Skocz do zawartości

[napęd] Modernizacja napędu

Xander

Rekomendowane odpowiedzi

nie to to oddam na serwis i mi zrobią dobrze tą korbę, nie będę tam młotkiem grzebał :]

a myślicie że ten suport SAhimano jest dobry za 30zł ? bo w sumie jak robić to dobrze żeby wytrzymał następne 6 kkm i te 3 lata

a nie teraz korbę a na lato suport

luzów nie mam, wręcz przeciwnie, twardy jak skała, nic się nie dzieje

ale jak ma paść za 1kkm to go wymienię już

pozdr.

Mam ten sam rowerek, co Ty, tyle, że w wersji (przynajmniej przy zakupie) nie tarczowej. Kaseta, łańcuch na 110% do wymiany, pewnie miałeś ten sam fabryczny łańcuch co ja ( w rok czasu rozciągnął się o 3cm!!! ) niszcząc przy tym zarówno kasetę jak i blat z przodu.

Ja miałem zniszczony z przodu tylko największy blat, więc wymieniłem tylko go ( trudno dostać, sprowadzenie trwało ponad 2 tyg, kosztował chyba 80zł, kompletna korba 130zł ), sądząc po Twoich zębach wymieniaj całość, a nie po talerzu.

Jak wspominałem rowerek mam identyczny, u mnie suport działa na razie bez zarzutu, tak więc jeżeli jest dobry to nie tycaj, chyba że będziesz miał w komplecie z korbą...

Staraj się nie dopuszczać do takiego rozciągnięcia łańcucha (ja już nauczkę mam) i wymieniaj zawczasu, wychodzi taniej, bo korba przetrwa.

I jeszcze dodam, tylko nie wiem, może zdjęcie takie, ale wydaje mi się, że łańcuch Ci ocieka olejem, a to duży błąd po oliwieniu łańcuch trzeba wytrzeć do sucha, coby syfu nie łapał (z mojego doświadczenia wyjątkiem jest jazda po głębokim śniegu, bo wtedy niema syfu, tylko śnieg i wtedy leję oleju dużo, żeby nie rdzewiał...)

dzięki wszystkim za rady

teraz już w 100% wiem co mam robić :icon_mrgreen:

suportu nie ruszam

@kroczu

masz chyba Giant Rincon tak ? bo one były bez tarczówek

co do łańcucha to skąd wiesz że się rozciągnął o 3cm ?

mój wydaje się myć w porządku tylko zębatki starte ale to może być przez ten łańcuch

a co do dużej ilości oleju to nie prawda :rolleyes:

był myty i nie oliwiony, czyli zerowa ilość oleju :icon_mrgreen:

to jest jakiś rdzawy nalot, bo chyba w tą zimę złego smaru użyłem, ale jak patrzałem to schodzi tylko trzeba przy tym posiedzieć a że i tak to będę wymieniał więc ...

a wracając do rozciągania łańcucha to lepiej go sobie wymienić tak z niczego raz na te dwa lata żeby nie zarżnął zębatek czy to się jakoś sprawdza dokładnie ?

pozdro.

• Mod Team

dzięki wszystkim za rady

teraz już w 100% wiem co mam robić :icon_mrgreen:

suportu nie ruszam

@kroczu

masz chyba Giant Rincon tak ? bo one były bez tarczówek

co do łańcucha to skąd wiesz że się rozciągnął o 3cm ?

mój wydaje się myć w porządku tylko zębatki starte ale to może być przez ten łańcuch

a co do dużej ilości oleju to nie prawda :rolleyes:

był myty i nie oliwiony, czyli zerowa ilość oleju :icon_mrgreen:

to jest jakiś rdzawy nalot, bo chyba w tą zimę złego smaru użyłem, ale jak patrzałem to schodzi tylko trzeba przy tym posiedzieć a że i tak to będę wymieniał więc ...

a wracając do rozciągania łańcucha to lepiej go sobie wymienić tak z niczego raz na te dwa lata żeby nie zarżnął zębatek czy to się jakoś sprawdza dokładnie ?

pozdro.

Co do łańcucha to są dwie szkoły:

1.Stosunkowo budżetowy zestaw łańcuch + kaseta i śmigamy do zarżnięcia.

2.Dobra kaseta z zestawem 2 lub 3 łańcuchów zamienianych co powiedzmy 500km. Przedłuża żywotność ale rosą koszty.

Trzeba przeliczyć koszt do przebiegu i ocenisz czy warto. W tym temacie warto poczytać na forum. Tyle tego że można się doktoryzować.:icon_wink:

mam prawie 6kkm i 3 lata rower więc wychodzi 2kkm/rok więc chyba co wiosnę będę wymieniał teraz łańcuch

teraz to już wszystko wiem

będę się jeszcze doktoryzował na forum

temat chyba można uznać za zamknięty

dzięki wszystkim za pomoc na forum

w zamian mogę się zrewanżować w sprawie komputerów bo to moja pierwsza pasja :D

polecam www.pclab.pl i jego forum

Trzymajcie się :icon_mrgreen:

albo nie wróć :icon_lol:

mam jeszcze jedne pytanie

a mianowicie: co zrobić z kółkami w tylnej przerzutce ? one pewnie też są lekko zdarte

i teraz albo je wymienić na nówki albo nie tykać póki się kręci i działa

co polecacie ?

thanks !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...