Makkerson Napisano 7 Marca 2011 Autor Napisano 7 Marca 2011 Hmm tak jak myślałem , ale cieszę się że są takie które mają blokadę . Za 4tyś +/- dostanę coś z blokadą ?. Ogółem jaka by była cena damper'a z blokadą ?. Zdam jutro relację z tego co się dowiedziałem w sklepie rowerowym . Gdzieś w pobliżu są takie większe sklepy rowerowe gdzie znajdę full'a z tego co oczekuję ??
Rulez Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Jeśli chcesz mieć większy wybór to Łódź, ale pewnie coś w Piotrkowie się znajdzie.
Makkerson Napisano 7 Marca 2011 Autor Napisano 7 Marca 2011 Mam jeszcze pytanie czym się różni budowa tylna ramy ? tzn : http://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=2072 W innej pozycji osadzony damper , oraz inaczej budowane prowadnice/zawiszenie/rama ? Tutaj z kolei : http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-9-1-77638823/ Jest centralnie pod ramą , jakie to ma znaczenie ?
fiqs Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 W Tomaszowie Mazowieckim , tam się przejadę w piątek , myślę że tam będzie można rzucić okiem . Chyba , że wiecie czy nie ma gdzieś w pobliżu mojego miasta jakiegoś porządnego sklepu. W Tomaszowie nie ma wyboru fulli wiem bo też choruje i dużo chodzę pooglądać jest Kelly's wandal z 2008 za 3000 pln na razie czekają na dostawę. Jak chcesz to mogę cię oprowadzić po sklepach rowerowych w moim mieście to pooglądamy razem Ja się ostro zastanawiam nad Krossem level a8(rok 2009) za 3099 pln jest tu u mnie (najlepsza oferta na allegro tego modelu)
Makkerson Napisano 7 Marca 2011 Autor Napisano 7 Marca 2011 Nie widzę problemu byś mnie oprowadził : ) , zawitam tam prawdopodobnie w piątek/sobotę. Jak z tym zawieszeniem o które pytałem post wcześniej ?
Rulez Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 jest Kelly's wandal z 2008 za 3000 pln Tylko nie to, są już nowe modele lepiej wykonane z zawieszeniem Horstlink. Mam jeszcze pytanie czym się różni budowa tylna ramy ? tzn : Decathlon to rower z zawieszeniem virtual, Canyon to 4-ro zawias z Horstlink, to jest główna różnica, mocowanie tłumika to drugorzędna sprawa. Główna różnica między tymi zawieszeniami - virtual jest mniej podatny na bujanie zawieszenia.
BbartekK Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 mocowanie tłumika to nie jest drugorzędna sprawa, jak jest ustawiony pionowo, można stosować dużo niższe ciśnienia, co z kolei skutkuje dużo niższą progresją, a to, czy to dobrze, czy źle, to już kwestia gustu
Rulez Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Nie prawda, niższe ciśnienie zależy od przełożenia wahacza z łącznikiem jako całości i nie jest to równoważne z miejscem mocowania tłumika, radzę nie wprowadzać zamętu , zanim zaczniesz wprowadzać zamęt na Forum doucz się trochę, przykałd tego, że piszesz durnoty : http://download.bikeboard.pl/pdf/us005899480a_fulle_enduro_03.pdf Mało wiesz, ale masz dużo do powiedzenia
BbartekK Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 przy takim samym przełożeniu wahacza ma znaczenie to, czy jest ułożony pionowo, czy poziomo, a to było pytanie, a nie o przełożenie. zauważ, że przy poziomym położeniu tłumika, siła pochodząca od wahacza działa w jego linii, natomiast w przypadku pionowego ustawienia, działa pod kątem, którego wartość jest zależna od punktu mocowania i geometrii wahacza, łącznika oraz tłumika. w związku z tym za ściskanie go odpowiada tylko część siły (rzut na oś przebiegającą wzdłuż tłumika), a w związku z tym stosujemy mniejsze ciśnienie, dla uzyskania podobnej twardości zawieszenia. Oczywiście zgodzę się, że przełożenie ma znaczenie, pewnie nawet większe, ale odpowiedziałem wprost na pytanie kolegi, które dotyczyło położenia tłumika. Rulez, zanim zaczniesz wyzywać innych forumowiczów pomyśl, czy sam na pewno masz rację, podobnie wyglądała dyskusja, w której po pokazaniu zdjęcia mojej nogi wzdłuż roweru na którym jeżdżę jakoś nikt się już nie odzywa, pomimo wcześniejszych burzliwych krzyków w moją stronę... Nie mówię na forum niczego, czego nie wiem na pewno, a jeśli tak robię dodaję stosowną informację na ten temat, że są to moje opinie, wizje, domniemania. nie jestem tu po to, aby wprowadzać forumowiczów w błąd, a im pomagać, czy podsunąć jakiś pomysł. a i sam takiej pomocy czasem mogę potrzebować, i na to samo liczę z drugiej strony.
