Skocz do zawartości

[buty] buty MTB SPD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym kupic buty jak w temacie - SPD MTB, kwota jaką mogę przeznaczyc to ok 250zł. Proszę o propozycje, patrzyłem na razie głównie Shimano i Specialized.

Jeżdżę rekreacyjnie głównie XC jakieś górki, las.

1. http://www.rowerowysklep.pl/buty-i-pedaly-spd-buty-mtb-spd-buty-shimano-sh-mt32-brown-o_l_95_1651.html

2. http://www.rowerowysklep.pl/buty-i-pedaly-spd-buty-mtb-spd-buty-shimano-sh-m122-white-o_l_95_663.html

3. http://www.rowerowysklep.pl/buty-i-pedaly-spd-buty-mtb-spd-buty-specialized-sport-mtb-charcoal-navy-10-o_l_95_1585.html

Co powiecie np. o tych Specialach z 3? Nie wiem czy patrzec na sznurowane czy rzepy.

• Mod Team

Posiadam od roku te spece z linku #3, chociaz widze, ze w 2010 jakies nowe kolorki wprowadzili.

Co o nich mogę napisać? To samo co w kilku poprzednich tematach - bardzo przewiewne, jak dla mnie bardzo wygodne, rzepy po roku trzymają jak nowe, jedynie na czubkach zrobiły się małe przetarcia (ale nie wiem, czy to nie od krótkiej jazdy w noskach) i bardzo szybko przemakają (chociaz to dotyczy chyba wszystkich butów MTB). Jak dla mnie w tej cenie absolutnie najlepsze, wkładka BG sprawuje się bardzo dobrze, chociaż czasem brakuje kołków :)

Pamiętaj, żeby zawsze przed zakupem przymierzyc!

EDIT:

A moje są 35g lżejsze niż te w linku:

https://lh3.googleusercontent.com/_mH-dZClJDlQ/TRoVQxwNF0I/AAAAAAAACOM/V05assxRq_g/s640/IMAG0099.jpg

O! :)

te sznurowane buty od razu możesz skreślić-słabo trzymają stopę.Oczywiście da się w nich jeździć ale rzepy są lepsze.Shimano robi solidne buty,praktycznie nie do zdarcia.natomiast wkładka BG w specach nie każdemu pasuje.Te drugie najlepiej przymierzyć.

Ok czyli na razie wiem że rzepy na pewno. Co do przymierzania w sklepie - oczywiście że tak, ciężko by było dobry rozmiar dobrac. Skłaniam się ku Specialom, kolega ma i jest zadowolony, ja mam rower i jestem zadowolony bardzo także chyba jakiś sentyment zaczyna się do nich robic :rolleyes:

A może ktoś jeszcze jakieś zupełnie inne, innej firmy poleci?

A ja polecę Shimano SH-M086, dostaniesz je za mniej niż 250 zł, a mają klamrę:

http://allegro.pl/buty-mtb-shimano-sh-m086-l-roz-48-czarne-shm086-i1467674393.html

są też brązowe, trochę tańsze :icon_lol:

http://allegro.pl/buty-mtb-shimano-sh-m086-z-rozm-40-brazowe-shm086-i1470191145.html

A z innych firm to się rozejrzyj za ofertą Diadory, trzeba troszkę pogrzebać. No i jest jeszcze Sidi ale w 250 zł to się nie zmieścisz :whistling:

Ja mam te buty i są bardzo dobre

http://www.lakecycling.com/default.aspx?tabid=558&itemno=MX170_10&clr=BKSL

System BOA jest świetny- żyłka naciąga równomiernie cały but na nogę, są bardzo sztywne i w dodatku producent daje dożywotnią gwarancję na ten system (wymiana żyłki, która jest bardzo trwała i nie powinna się zerwać ).

• Mod Team

Pojawiły się nowe modele M077 i 087 więc poprzednie można wyrwać w dobrej cenie. Wietrzenie magazynów nie trwa wiecznie. Ja polecam 122, lepsze jakościowo od 076 i 86. Jako że model również stary są w dobrej cenie. Jak zdradzisz rozmiar to łatwiej będzie pomóc w szukaniu.

