Makkerson Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 Witam , Mam parę pytań odnośnie roweru i nie tylko:). Jeździłem do tej pory na Kross'ie V5 , przemalowałem lekko ramę na (na autentyczny kolor), po roku jazdy gdy nie interesowałem się na czym jeżdżę i o ogólnej konserwacji roweru. Odświeżyłem trochę rower jest teraz na osprzęcie Alivio , gdzieniegdzie Deore , Amor, Kiera , Mostek i inne części też są na dość ponadprzeciętnym poziomie. Ale dość o tym rowerze. Jeździłem zawsze nim po terenie/lesie zawsze miałem frajdę i dobrą dawkę adrenaliny jeżdżąc po lesie , ostatnimi czasy zacząłem się interesować DH . I teraz takie moje zapytanie Czy do 4000zł (sam rower) mogę dostać coś konkretnego? Wiem, że nawet składając 'coś' samemu mogę się zmieścić w tym przedziale , ale czy na pewno?. Oraz upatrzyłem sobie ostatnio rower : http://allegro.pl/rower-cube-acid-black-2011-r-18-w-wa-i1492988133.html http://allegro.pl/cube-acid-2011-shimano-slx-xt-10s-18cali-krk-i1492421124.html Raczej nie jest on do DH , ale do lasu i w teren się nadaję . Nawet do lekkiego DH mógłbym nim uczęszczać , czy jest też sens kupować kask ? Chciałem teraz kupić trochę droższy rower , i trochę ostrzej jeździć więc chodzi mi o to czy jest duży sens kupować kask . Zbliża się letni sezon =). Jeżeli to coś pomoże w doborze dla mnie roweru do tego czego chcę ;P , mam 195cm wzrostu i nie jestem za ciężki (chyba to nie ma znaczenia) . Co sądzicie o kupnie kasku , i jak z rowerem ? -pzdr.
BbartekK Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 kask - koniecznie, szczególnie, jeśli ciągnie Cię do dh rower, który pokazałeś, zupełnie się nie nadaje do zjazdu, jeśli chcesz HT, może NS Core byłby dobrym rozwiązaniem? jednak nie będzie chętnie jeździł z Tobą na dłuższe przejażdżki - bo musi być stosunkowo mały. Kompromis? proponuję fulla, choć coś sensownego w 4000 będzie ciężko znaleźć... za trochę więcej znalazłem coś takiego: http://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=2072 myślę, że byłby bardzo fajnym rowerem, sam chętnie kupiłbym coś tego typu do zabawy w górach
Mod Team Franio Napisano 6 Marca 2011 Mod Team Napisano 6 Marca 2011 [...] chodzi mi o to czy jest duży sens kupować kask [...] Kask to podstawa. Głowę trzeba chronić. Tym bardziej, że piszesz o DH.
Makkerson Napisano 6 Marca 2011 Autor Napisano 6 Marca 2011 Kask to podstawa. Głowę trzeba chronić. Tym bardziej, że piszesz o DH. Zawsze miałem takie pojęcie , po co mi kask . I tak zanim do lasu dojadę minie 5-7min. a w lesie aż tak nie szaleję (tylko było tak , że szalałem dość mocno.A zawsze sobie wmawiałem , że to istnie amatorska jazda ^^) Jednak kupię Kask + rękawiczki zakrywające palce Co do roweru . http://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=2072 oO , rower bardzo fajny ! . Zawsze mnie odciągało od takich rowerów , w ogóle od ram amortyzowanych ponieważ miałem takie pojęcie , kupię rower a tylni damper to byle co i bym musiał od razu zmieniać go na nowy . A tutaj proszę damper Fox'a , bardzo fajny rower , osprzęt Shiman'owski mnie zdziwił zawsze w takich rowerach widziałem innych firm części. Na podzespołach i częściach Shimano mam właśnie dużą wiedzę , więc rower jak najbardziej 6/6! Tylko jedna przeszkoda , mianowicie gdzie mogę znaleźć taki rower na polskich sklepach rowerowych? i jaka będzie wtedy cena roweru ? Czy macie jeszcze jakieś inne przykłady rowerów ? , prosiłbym o dość duże gabaryty ram ^^ bo 195cm które trochę rośnie musi sobie jakoś z tym poradzić : ))