Rulez Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 zauważ, że przy poziomym położeniu tłumika, siła pochodząca od wahacza działa w jego linii, natomiast w przypadku pionowego ustawienia, działa pod kątem, którego wartość jest zależna od punktu mocowania i geometrii wahacza, Przecież to nie prawda, siła działająca na tłumik w położeniu poziomym wcale nie działa w jego linii,tak jak i w położeniu pionowym, w dodatku w czasie pracy tłumika w obydwu przypadkach tłumik pracuje na skutek przesuwania się punktu przyłożenia siły, co wynika z trajektorii ruchu zarówno łącznika jak i wahacza który jest podparty łącznikiem, wahacz przy tłumiku zamontowanym poziomo nigdy nie przesuwa się w osi tłumika, powinieneś to wiedzieć, jeśli jesteś takim specjalistą Nie mówię na forum niczego, czego nie wiem na pewno, No widzisz, Twoja wiedza jest warta niewiele, i radzę przeanalizować trajektorię ruchu wahacza przy tłumiku położonym poziomo. Położenie tłumika nie ma istotnego znaczenia, nawet bardzo podobne układy z tłumikiem ustawionym pionowo mają różne charakterystyki zawieszenia, skutkujące różną progresja i takie generalizowanie wprowadza ludzi w błąd, nikomu nie pomagasz, a Twoje stwierdzenie ; można stosować dużo niższe ciśnienia, co z kolei skutkuje dużo niższą progresją, a to, czy to dobrze, czy źle, to już kwestia gustu jest nieprawdą i wprowadzaniem w błąd Słyszałeś , że uderzył dzwon, ale nie widziałeś kogo,
Makkerson Napisano 8 Marca 2011 Autor Napisano 8 Marca 2011 Mam możliwość sprowadzenia roweru : Kelly's , Merdia, Giant , Kross i innych firm . Canyon'a musiałbym sam sprowadzać .Ale myślę, że też bym nie miał problemu aby go sprowadzić. Muszę wsiąść na taki rower , przekonać się czy to jest to czego szukam . Ciągle gnębi mnie myśl , że za niewielką dopłatę mogę mieć motor , to jest forum rowerowe . To oczywiste , że piszemy tu o rowerach . Ale wsiadając na full'a mam nadzieję że rozwieję takie wątpliwości co do mojej osoby . Mam 15 lat.... więc wydatek 4-5 tyś to rzecz nie mała (:. Cóż , zobaczę jak to się będzie mieć wsiadając na taki rower . Zdam wam swoje odczucia w najbliższy weekend . Btw. macie na myśli jakieś konkretne sklepy rowerowe w Łodzi ?
fiqs Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 Btw. macie na myśli jakieś konkretne sklepy rowerowe w Łodzi ? http://www.forumrowerowe.org/topic/52828-gdzie-w-lodzi-duzy-sklep-rowerowy/
Makkerson Napisano 9 Marca 2011 Autor Napisano 9 Marca 2011 Mam jeszcze takie pytanie , podobno jeżeli bym zamawiał rower z Niemiec, w tym przypadku ten rower : http://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=2072 Czy jest prawdą , że jest możliwość czekania na niego 4 miesiące aż mi go dostarczą ?. Jak bym zamówił rower, to w jakim czasie bym mógł się go spodziewać ? Nie orientuję się zbytnio na tej stronie odnośnie poszczególnych informacji , nie jestem biegły w jęz. niemieckim . Mógłby mi ktoś z tym pomóc?
Rulez Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Rowery które są na tej liście są dostępne od ręki : http://www.canyon.com/shop/bikes_to_go.html Na pozostałe trzeba czekać. Nerve XC5.0 jest na kiście we wszystkich rozmiarach, jeszcze ...
Makkerson Napisano 9 Marca 2011 Autor Napisano 9 Marca 2011 Jak myślisz , dla mnie rozmiar L czy XL ? czy może jeszcze inny? A z przesyłką jak , długi jest okres oczekiwania na rower ?
Rulez Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Nie wiem jaki rozmiar, tutaj wpisz wysokość nogi w kroku i wzrost, typ roweru,a wyskoczy rozmiar zalecany prze Canyona (tak na szybko przy wzroście 195 i nodze 93 wyszło XL) : http://www.canyon.com/tools/pps.html Co do oczekiwania, myślę, że od chwili wysłania przelewu nie więcej niż 7 dni.
