Skocz do zawartości

[rower] pomoc w wyborze

Makkerson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,

Mam parę pytań odnośnie roweru i nie tylko:).

Jeździłem do tej pory na Kross'ie V5 , przemalowałem lekko ramę na (na autentyczny kolor), po roku jazdy gdy nie interesowałem się na czym jeżdżę i o ogólnej konserwacji roweru. Odświeżyłem trochę rower jest teraz na osprzęcie Alivio , gdzieniegdzie Deore , Amor, Kiera , Mostek i inne części też są na dość ponadprzeciętnym poziomie. Ale dość o tym rowerze. Jeździłem zawsze nim po terenie/lesie ;) zawsze miałem frajdę i dobrą dawkę adrenaliny jeżdżąc po lesie , ostatnimi czasy zacząłem się interesować DH . I teraz takie moje zapytanie Czy do 4000zł (sam rower) mogę dostać coś konkretnego?

Wiem, że nawet składając 'coś' samemu mogę się zmieścić w tym przedziale , ale czy na pewno?. Oraz upatrzyłem sobie ostatnio rower :

http://allegro.pl/rower-cube-acid-black-2011-r-18-w-wa-i1492988133.html

http://allegro.pl/cube-acid-2011-shimano-slx-xt-10s-18cali-krk-i1492421124.html

Raczej nie jest on do DH , ale do lasu i w teren się nadaję . Nawet do lekkiego DH mógłbym nim uczęszczać , czy jest też sens kupować kask ?

Chciałem teraz kupić trochę droższy rower , i trochę ostrzej jeździć więc chodzi mi o to czy jest duży sens kupować kask . Zbliża się letni sezon =).

Jeżeli to coś pomoże w doborze dla mnie roweru do tego czego chcę ;P , mam 195cm wzrostu :icon_lol: i nie jestem za ciężki (chyba to nie ma znaczenia) . Co sądzicie o kupnie kasku , i jak z rowerem ?

-pzdr.

Napisano

kask - koniecznie, szczególnie, jeśli ciągnie Cię do dh :)

rower, który pokazałeś, zupełnie się nie nadaje do zjazdu, jeśli chcesz HT, może NS Core byłby dobrym rozwiązaniem? jednak nie będzie chętnie jeździł z Tobą na dłuższe przejażdżki - bo musi być stosunkowo mały.

Kompromis? proponuję fulla, choć coś sensownego w 4000 będzie ciężko znaleźć... za trochę więcej znalazłem coś takiego:

http://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=2072

myślę, że byłby bardzo fajnym rowerem, sam chętnie kupiłbym coś tego typu do zabawy w górach :)

• Mod Team
Napisano

[...] chodzi mi o to czy jest duży sens kupować kask [...]

Kask to podstawa. Głowę trzeba chronić. Tym bardziej, że piszesz o DH. ;)

Napisano

Kask to podstawa. Głowę trzeba chronić. Tym bardziej, że piszesz o DH. ;)

Zawsze miałem takie pojęcie , po co mi kask . I tak zanim do lasu dojadę minie 5-7min. a w lesie aż tak nie szaleję (tylko było tak , że szalałem dość mocno.A zawsze sobie wmawiałem , że to istnie amatorska jazda ^^)

Jednak kupię Kask + rękawiczki zakrywające palce :)

Co do roweru .

http://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=2072

oO :blink: , rower bardzo fajny ! . Zawsze mnie odciągało od takich rowerów , w ogóle od ram amortyzowanych ponieważ miałem takie pojęcie , kupię rower a tylni damper to byle co i bym musiał od razu zmieniać go na nowy . A tutaj proszę :) damper Fox'a , bardzo fajny rower , osprzęt Shiman'owski mnie zdziwił zawsze w takich rowerach widziałem innych firm części. Na podzespołach i częściach Shimano mam właśnie dużą wiedzę , więc rower jak najbardziej 6/6!