BbartekK Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 tego canyona możesz kupić tylko w ich sklepie internetowym, nie prowadzą innej sprzedaży z tego co mi wiadomo. nie wiem, czy można coś z tego utargować. Ale polecam ich outlet, tam często można coś znaleźć w dobrej cenie, np.: http://www.canyon.com/outlet/artikel.html?o=A1013709 http://www.canyon.com/outlet/artikel.html?o=A1013705 http://www.canyon.com/outlet/artikel.html?o=A1013701 często można trafić na jeszcze większe okazje, a są tam dlatego, że mają jakieś drobne rysy, czy inne takie nieduże wady Ale nie ma co, nawet nowych rowerów ceny są imponujące oto dlaczego: http://www.canyon.com/_uk/about_us/directsales.html
Makkerson Napisano 6 Marca 2011 Autor Napisano 6 Marca 2011 Widzę cena 1.069,00 € , wyjdzie w przybliżeniu 4000zł + przesyłka :/ więc cena będzie wtedy nie ciekawa . Strasznie się jaram teraz tą firmą . Tylko Canyon wchodzi w grę czy inne firmy też dadzą radę ?
BbartekK Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 pewnie, że inne też dadzą, ale chyba rzadna inna nie da Ci za takie pieniądze takiego sprzętu jakby robili 29ery - pewnie to od nich bym kupił hmm, czy nie mówiłeś o 4000 na początku? myślę, że jak odpowiednio zgadasz, to i za 4000 dostaniesz coś albo możesz poczekać, aż pojawi się coś nowego w outlecie
Makkerson Napisano 6 Marca 2011 Autor Napisano 6 Marca 2011 Czy do 4000zł (sam rower) Do 4000zł , bo myślałem że coś z Polski dostanę wtedy bym miał upust/rabat u gościa z sklepu. Nie śpieszy mi się 'nie jestem w gorącej wodzie kąpany' ;p . Lecz spokojnie bym chciał mieć rower na kwiecień/maj robi się coraz cieplej więc nie widzę przeszkód by ruszać w las , tylko brak innego roweru . Chociaż i w zimę jeździłem =). Ale czy rower z amortyzowaną ramą się sprawdzi ? Bo jak mówiłem do tego lasu mam kawałek , czasem też lubię wyjechać na poszukiwanie świeżego mięska ^^ (lasów) . A co z firmami takimi jak : Cube , Merdia , Kellys (tutaj chyba ramy będą za słabe , chodź nie wiem) , Giant , Trek , Specialized ? Kask oczywiście ,,full head'' ? Chyba , że samemu złożę rower , chociaż z pewnością wyjdę na - , bo gotowy by kosztował mniej. Znalazłem Canyon'a w polskiej sprzedaży cena ? 4500 w górę
BbartekK Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 nie koniecznie full face, w sumie (sądząc po rowerze) nie masz planu na jakieś agresywne dh, więc nie będzie Ci konieczny, a jednak ciepło dużo lepiej odprowadza zwykły kask tak jak powiedziałem, na pewno znajdziesz coś innych marek, np. Merida One Twenty, jakiś Cube AMS, sporo różnych Kelly'sów jest w dobrych cenach, ale nie będzie lepsze... Co do sensowności fulla - jak najbardziej na asfalcie też to pojedzie szczególnie w przypadku foxa i jego platformy
Makkerson Napisano 6 Marca 2011 Autor Napisano 6 Marca 2011 ,Agresywne DH' rower by tego nie wytrzymał Kask chyba i tak będę musiał kupić bardziej pod DH , zamierzam teraz pobawić się trochę w terenie Merida One Twenty , widziałem on już też podchodzi nawet Cube AMS - już nie na moją kieszeń Czyli Kellys'y - odpadają ? Ubolewam , masz rację za taką cenę rower jest naprawdę jej wart. Cóż zobaczę co mi tam polecą w sklepie . Chyba , że jest jakiś sposób abym zwerbował tutaj forumowiczów i mi pomogli ? A do 3300zł dostanę tylko to co wymieniałem , czyli Cube'a ? Więc nie wiem , skoro chcę trochę szaleństw w terenie to na jaki typ rowery patrzeć ?