Makkerson Napisano 9 Marca 2011 Autor Napisano 9 Marca 2011 Jeżeli bym chciał rozmiar ramy XL , a jest tylko L to nie orientujesz się czy złożenie/zamówienie przez nich roweru będzie trwać bardzo długo? Mam nadzieję , że się nie zawiodę i jednak spodobają mi się tego typu rowery . Czyli , zalecasz 4zawiasowce , czy ? Btw. ładny Specialized (:
Rulez Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Rozmiar XL modelu Nerve XC 5.0 jest dostępny, jeśli go nie będzie to parę miesięcy trzeba poczekać. Żeby coś wybrać najlepiej się przejechać, ale 4-ro zawias z Horstlink to sprawdzone zawieszenie. PS Wcale nie jest pewne że rozm. XL będzie optymalny, nie wiem jaką długą masz nogę, kupowanie bez przymiarki to nie jest najlepszy pomysł, równie dobre ( a może lepiej) może to być L, XL jest bardzo długa i wysoka .
Makkerson Napisano 9 Marca 2011 Autor Napisano 9 Marca 2011 Przepraszam pomyłka , pomylił mi się Nerve XC z AM . Chyba rama XL będzie dobra ale nie jestem pewny , muszę zmierzyć siebie samego. Wiem , że to nie najlepszy pomysł , lecz nie pojadę do Niemczech by mierzyć. A właśnie tak a propos , czy przesyłka będzie droga? Bo to będzie przecież międzykrajowa przesyłka. Na czym mogę usiąść w sklepie rowerowym , aby mieć porównanie do Canyon'a ? w Łodzi nie orientuję się z sklepami ale dam chyba radę. Widzę , że masz rower z damper'em masz jednozawiasowca , do czego masz go przeznaczonego ?. W tym Canyon'ie tylny amor fox'a jest w nim możliwość zablokowania go ? Widziałem na zdj. jakiś 'pstryczek' czy to jest od tego ? Czy w podobnej cenie Canyon'a mogę dostać coś lepszego , czy jednak Canyon bije wszystkich?.
fiqs Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Makkerson widzę że ostro się napaliłeś na pisanie głupot zarejestrowałeś się 3 dni temu zacząłeś posta od tego że chcesz kupić jakiegoś kubusia za około 3300 PLN. Potem ktoś Ci pokazał jakiegoś fulla mówisz że tak to ten, chce go mieć następnie piszesz że chyba jednak nie bo za drogi czy coś tam. Następnego dnia chcesz jeździć do Tomaszowa pooglądać rumaki następnego dnia chcesz jechać już jechać do Łodzi i pytasz się o sklepy. Następnie się chwalisz że możesz sprowadzić wszystkie rowery X Y Z po czym wyjawiasz że masz 15 lat dziś mówisz że chyba jednak będzie canyon za ponad 5 koła Jak dla mnie jesteś śmiesznym dzieciakiem i zaraz będziesz chciał kupić sobie nawet TREKA Remedy 9.9 Carbon który i tak będzie tylko w twojej głowie Nie zawracaj ludziom głowy bo mają inne cele jak pisanie po próżnicy. Ja nazywam tego typu ludzi "KRZYKACZAMI FORUMOWYMI" a uwierz mi że uczestniczyłem czynnie na wielu forach wtedy jak Ty spadałeś jeszcze z dywanu. Dziękuj Bogu że Rulez jest bardzo cierpliwy, choć pewnie i jemu puszczą niedługo nerwy P.S. Makersson nie chciałem Cię obrazić w żaden sposób, nie gniewaj się Zastanów się tylko co piszesz i czego chcesz i za ile. JOŁ
Makkerson Napisano 10 Marca 2011 Autor Napisano 10 Marca 2011 Makkerson widzę że ostro się napaliłeś na pisanie głupot zarejestrowałeś się 3 dni temu zacząłeś posta od tego że chcesz kupić jakiegoś kubusia za około 3300 PLN. Potem ktoś Ci pokazał jakiegoś fulla mówisz że tak to ten, chce go mieć następnie piszesz że chyba jednak nie bo za drogi czy coś tam. Nie pisałem , że jestem przekonany na Cube'a i go chcę kupić. Chwilę później szperałem po typach rowerów (full) , to że ktoś mi pokazał akurat Canyon'a i mi się spodobał to chyba nic groźnego . Zastanów się co piszesz, wyczerpuję wszystko co się da. Nie posiadałem nigdy full'a wiem co nieco o innych typach rowerów . Nie będę robił 40 kont na innych forach by zakładać tematy odnośnie tego czym są rowery tego typu etc ? -,^. Następnego dnia chcesz jeździć do Tomaszowa pooglądać rumaki następnego dnia chcesz jechać już jechać do Łodzi i pytasz się o sklepy. Następnie się chwalisz że możesz