Tylko jedna przeszkoda , mianowicie gdzie mogę znaleźć taki rower na polskich sklepach rowerowych? i jaka będzie wtedy cena roweru ?

Czy macie jeszcze jakieś inne przykłady rowerów :) ? , prosiłbym o dość duże gabaryty ram ^^ bo 195cm które trochę rośnie musi sobie jakoś z tym poradzić : ))

Napisano

tego canyona możesz kupić tylko w ich sklepie internetowym, nie prowadzą innej sprzedaży z tego co mi wiadomo. nie wiem, czy można coś z tego utargować. Ale polecam ich outlet, tam często można coś znaleźć w dobrej cenie, np.:

http://www.canyon.com/outlet/artikel.html?o=A1013709

http://www.canyon.com/outlet/artikel.html?o=A1013705

http://www.canyon.com/outlet/artikel.html?o=A1013701

często można trafić na jeszcze większe okazje, a są tam dlatego, że mają jakieś drobne rysy, czy inne takie nieduże wady :)

Ale nie ma co, nawet nowych rowerów ceny są imponujące :) oto dlaczego:

http://www.canyon.com/_uk/about_us/directsales.html

Napisano

Widzę cena 1.069,00 € , wyjdzie w przybliżeniu 4000zł + przesyłka :/ więc cena będzie wtedy nie ciekawa .

Strasznie się jaram teraz tą firmą . Tylko Canyon wchodzi w grę czy inne firmy też dadzą radę ?

Napisano

pewnie, że inne też dadzą, ale chyba rzadna inna nie da Ci za takie pieniądze takiego sprzętu :) jakby robili 29ery - pewnie to od nich bym kupił :) hmm, czy nie mówiłeś o 4000 na początku? myślę, że jak odpowiednio zgadasz, to i za 4000 dostaniesz coś :) albo możesz poczekać, aż pojawi się coś nowego w outlecie :)

Napisano

Czy do 4000zł (sam rower)

Do 4000zł , bo myślałem że coś z Polski dostanę :P wtedy bym miał upust/rabat u gościa z sklepu.

Nie śpieszy mi się 'nie jestem w gorącej wodzie kąpany' ;p . Lecz spokojnie bym chciał mieć rower na kwiecień/maj robi się coraz cieplej więc nie widzę przeszkód by ruszać w las ;) , tylko brak innego roweru . Chociaż i w zimę jeździłem =).

Ale czy rower z amortyzowaną ramą się sprawdzi ? Bo jak mówiłem do tego lasu mam kawałek , czasem też lubię wyjechać na poszukiwanie świeżego mięska ^^ (lasów) . A co z firmami takimi jak :

Cube , Merdia , Kellys (tutaj chyba ramy będą za słabe , chodź nie wiem) , Giant , Trek , Specialized ?

Kask oczywiście ,,full head'' ?

Chyba , że samemu złożę rower :P , chociaż z pewnością wyjdę na - , bo gotowy by kosztował mniej.

Znalazłem Canyon'a w polskiej sprzedaży cena ? 4500 w górę :P

Napisano

nie koniecznie full face, w sumie (sądząc po rowerze) nie masz planu na jakieś agresywne dh, więc nie będzie Ci konieczny, a jednak ciepło dużo lepiej odprowadza zwykły kask :)

tak jak powiedziałem, na pewno znajdziesz coś innych marek, np. Merida One Twenty, jakiś Cube AMS, sporo różnych Kelly'sów jest w dobrych cenach, ale nie będzie lepsze...

Co do sensowności fulla - jak najbardziej na asfalcie też to pojedzie :) szczególnie w przypadku foxa i jego platformy :)

Napisano

,Agresywne DH' rower by tego nie wytrzymał :laugh:

Kask chyba i tak będę musiał kupić bardziej pod DH , zamierzam teraz pobawić się trochę w terenie :)

Merida One Twenty , widziałem on już też podchodzi nawet ;)

Cube AMS - już nie na moją kieszeń

Czyli Kellys'y - odpadają ?