BbartekK Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 nie wiem, gdzie jeździsz, w jakim terenie. Do ogólnie pojętej jazdy dla przyjemności, w dowolnym terenie - od asfaltu po cięższe zjazdy, na zjazdy i podjazdy - szukałbym właśnie takiego fulla enduraka, o skoku uzależnionym od tego właśnie terenu Tego Cuba dostaniesz do 3300zł, z tym że on zupełnie nie spełni swojej roli... Kelly'sa możesz jeszcze szukać w takich pieniądzach, i też nie powinien zawieść jakoś bardzo, ale też z tych o conajmniej 120mm skoku
Rulez Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 Może udasz się do Decathlona i obejrzysz ten rower : http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-9-1-77638823/
Makkerson Napisano 6 Marca 2011 Autor Napisano 6 Marca 2011 nie wiem, gdzie jeździsz, w jakim terenie. Do ogólnie pojętej jazdy dla przyjemności, w dowolnym terenie - od asfaltu po cięższe zjazdy, na zjazdy i podjazdy - szukałbym właśnie takiego fulla enduraka, o skoku uzależnionym od tego właśnie terenu Tego Cuba dostaniesz do 3300zł, z tym że on zupełnie nie spełni swojej roli... Kelly'sa możesz jeszcze szukać w takich pieniądzach, i też nie powinien zawieść jakoś bardzo, ale też z tych o conajmniej 120mm skoku Cube , nie spełni jej ? Porównując do Kross'a hexagon V5 , kto bardziej nie spełni Cube , czy owy Kross ? (chcę mieć lekkie porównanie do zupełnie czego innego ) Ewentualnie postaram się opisać po czym koło smaruje . Ostatnio natknąłem się na las gdzie dojeżdżając do pewnego punktu, znajduję się wtedy na dość dużym zniesieniu , czyli dojeżdżam do 'końca trasy' i zjeżdżam w dół , jest masa korzeni na tym Kross'ie po mimo lepszej jakości amora totalnie rower dygocze , ale nie dziwie się . Jeżdżę właśnie nieraz po korzeniach( nie zawsze , zależy jaka dróżka się trafi , piaszczysty / szosowy teren wzniesienia , pagórki , skarfy , zjazdy w dół . Nie wiem czy to coś pomogło , zrobiłbym zdjęcia ale też nie wiem czy pomogą . Może udasz się do Decathlona i obejrzysz ten rower : http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-9-1-77638823/ oO , i o taki rower mi też chodziło , fajnie się prezentuje tylko trochę mi nie odpowiada kolor ramy i całe wykonanie. Ale bardzo dobry przykład , jakieś inne przykłady ?
BbartekK Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 aa, to jak masz możliwość zjechania na tym krossie, to raczej nie potrzebujesz fullface'a z resztą głupio by się prezentował w połączeniu z taką dość lżejszą maszyną, po prostu się nie przyda Szukałbym na Twoim miejscu fulla 120mm mówisz, że masz możliwość załatwienia jakichś rabatów, to może: http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=24327&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=269&subcat_id=270 ? nawet na allegro czasem różne kelly'sy się pojawiają w dobrych cenach
Makkerson Napisano 6 Marca 2011 Autor Napisano 6 Marca 2011 Możliwość zjechania Kross'em ? mam taką ale boję się maxymalnie pojechać na pełnych obrotach . Kiedyś już zaliczyłem kilka 'gleb', właśnie nigdy jeszcze nie pojechałem na 'pełnym gazie' ;p brakuje mi pewności że rower się nie złamie^^.Ogółem raz miałem szczęście , bo tak nisko się pochyliłem w bok że mnie uratowała (zmieniona wcześniej dłuższa kierownica) i skończyło się na lekkim obdarciu ( nie ma to związku z tematem). Poza tym nie widzę przeszkody , i tak będę kupował parę ciuchów do roweru