sprowadzić wszystkie rowery X Y Z po czym wyjawiasz że masz 15 lat dziś mówisz że chyba jednak będzie canyon za ponad 5 koła Miałem raz przyjemność być w Tomaszowie i widziałem tam całkiem spory wybór rowerów ;x. Z tego co przemyślałem do Łodzi bardziej się opłaca zawitać i popatrzeć co jest w obrocie. gdzie się chwalę , że mogę sprowadzić ? . Nie spinaj się tak , piszę że mam możliwość. Widzę właśnie ile forum obleciałeś -,- . Wyrwiesz pierwsze lepsze zdanie z kontekstu i coś uświadomisz sobie , a teraz zgrywasz nie wiadomo kogo Jak dla mnie jesteś śmiesznym dzieciakiem i zaraz będziesz chciał kupić sobie nawet TREKA Remedy 9.9 Carbon który i tak będzie tylko w twojej głowie Nie zawracaj ludziom głowy bo mają inne cele jak pisanie po próżnicy. Ja nazywam tego typu ludzi "KRZYKACZAMI FORUMOWYMI" a uwierz mi że uczestniczyłem czynnie na wielu forach wtedy jak Ty spadałeś jeszcze z dywanu. Dziękuj Bogu że Rulez jest bardzo cierpliwy, choć pewnie i jemu puszczą niedługo nerwy P.S. Makersson nie chciałem Cię obrazić w żaden sposób, nie gniewaj się Zastanów się tylko co piszesz i czego chcesz i za ile. JOŁ Jak dla mnie jesteś zwykłym szarakiem , który przemyka codziennie w okół tłumu i niczym się nie wyróżnia . Nie , akurat w mojej głowie jest Canyon , przejżałem inne firmy i jednak potwierdziło się to że Canyon wart jest swojej ceny , bynajmniej nie widziałem jeszcze innych rowerów. ,, TREKA Remedy 9.9 Carbon '' Carbon do ostrzejszej jazdy w terenie ?? Myślałem , że od tego jest forum by pytać . Może i tak piszę tutaj jak świeżak ? bo mam jak na razie nie ciekawą sytuację i nie do końca wychodzi mi pisanie z głową . Ja nazywam tego typu ludzi "KRZYKACZAMI FORUMOWYMI" a uwierz mi że uczestniczyłem czynnie na wielu forach wtedy jak Ty spadałeś jeszcze z dywanu. Dziękuj Bogu że Rulez jest bardzo cierpliwy, choć pewnie i jemu puszczą niedługo nerwy Daleko mi do Twojego stwierdzenia , wiem kogo masz na myśli . Bardziej przypominasz mi go Ty teraz. Uczesniczyłeś w wielu forach ? haha... a to dobre . Uwierz mi , że na dywanie na którym spałem 'przesmaczyłem' wiele for . P.S. Makersson nie chciałem Cię obrazić w żaden sposób, nie gniewaj się Zastanów się tylko co piszesz i czego chcesz i za ile. JOŁ Wiem , że piszę chaotycznie . W piątek się ze wszystkim ustabilizuje i wykonam dokładny zwrot do tego czego szukam Pisząc na końcu JOŁ nie wiem co reprezentujesz. Składając podanie w sądzie też podpiszesz się na końcu JOŁ ? Nie zniżaj się do ogólnie przyjętego poziomu egzystencji. Nie lubię takich 'niby wszystkowiedzących' P.S. nie chciałem Cię obrazić w żaden sposób, nie gniewaj się
Mod Team mrmorty Napisano 10 Marca 2011 Mod Team Napisano 10 Marca 2011 do rzeczy bo powiększę czerwony pasek w profilu
Rulez Napisano 10 Marca 2011 Napisano 10 Marca 2011 Makkerson Właśnie się utwierzdziłem, że kupowanie Canyona bez przymiarki to duży błąd PS Spec to 4-ro zawias Horstlink
Makkerson Napisano 11 Marca 2011 Autor Napisano 11 Marca 2011 Ustabilizowałem się ze wszystkim , może wrócę do tego tematu za jakiś czas. Rower do 5,500zł dla mnie w moim regionie to bezsens , marnowałby się tylko szkoda roweru . Rower bez przymiarki to też duży błąd, powód wiadomy Spec 4-ro zawiasowy ? Chodzi dokładnie o tą część , po której można rozpoznać ilu zawiasowy? Jeśli tak , to nie przyjrzałem się za dobrze , bowiem zmylił mnie damper pod ramą . Przepraszam za kłopot , jeśli kogoś uraziłem i sprawiałem wrażenie troll'a . Miałem pewien okres gdzie psychika siadła i nie myślałem racjonalnie . Dziękuje za pomoc szczególnie : BbartekK Rulez Jest możliwość , że powrócę do tematu . Sezonu jak dla mnie jeszcze nie ma , postaram się znaleźć odpowiedzi na wszystko czego szukam i dopiero powrócić z pewnym doświadczeniem , by znaleźć rower . -pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.