herrscher Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam. Mam problem z tylnym hamulcem Tektro IO. Rower mam od roku, od samego początku coś było nie tak z tym hamulcem. Gdy klocki hamulcowe są ustawione w prawidłowej pozycji tj. stały klocek prawie dotyka do tarczy (ale nie ociera o nią), występuje denerwujące dzwonienie. W przypadku, gdy dosunę stały klocek do tarczy, tak aby lekko o nią ocierał, po kilku kilometrach zaczyna strasznie piszczeć. Dodam tutaj, że tarcza jest lekko wykrzywiona (od nowości), stąd mogą występować impulsowe piski. Byłem w serwisie, dostałem nowy hamulec i nic się nie zmieniło. I teraz pytanie do Was: Gdzie może leżeć problem? Czy lekko krzywa tarcza może być powodem dzwonienia? Śruby są dobrze dokręcone. A może by szukać przyczyny gdzie indziej? W piaście luzów nie zauważyłem swoją drogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Sam sobie odpowiedziałes na pytanie. Skoro masz krzywą tarczę, trzeba było zacząć od niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny123 Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 tarcza jak nic edit: widzę że kolega mnie uprzedził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lollex Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 mi dzwonil zawsze, zmienialem zacisk, klocki tarcze, przyzwyczaiłem sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 mam je od ponad 4k km, jakoś nigdy mi jeszcze problemów nie sprawiły, od tego sezonu do zimówki przejdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrscher Napisano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Okay, dzięki za odpowiedzi. Czy do tego modelu zacisku będzie pasować każda inna tarcza 160mm np. taka http://www.rowery-gemma.pl/hamulce-tarczowe-tarcze-c-19_43_72_80/tarcza-tektro-160-mm-luzem-p-558 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrscher Napisano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Odpowie ktoś? Niebawem wybieram się do sklepu rowerowego i muszę być obeznany co do kompatybilności tarcz do mojego zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.