więc chyba kask nie zaszkodzi ? Kaski coś w takim stylu : http://allegro.pl/661-kask-comp-ii-new-2011-2kolory-sixsixone-l-i1480213716.html Czy ? BbartekK - , - dlaczego zawsze znajdujesz rower który mi się podoba ?? Bardzo ładnie się też prezentuje , czy na pewno będzie odpowiedni do tego co chcę na nim robić ? czy po prostu będzie zbyt dobry na to ?. Ale wyczerpmy ten temat bardziej ! jeszcze macie jakieś propozycje ? Temat chyba i tak nie wyczerpany , bo dopiero doszedłem do tego jaki rodzaj ram/rowerów mi odpowiada ((:
BbartekK Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 hehe fajnie że można pomóc to teraz polecę myślę w coś, co Cię zachwyci - kask, który jest fullfacem i jest przewiewny jednocześnie w sumie jest już od kilku lat na rynku, więc może nawet w ciut lepszej cenie go znajdziesz. Tak czy inaczej - tej już na pewno jest wart: http://allegro.pl/kask-met-para-chute-roz-m-czerwony-wyprzedaz-i1448337337.html
Makkerson Napisano 6 Marca 2011 Autor Napisano 6 Marca 2011 , nie widziałem jeszcze takiego rozwiązania dla kasku ^^ . Myślisz , że gogle tam jeszcze wejdą ? Aż tak bezpieczny i przewiewny nie chcę być , te 429zł to dla mnie stanowczo za dużo . Niektórzy się śmieją i dziwią , że kupuję rower za taką cenę chodź sami jeżdżą ponadprzeciętnymi . Bo za podobną cenę mógłbym mieć motor etc. ale największa frajda jest robiąc za silnik . No nic koniec offtop'u Wracając do tematu , kask na razie to nie problem . We wtorek będę gadać z gościem u mnie w mieście jaka by była ewentualnie cena niektórych modeli , po rabacie oczywiście .W późniejszym czasie zmierzę głowę (kask) i łapę(rękawiczki). To wtedy będę się martwić o to. Ładnie się prezentuje ten Kellys nie spodziewałem się tego po nich , zawsze takiego typu ramy innych firm mnie odrzucały a ten bardzo mi przypadł do gustu jak Canyon , masz podobny gust chłopie Czekam na dalszą dawkę propozycji dziękuje też wszystkim za pomoc
BbartekK Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 pewnie że gogle wejdą, bo co by miały nie jak wymyślę coś jeszcze to podeślę
Makkerson Napisano 6 Marca 2011 Autor Napisano 6 Marca 2011 4000zł , nie wyrobie się w tym limicie . Też tak teraz myślę , że trochę za drogo jak dla mnie tzn. nie mówię że tego typu rowery są złe i przecenione. Tylko, że nie na moją kieszeń . Zostańmy przy 3000zł , takie + / - czyli możliwe 3300. http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=25797&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=269&subcat_id=270 Zauważyłem go przed chwilą , niczym się nie różnił z ramy . Ale osprzęt podobno masakryczny. Za te 1400zł w porównani z Beast , płacę za części i inny kolor ramy ? Dostanę w ogóle jakiegoś full'a do 3300 zł ? Chyba, że polecacie samemu składać rower . To nie jest tak , że się rozmyśliłem nie chcę roweru. Trochę mnie gnębi po prostu myśl , że nie jestem w żadnym clubie ,i aż tak bardzo nie wykorzystam roweru. Znajdzie się coś jeszcze?
BbartekK Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 do conieco ostrzejszego użytkowania tarcze na pewno Ci się przydadzą, nawet chyba bardziej niż fakt jazdy na fullu, o jakby nie patrzeć niezbyt wielkim skoku. W sytuacji zmniejszenia budżetu sugeruję wrócić do ns core'a, albo szukać innego roweru tego typu, nie widzę możliwości znalezienia jakiegoś sensownego fulla w tak ograniczonym budżecie. Oczywiście są, ale...