65171155908809135556.jpg

Ubolewam , masz rację za taką cenę rower jest naprawdę jej wart. :(

Cóż zobaczę co mi tam polecą w sklepie . Chyba , że jest jakiś sposób abym zwerbował tutaj forumowiczów i mi pomogli ? :P

A do 3300zł dostanę tylko to co wymieniałem , czyli Cube'a ?

Więc nie wiem , skoro chcę trochę szaleństw w terenie to na jaki typ rowery patrzeć ?

Napisano

nie wiem, gdzie jeździsz, w jakim terenie. Do ogólnie pojętej jazdy dla przyjemności, w dowolnym terenie - od asfaltu po cięższe zjazdy, na zjazdy i podjazdy - szukałbym właśnie takiego fulla enduraka, o skoku uzależnionym od tego właśnie terenu :) Tego Cuba dostaniesz do 3300zł, z tym że on zupełnie nie spełni swojej roli... Kelly'sa możesz jeszcze szukać w takich pieniądzach, i też nie powinien zawieść jakoś bardzo, ale też z tych o conajmniej 120mm skoku :)

Napisano

nie wiem, gdzie jeździsz, w jakim terenie. Do ogólnie pojętej jazdy dla przyjemności, w dowolnym terenie - od asfaltu po cięższe zjazdy, na zjazdy i podjazdy - szukałbym właśnie takiego fulla enduraka, o skoku uzależnionym od tego właśnie terenu :) Tego Cuba dostaniesz do 3300zł, z tym że on zupełnie nie spełni swojej roli... Kelly'sa możesz jeszcze szukać w takich pieniądzach, i też nie powinien zawieść jakoś bardzo, ale też z tych o conajmniej 120mm skoku :)

Cube , nie spełni jej ? Porównując do Kross'a hexagon V5 , kto bardziej nie spełni Cube , czy owy Kross ? (chcę mieć lekkie porównanie do zupełnie czego innego :P)

Ewentualnie postaram się opisać po czym koło smaruje ;) . Ostatnio natknąłem się na las gdzie dojeżdżając do pewnego punktu, znajduję się wtedy na dość dużym zniesieniu , czyli dojeżdżam do 'końca trasy' i zjeżdżam w dół , jest masa korzeni na tym Kross'ie po mimo lepszej jakości amora totalnie rower dygocze , ale nie dziwie się . Jeżdżę właśnie nieraz po korzeniach( nie zawsze , zależy jaka dróżka się trafi :) , piaszczysty / szosowy teren wzniesienia , pagórki , skarfy , zjazdy w dół . Nie wiem czy to coś pomogło , zrobiłbym zdjęcia :D ale też nie wiem czy pomogą .

Może udasz się do Decathlona i obejrzysz ten rower :

http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-9-1-77638823/

oO , i o taki rower mi też chodziło :) , fajnie się prezentuje ;) tylko trochę mi nie odpowiada kolor ramy i całe wykonanie.

Ale bardzo dobry przykład , jakieś inne przykłady ?

Napisano

aa, to jak masz możliwość zjechania na tym krossie, to raczej nie potrzebujesz fullface'a :D z resztą głupio by się prezentował w połączeniu z taką dość lżejszą maszyną, po prostu się nie przyda :) Szukałbym na Twoim miejscu fulla 120mm :)

mówisz, że masz możliwość załatwienia jakichś rabatów, to może:

http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=24327&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=269&subcat_id=270

?

nawet na allegro czasem różne kelly'sy się pojawiają w dobrych cenach :)

Napisano

Możliwość zjechania Kross'em ? mam taką ale boję się maxymalnie pojechać na pełnych obrotach ;) . Kiedyś już zaliczyłem kilka 'gleb', właśnie nigdy jeszcze nie pojechałem na 'pełnym gazie' ;p brakuje mi pewności że rower się nie złamie^^.Ogółem raz miałem szczęście , bo tak nisko się pochyliłem w bok że mnie uratowała (zmieniona wcześniej dłuższa kierownica) i skończyło się na lekkim obdarciu :P ( nie ma to związku z tematem).

