Skocz do zawartości

[klucz] imbusy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam się nad kupnem kluczy imbusowych do roweru i widzę że w całym rowerze są chyba tylko 3 rozmiary więc cały zestaw 12 się chyba nie opłaca kupować i lepiej kupić dobre pojedyncze 3 szt. które będą dobrej marki a na wyprawę zabierać je spięte gumką.

Jeżeli zakres kluczy się zgadza to spokojnie możesz kupić w nierowerowym sklepie ALE sprawdź czy rozmiary kluczy się zgadza czyli kupuj z suwmiarką. W markecie możesz pożyczyć suwmiarkę z lady obok :) Ważne jest aby klucze były twarde tzn. wykonane z dobrego stopu a to kosztuje. Jeżeli kupisz badziew to oszczędność wyjdzie Ci bokiem w najmniej odpowiedniej chwili.

Zakres kluczy z mojego scyzoryka: klucze imbusowe 2/2,5/3/4/5/6mm oraz śrubokręt gwiazdka i płaski.

Nie znajdziesz takich informacji na żadnych kluczach marketowych ;) Trzeba kupować na oko bądź na firmę. Najlepsze klucze jakie mam to Bondhus z tym, ze one są droższe niż tańsze a scyzoryk kosztuje coś koło 60 - 70 PLN i nie miał klucza 2,5 czy 3 mm. Przejdź się po sklepach z narzędziami samochodowymi.

Jak ci nie zależy na każdym gramie to podczas jazdy kup scyzoryk ja w rowerowym kupiłem za 20 zl a do korby czy do piasty to za 4-5 zl lepiej kupic pojedyncze sztuki w budowlanych marketach. Cały zestaw nie koniecznie może się opłacać.

Np ja kupując imbus 8 do korby jako pojedynczy był większy i poręczniejszy niż ta sama 8 w zestawie która była prawie przez pól mniejsza.

• Mod Team

latem przejeżdżałem przez Lublin i wpadłem do Decathlonu. Udało mi się kupić za 24,99 scyzoryk z imbusami, krzyżakiem i płaskim ze stopu Chromowo-Vanadowego. Ukręcałem nimi główki śrub, ale ani razu nie ukręciłem imbusa.

Mam taki zestaw accenta http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=2733 i równiez mogę polecić, dokręcam nim w rowerze wszystko co się da i jak dotąd nie widać śladu zużycia. Jeżeli klucze mają być używane tylko do roweru, to lepszy wg mnie będzie zestaw zamiast pojedyńczych. Mały, poręczny i wszystko w jednym miejscu.

latem przejeżdżałem przez Lublin i wpadłem do Decathlonu. Udało mi się kupić za 24,99 scyzoryk z imbusami, krzyżakiem i płaskim ze stopu Chromowo-Vanadowego. Ukręcałem nimi główki śrub, ale ani razu nie ukręciłem imbusa.

Tutaj moja mini-recenzja tego multitoola. Kupiony nawet w tym samym sklepie, tylko kilka lat wcześniej.

A ktoś posiada scyzoryki które są warte polecenia? Bo te ze sklepów rowerowych kosztują majątek a w castoramie widziałem STAHLSON i kosztował 20 zł Wart jest tego?

Dziwne ja mam od lat taki w ciągłej sprzedaży

http://www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=1196

sam nim pracuję i spisuje się rewelacyjnie i kosztuje około 18 zł

ja tak wczoraj przegladałem z nudów strone vello a dokładniej narzędzia park toola i co upatrzyłem scyzoryk cena katalogowa 30 cos zł zakres kluczy 1.5 - 6 poprostu ideał (tylko szukać w kluczach serwisowych a nie tam gdzie sa niezbediniki na rower)

edit zanalzłem w bikestancji za 32,90

http://www.bikestacja.pl/klucz-imbusowy-park-tool-15mm-25mm-p-19238.html?osCsid=449961ae52c47e88ef42a1f389322ffe

@Niedzwiedz, no tak, tylko mówiłem o kluczach podanych nad moim postem - były tam same imbusy (za ponad 30zł). Co do hamulców to mam tarcze ;> A krzyżaka mam w scyzoryku - z nożem i tego typu bajerami. Chociaż nie oszukujmy się, krzyżak raczej mało kiedy nam się przyda na wyjeździe ;)

@pawelsystem, a nie wolał byś wozić ze sobą dwóch dobrych, pełnowymiarowych imbusów 4mm i 5mm? Po co Ci cała reszta na wyjazdy?:)

a czy ja powiedziałem ze na wyjazdy??

ja to rozwazałem jako narzedzie do dłubania przy rowerze

jakos wole scyzoryk niz normalne klucze bo jest poreczniejszy....

normalne klucze to sa potrzebne jak nie ma doscia scyzorem albo przy dokrecaniu korby itp

ps czemu zakładasz tylko 4 i 5 przeciez w mostkach czesto zdarza sie 6...

Crazyk, nie oszukujmy się, ale klucze ogólnie mało się przydają na wyjeździe jeśli na bieżąco dbamy o rower :icon_wink: i zabieramy je tak na wszelki wypadek. Natomiast źle ustawiony ogranicznik przerzutki potrafi bardzo denerwować, a można go ustawić właśnie śrubokrętem krzyżakowym :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...