Makkerson Napisano 6 Marca 2011 Autor Napisano 6 Marca 2011 ns core , raczej nie mój typ. Poniżej 4000zł właśnie nie ma nic sensownego , ramy niby fajne ale osprzęt jak z bazaru. Hmm , szkoda dość mocno się napaliłem na full'y bo odpowiadają wszystkiemu co wymagam i w końcu bym mógł poczuć , że tylne koło nie jest na sztywnej ramie . Szkoda , wiesz co może jak Ci się nadal chce znajdź modele w przedziale 3000-4000 , ja jeszcze popytam się gościa co i jak. Co mi też zaproponuje , w ostateczności będę musiał ruszyć do innego miasta 60km dalej :/ i tam zobaczyć co trzymają w stajni.
Makkerson Napisano 7 Marca 2011 Autor Napisano 7 Marca 2011 Tak wyglądał mój rower w zeszłym roku , teraz nie ma rogów są lepsze pedały + przerzutki. Zadam jeszcze pytanie , bo mam możliwość kupienia rower w cenie 4000zł+/- . Chyba przez to że naczytałem się zbyt dużo tematów ciągle mam myśl ''nie kupuj'', gdzie ludzie pisali innym, że za tą cenę ktoś może mieć auto/motor/inne rzeczy . Ale mnie ciągnie strasznie , aby mieć taki rower i nareszcie poszaleć w terenie , dodatkowo więcej czasu dzięki temu spędzałbym na dworze . Miałem pieniądze przeznaczone na coś innego , ale dostanę dopłatę do roweru + nie stracę nic z kieszeni własnej , jedynie brak prezentów na urodziny/gwiazdkę / kieszonkowych ;x. Bardzo mnie kręcić zaczęły takie rowery, mam ten mój 'stary' rower , praktycznie odnowiony doszczętnie, nie znudził mi się zostanie jako zabytek , więc jak bym kupił full'a w tym przedziale cenowym również by został jako zabytek .Stary rower mógłbym przerobić na wersję trekkingową bo mam już opony itp. i wtedy miałbym rower w teren i na szosę . Czy kupować taki typ roweru o którym mowa ? Przypuszczam, że taki rower nigdy by mi się nie znudził , w zimę pięknie by się prezentowała jego rama w pokoju , bo wolę nie ryzykować jazdy w zimę rowerem za 4,5tyś . Nie przychodzę tu z zapytaniem czy kupić ''bo umrę jak nie kupię'' . Tylko co o tym sądzicie , nie jestem w żadnym klubie by mieć z kim jeździć takim rowerem , ale takich nie klubowych mam . Kupić czy Nie Kupić ? Oto jest pytanie.
Rulez Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Zamiast klepać tu o niczym i marudzić kupić/nie kupić, przejdź się do sklepu, przymierz do jakiegoś fulla, chyba w Łodzi znajdziesz Kellysa?,pisałem żebyś udał się do Decathlona, ale Ty wybrzydzasz na kolory Jak już się przejdziesz po sklepach i napiszesz co znalazłeś to pomożemy wybrać
Makkerson Napisano 7 Marca 2011 Autor Napisano 7 Marca 2011 Niestety mówiąc Łódź podałem tak względnie , bo woj. Łódzkie . Dokładnie mieszkam w Bełchatowie ( największa kopalnia odkrywkowa , mistrz Polski w siatce : SKRA ) Dziękuje za normalną odpowiedź , bo już trochę przesiąknąłem klimatami forum i przydałby mi się powrót do lasu , rowerem oczywiście . Czy jest ogółem możliwość zablokowania tylnego amora ? . Przednie mają taką blokadę ( nie tłumi to do końca , ale jest zablokowany i nie 'skacze') , czy tylni też można tak przyblokować ? czy tak mają tylko amory z wyższej półki? W Tomaszowie Mazowieckim , tam się przejadę w piątek , myślę że tam będzie można rzucić okiem . Chyba , że wiecie czy nie ma gdzieś w pobliżu mojego miasta jakiegoś porządnego sklepu.
Rulez Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Nie wszystkie dampery mają blokadę, choć większość tanich ma blokadę zamiast platformy antybujającej, choc faktycznie w tanim fullu może być trudno znaleźć damper z blokadą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.