec-whey-mass-builder-4500-1000-gr-gratis-i1480126332.html u mnie chłopaki z siłowni biorą do diety i sobie bardzo chwalą
Sharub Napisano 7 Marca 2011 Autor Napisano 7 Marca 2011 @nabial, szliri Dzieki za kolejne rady :> d0cent Niestety nie zapisuje co jadam. Postaram się coś z tym zrobić. Na śniadanie zjadam jak najwięcej musli i trochę mleka, tak żeby płatki nie były suche (moje jelita nie cieszą się za bardzo gdy wlewam w siebie więcej mleka). Obiad? Jadam w czasie jazdy, jak ssanie w żołądku przypomina to sięgam do plecaka wychodząc od klienta, wyjmuję coś (bułka z serem i szynką - mam dwie przy sobie zawsze, albo któryś z batonów zbożowych - obecnie zjadam dwa Corny, ale w ten weekend sam zrobie sobie wielka blache takich batonikow;- ) ). A po pracy zjadam najwięcej mięsa ile znajdę/zmieszczę. Na kolacje zazwyczaj ostatnio tylko bułeczka, i to nie bezpośrednio przed spaniem - probuję przestawić się z najadanie przed snem na najadanie się z rana. Jak kupię jajka to i jajecznice można rano zrobic ;- ) Ale to już jest całe taktyczne przedsięwzięcie.... Na pewno pójdę za Twoją radą i pokupuje sobie jeszcze banany i jabłka, tak zebym miał conajmniej po sztuce każdego w plecaki. Pozdrawiam ;- )
Qamal Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Jak ty podczas jazdy na rowerze zjadasz dwie bułki to widać tego skutki. Ja jak jestem w szkole to biorę 6 kanapek i do tego kupuje drożdżówkę bo jestem głodny dalej, a siedzę cały czas na dupie .
nabial Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 i jak tu pozniej wierzyc w opowiesci, ze polowa chudych ma genetycznie/kosmicznie przyspieszony metabolizm...wyglada na to, ze jesz o polowe za malo...uwzgledniajac 'najwiecej miesa' zjadasz mniej wiecej tyle, co ja w trybie stendbaj do 15, choc rzecz jasna, waze wiecej
Niedzwiedz1 Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Jak ty podczas jazdy na rowerze zjadasz dwie bułki to widać tego skutki. Ja jak jestem w szkole to biorę 6 kanapek i do tego kupuje drożdżówkę bo jestem głodny dalej, a siedzę cały czas na dupie . Też jadłem po 5-6 kanapek w gimnazjum i przytyłem wówczas zauważalnie Z drugiej strony te 2 bułki i batonik to mało jak na 8 godzin intensywnego działania. Na odżywkach się nie znam, ale co powiecie o kotletach sojowych? Kupiłem paczkę czegoś takiego, żeby sprawdzić czy zjadliwe, na opakowaniu napisali o 50g białka w 100g produktu. Wydaje się, że dużo, ale czy to się dobrze przyswaja?
Klosiu Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Na pewno sie dobrze przyswaja, w koncu krowy sie ta sruta sojowa karmi "na mase" Serio, to to bialko na pewno jest mniej przyswajalne niz takie z miesa, i moze sie okazac ze to 50g bialka w 100g to tak naprawde mniej niz 30g bialka na 100g dajmy na to piersi kurczaka.
Sharub Napisano 7 Marca 2011 Autor Napisano 7 Marca 2011 @nabial, Qamal Co innego jeść kanapki w szkole, gdy nie ma się nic lepszego do roboty, a co innego jeść cokolwiek w czasie 8h jezdzenia z miejsca do miejsca w ruchu ulicznym.
d0cent Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 @Sharub, całkiem poważnie Ci mówię - daj sobie jeszcze tydzień, dwa zanim zaczniesz się interesować chemią Praca nie ważne jaka - obiad dobrze żebyś w jej trakcie zjadł. I nie nazywaj obiadem 2 bułek czy 1kg bananów Postaraj się zorganizować sobie jakiś makaron z serem na ciepło czy spaghetti czy cokolwiek. To się w domu przygotowuje w moment. Poza tym pilnuj tego jedzenia - ja kiedyś gdy pracowałem w telepizzy i jeździłem dość długo miałem budzik w telefonie, który mi przypominał o jedzeniu To istotnie było przydatne, bo jak się ciągle jeździło to wszystko się toczyło za szybko i efekt był właśnie w niskiej masie. W Twoim przypadku przypuszczam, że to właśnie Twoje zaniedbanie rutyny związanej z jedzeniem daje takie efekty.. Jak za kilka dni spojrzysz na dokładnego loga tego co zjadłeś w ciągu ostatnich dni to zobaczysz w czym jest problem A obecnie tu na forum chętnie Ci pewnie napiszą jak niewiele w porównaniu do nich spożywasz
szliri Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 Jeśli możesz to jedz tak: - 3 jaja gotowane rano + 3 kromki chleba - 2 bułki z chudą wędliną + masło - przed jazdą ryż + kurczak (preferuje więcej ryżu ze względu na aktywność fizyczną i na energie jaką potrzebujesz) - po treningu białko lub gainer w zależności od zapotrzebowania (białko 30gram ze względu na przyswajalność, gainer ok 50-60) - kolacja kanapki z białym serem na pewno przy takiej diecie nie stracisz na wadze, a możliwe (bardzo możliwe) że zyskasz, dodatkowo możesz jeść jakieś przekąski między głównymi potrawami, orzechy,batony itp co do picia to ok 3 litrów dziennie, jeśli jeździsz duże dystanse możesz kupić izotoniki iso active dostarczają dużo witamin i dzięki nim nie odwodnisz się bardzo
Sharub Napisano 14 Marca 2011 Autor Napisano 14 Marca 2011 Cześć! Nieco ponad tydzień po założeniu tematu i nieco ponad dwa tygodnie od wyznaczenia sobie jako takiej diety stwierdzam że na wadze przybyło mi jeden kilogram. :- ) Dodam też że zarzuciłem pomysł z odżywkami. Zrobiłem sobie także domowej roboty batoniki energetyczne :- ) "wypiekłem" całą blachę, są przepyszne. Miód, cukier, musli, zboża, owoce suszone, kruszone orzechy, różne pestki. Po prostu bajer
d0cent Napisano 15 Marca 2011 Napisano 15 Marca 2011 Takie domowe batoniki sa super - istotnie bardzo polecam A ten 1kg to nie wiem czy sie cieszyc - wahania 2/3kg to standard Ale istotnie pracuj nad dieta - to jest podstawa
endless11 Napisano 15 Marca 2011 Napisano 15 Marca 2011 powiedzcie czy jak sie dużo trenuje/ćwiczy to np. to dobry pomysł aby tak np. o 22 zezreć ze 200 g chudego białego sera vel 3 jajka
piotrulek84 Napisano 15 Marca 2011 Napisano 15 Marca 2011 Właśnie, ile wcześniej należy zjeść porcję bogatą w białko przed snem. Przecież to musi się przetrawić
Qamal Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 Białko z twarogu czy tuńczyka właśnie ma się trawić w nocy..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.