Poza tym nie widzę przeszkody , i tak będę kupował parę ciuchów do roweru więc chyba kask nie zaszkodzi ?

Kaski coś w takim stylu :

http://allegro.pl/661-kask-comp-ii-new-2011-2kolory-sixsixone-l-i1480213716.html

Czy ?

BbartekK - , - dlaczego zawsze znajdujesz rower który mi się podoba :icon_lol: ??

Bardzo ładnie się też prezentuje , czy na pewno będzie odpowiedni do tego co chcę na nim robić :P ? czy po prostu będzie zbyt dobry na to ?.

Ale wyczerpmy ten temat bardziej ! jeszcze macie jakieś propozycje ?

Temat chyba i tak nie wyczerpany , bo dopiero doszedłem do tego jaki rodzaj ram/rowerów mi odpowiada ((:

Napisano

:blink: , nie widziałem jeszcze takiego rozwiązania dla kasku ^^ . Myślisz , że gogle tam jeszcze wejdą :P ?

Aż tak bezpieczny i przewiewny nie chcę być :) , te 429zł to dla mnie stanowczo za dużo ;).

Niektórzy się śmieją i dziwią , że kupuję rower za taką cenę chodź sami jeżdżą ponadprzeciętnymi . Bo za podobną cenę mógłbym mieć motor etc. ale największa frajda jest robiąc za silnik :laugh: . No nic koniec offtop'u

Wracając do tematu , kask na razie to nie problem . We wtorek będę gadać z gościem u mnie w mieście jaka by była ewentualnie cena niektórych modeli , po rabacie oczywiście ;) .W późniejszym czasie zmierzę głowę (kask) i łapę(rękawiczki). To wtedy będę się martwić o to.

Ładnie się prezentuje ten Kellys nie spodziewałem się tego po nich , zawsze takiego typu ramy innych firm mnie odrzucały a ten bardzo mi przypadł do gustu jak Canyon , masz podobny gust chłopie ;)

Czekam na dalszą dawkę propozycji :)

dziękuje też wszystkim za pomoc :)

Napisano

4000zł , nie wyrobie się w tym limicie .

Też tak teraz myślę , że trochę za drogo jak dla mnie tzn. nie mówię że tego typu rowery są złe i przecenione.

Tylko, że nie na moją kieszeń . Zostańmy przy 3000zł , takie + / - czyli możliwe 3300.

http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=25797&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=269&subcat_id=270

Zauważyłem go przed chwilą , niczym się nie różnił z ramy . Ale osprzęt podobno masakryczny.

Za te 1400zł w porównani z Beast , płacę za części i inny kolor ramy ?

Dostanę w ogóle jakiegoś full'a do 3300 zł :(?

Chyba, że polecacie samemu składać rower :).

To nie jest tak , że się rozmyśliłem nie chcę roweru.

Trochę mnie gnębi po prostu myśl , że nie jestem w żadnym clubie ,i aż tak bardzo nie wykorzystam roweru.

Znajdzie się coś jeszcze?

Napisano

do conieco ostrzejszego użytkowania tarcze na pewno Ci się przydadzą, nawet chyba bardziej niż fakt jazdy na fullu, o jakby nie patrzeć niezbyt wielkim skoku. W sytuacji zmniejszenia budżetu sugeruję wrócić do ns core'a, albo szukać innego roweru tego typu, nie widzę możliwości znalezienia jakiegoś sensownego fulla w tak ograniczonym budżecie. Oczywiście są, ale...

Napisano

ns core , raczej nie mój typ. Poniżej 4000zł właśnie nie ma nic sensownego , ramy niby fajne ale osprzęt jak z bazaru.