Co do szurówek to ja bym takich butów nie skreślał, uwzględniłbym przy wyborze rekreacyjność jazdy (o której wspomina autor) i ewentualnie potrzebnej dłuższej żywotności butów, co w przypadku rzepów nie idzie w parze, gdyż rzepy ulegają zużyciu a sznurówki można wymienić. Oczywiście jeśli but ma być na rok lub dwa to nie powinno być problemu ale jeśli na dłużej to już gorzej. Najlepszym wg mnie rozwiązaniem są dwa rzepy plus klamerka, która po pierwsze jest wymienna a po drugie umożliwia rozpinanie tylko jednego, środkowego rzepa, do zakładania butów co znakomicie poprawia trwałość trzymania przez całość. Buty shimano miewają klamry także w niższych (tańszych) modelach i wziałbym takie pod uwagę.

• Mod Team

Najlepszym wg mnie rozwiązaniem są dwa rzepy plus klamerka, która po pierwsze jest wymienna a po drugie umożliwia rozpinanie tylko jednego, środkowego rzepa, do zakładania butów co znakomicie poprawia trwałość trzymania przez całość. Buty shimano miewają klamry także w niższych (tańszych) modelach i wziałbym takie pod uwagę.

Przeszycie rzepów to też nie jest problem, a i koszty są niższe :)

Fakt, że klamra umożliwia łatwiejsze 'dopasowanie siły zapięcia' niż rzep, chociaż wg. mnie o ile dbasz o klamrę, czy rzep to trzymanie stopy jest praktycznie takie samo.

Problem z klamrą może pojawić się również podczas błotnistych warunków, gdy odpięcie jej (szczegówlnie w niższych modelach)może być niemożliwe.

Ciekawym systemem wydaje się BOA przedstawiony przez bartekf500, chętnie sam bym tego spróbował :)

Ilu rowerzystów tyle zdań w pojedynku klamry vs rzepy, shimano vs sram czy presta vs schrader:)

Ok czyli na razie wiem że rzepy na pewno. Co do przymierzania w sklepie - oczywiście że tak, ciężko by było dobry rozmiar dobrac. Skłaniam się ku Specialom, kolega ma i jest zadowolony, ja mam rower i jestem zadowolony bardzo także chyba jakiś sentyment zaczyna się do nich robic :rolleyes:

A może ktoś jeszcze jakieś zupełnie inne, innej firmy poleci?

zobacz buta louis Garneau Trail x grip (w komplecie kolce) tutaj

pozdr

R

Po małych poszukiwaniach wstępnie mój wybór ogranicza się do:

- Specialized Sport MTB

- Shimano SH-M076

- Shimano SH-M122b

- Shimano SH-M086l

076 i 122 łapią się w niższą cenę ok 210-220zł a Spece i 086 ok. 260-280zł.

Co z tego byście wybrali?

Przymierzałem 086 i Spece. Sporty MTB leżały zdecydowanie lepiej na nodze, były lżejsze, bardziej dopasowane, nie uciskały jak 086 i kupiłem Specialized Sport MTB. Wczoraj miałem pierwszy wyjazd w butach SPD i wrażenia pozytywne.

hej nie bede juz tworzyl nowego tematu, zastanawiam sie nad kupnem butow: albo LG Terra X Grip albo Specialized Sport MTB i teraz takie pytanie, bo zamierzam tez kupić pedały Crank Brothers Egg Beater 1, czy te pedaly beda pasowac do tych butów?? czy to ten sam system itd. sory za glupie pytanie ale jestem na razie zielony w temacie. Prosze o w miare szybka odpowiedz bo chcialbym juz cos zamowic

hej nie bede juz tworzyl nowego tematu, zastanawiam sie nad kupnem butow: albo LG Terra X Grip albo Specialized Sport MTB i teraz takie pytanie, bo zamierzam tez kupić pedały Crank Brothers Egg Beater 1, czy te pedaly beda pasowac do tych butów?? czy to ten sam system itd. sory za glupie pytanie ale jestem na razie zielony w temacie. Prosze o w miare szybka odpowiedz bo chcialbym juz cos zamowic

cześć,

zarówno louis garneau terra grip jak i specialized sport mtb pasują do ubijaków.

pozdr

R

O wyborze marki powinno wg mnie decydować w pierwszej kolejności dopasowanie do stopy.

Np. w moim przypadku w shimano rozmiar 45 był za mały a 46 za duży, w specialized 44 za maly a 45 za duży, dopiero z lg w rozmiarze 45 trafiłem idealnie. A cywilne buty nosze w rozmiarze 43-44...

Więc nie ma się co napalać na jakieś buty na podstawie opinii innych, można najwyżej zawęzić wybór do kilku modeli, ale ostatecznie to dopasowanie powinno decydować o wyborze.

Ze swojej strony polecam lg terra grip, jak za taką cenę (249zł na allegro) to super zakup. Używam ich od roku i uważam że są warte o wiele więcej.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...