Hmm , szkoda dość mocno się napaliłem na full'y bo odpowiadają wszystkiemu co wymagam :) i w końcu bym mógł poczuć , że tylne koło nie jest na sztywnej ramie ;).

Szkoda , wiesz co może jak Ci się nadal chce znajdź modele w przedziale 3000-4000 , ja jeszcze popytam się gościa co i jak.

Co mi też zaproponuje , w ostateczności będę musiał ruszyć do innego miasta 60km dalej :/ i tam zobaczyć co trzymają w stajni.

Napisano

81796536975265602272.jpg

Tak wyglądał mój rower w zeszłym roku , teraz nie ma rogów są lepsze pedały + przerzutki.

Zadam jeszcze pytanie , bo mam możliwość kupienia rower w cenie 4000zł+/- . Chyba przez to że naczytałem się zbyt dużo tematów ciągle mam myśl ''nie kupuj'', gdzie ludzie pisali innym, że za tą cenę ktoś może mieć auto/motor/inne rzeczy . Ale mnie ciągnie strasznie , aby mieć taki rower i nareszcie poszaleć w terenie :) , dodatkowo więcej czasu dzięki temu spędzałbym na dworze :). Miałem pieniądze przeznaczone na coś innego , ale dostanę dopłatę do roweru + nie stracę nic z kieszeni własnej , jedynie brak prezentów na urodziny/gwiazdkę / kieszonkowych ;x. Bardzo mnie kręcić zaczęły takie rowery, mam ten mój 'stary' rower , praktycznie odnowiony doszczętnie, nie znudził mi się zostanie jako zabytek , więc jak bym kupił full'a w tym przedziale cenowym również by został jako zabytek :).Stary rower mógłbym przerobić na wersję trekkingową bo mam już opony itp. i wtedy miałbym rower w teren i na szosę :).

Czy kupować taki typ roweru o którym mowa ? Przypuszczam, że taki rower nigdy by mi się nie znudził , w zimę pięknie by się prezentowała jego rama w pokoju :icon_lol: , bo wolę nie ryzykować jazdy w zimę rowerem za 4,5tyś :). Nie przychodzę tu z zapytaniem czy kupić ''bo umrę jak nie kupię'' . Tylko co o tym sądzicie , nie jestem w żadnym klubie by mieć z kim jeździć takim rowerem , ale takich nie klubowych mam :P.

Kupić czy Nie Kupić ? Oto jest pytanie.

Napisano

Zamiast klepać tu o niczym i marudzić kupić/nie kupić, przejdź się do sklepu, przymierz do jakiegoś fulla, chyba w Łodzi znajdziesz Kellysa?,pisałem żebyś udał się do Decathlona, ale Ty wybrzydzasz na kolory :down:

Jak już się przejdziesz po sklepach i napiszesz co znalazłeś to pomożemy wybrać ;)

Napisano

Niestety mówiąc Łódź podałem tak względnie , bo woj. Łódzkie :P . Dokładnie mieszkam w Bełchatowie ( największa kopalnia odkrywkowa , mistrz Polski w siatce : SKRA )

Dziękuje za normalną odpowiedź , bo już trochę przesiąknąłem klimatami forum i przydałby mi się powrót do lasu , rowerem oczywiście ;).

Czy jest ogółem możliwość zablokowania tylnego amora ? . Przednie mają taką blokadę ( nie tłumi to do końca , ale jest zablokowany i nie 'skacze') , czy tylni też można tak przyblokować ? czy tak mają tylko amory z wyższej półki?

W Tomaszowie Mazowieckim , tam się przejadę w piątek , myślę że tam będzie można rzucić okiem :). Chyba , że wiecie czy nie ma gdzieś w pobliżu mojego miasta jakiegoś porządnego sklepu.

Napisano

Nie wszystkie dampery mają blokadę, choć większość tanich ma blokadę zamiast platformy antybujającej, choc faktycznie w tanim fullu może być trudno znaleźć damper z blokadą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...