scorre Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Witam Mam następujący problem. Średnio jeden-dwa razy na dzień mam uczucie "przeskakiwania serca", pojedyncze nienaturalne uderzenie. Nie ma żadnej zależności i pojawia się kiedy chce. Przez pewien okres brałem magnez. Przez pierwszy miesiąc się uspokoiło, ale potem powróciło. Byłem u kardiologa miałem ekg, 2x holtera, echo i wszystko niby jest w porządku. Dodam, że mam 17 lat i to zjawisko występuje od kilku lat. Czy ktoś z Was miał wyżej wymieniony problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1111 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Nie jestem lekarzem, ale jeśli holter nic nie wykrył (a zaznaczyłeś w sprawozdaniu o której godzinie miałeś to uderzenie) to albo nie jest to nic niepokojącego, albo powinieneś się przejść do innego kardiologa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 pewnie masz niewinne skurcze dodatkowe pochodzenia zatokowego. Nie ma się czym przejmować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuvel Napisano 8 Marca 2011 Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Mam to samo, dostałem jako "gratis" do zapalenia zatok. Miałem wtedy 18 lat - teraz mam 37 i jeszcze ciągnę. Brałem leki które owszem, pomogły ale "zepsuły" wyniki z krwi. Od tamtego czasu biorę magnez ( 3 - 4 opakowania na rok, dobra jest Aspargina, z potasem) i czasem staram się ograniczać kawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 u mnie wystąpiło coś takiego gdzieś na jesieni gdy po ostatnim maratonie bez roztrenowania odstawiłem rower. echo nic nie wykazało. rozmawialem troche z p. kardiolog i mówiła że przy gwałtownych zmianach w treningu może się tak dziać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 9 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Średnio jeden-dwa razy na dzień mam uczucie "przeskakiwania serca", pojedyncze nienaturalne uderzenie. Nie ma żadnej zależności i pojawia się kiedy chce. Typowe objawy wyrzutów sumienia. Niestety nieuleczalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P3NNY Napisano 9 Marca 2011 Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Miażdżysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 17 lat to mało. U mnie w tym mniej więcej wieku zaczęło się migotanie przedsionków (napadowe - potrafi to być kilka uderzeń , a potrafi trzymać cały dzień). Wrażenie jest paskudne - jakby ci serce galopowało. Czujesz je w całym ciele. U mnie to ma pochodzenie ewidentnie nerwicowe. Lekarz mówił , że w tak młodym wieku to rzadkość, ale bywa. Miałem parę lat temu operacje na to, która w sumie mało pomogła na początku, ale teraz nie pamiętam już takiego napadu od ponad pół roku, więc może...? Dziś mam 38 l. i piszę o tym, bo twój opis wskazuje, że może to być coś podobnego, ale jeśli to tylko parę uderzeń, to chyba nie powinieneś się tym przejmować , dopóki (czego nie życzę) nie nasili się to. Pamiętaj, że starzejemy się od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzywywdz Napisano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 witam u mnie dokladnie tak samo zaczeło się właśnie migotanie przedsionków, wiec na pewno nie ignoruj sprawy... może być tak również że skoro masz 17 lat to Twój organizm jest teraz w maksymalnej fazie wzrostu i serducho nie może nadążyć, stad te objawy i po dojrzewaniu to minie...ale i tak musisz brac pod uwagę najgorszą opcję... nie napisałeś nic o swoim trybie życia, bo np w moim przypadku to było właśnie przyczyną ( fajki, alkohol, zero diety, sport na maxa i po jakimś czasie wyszło ...), możesz mieć również ukrytą wadę serca która sie uaktywnia właśnie podczas dojrzewania, może za dużo stresu w szkole itp ...generalnie zainteresuj się dietą, spożywaj magnez ale w rozsądnych ilościach, odstaw używki ( jeżeli masz z nimi styczność ) i uprawiaj sport z głową... ja niestety posłuchałem złotych radu typu " nie ma sie czym przejmować to normalne w tym wieku " i doprowadziłem sie to załosnego stanu : migotanie przedsionków, praktycznie zero wydolności sercowej i nerwica ... pomogł mi rower, siłownia, dieta i lek Propranolol ( ale co do lekarstw to musisz sie już konkretnie skonsultować z lekarzem i nic na swoją rękę ).. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak08 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 ja tez mam takie cos, mam 19lat i ekg tez nic nie wykazalo, biore duzo magnezu (zdrovit magnum forte 300mg), powiedzmy 2 razy na dobe i jest lepiej. (uzupelniam czesto jakimis slabszymi tabletkami ale jak sie skoncza zostane przy tym zdrowicie, nie zanlazlem tabletek z wieksza iloscia magnezu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CMIK Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Masz skurcze dodatkowe- w tym wieku normalne i niegroźne. U zdecydowanej większości ludzi każdego dnia dochodzi do co najmniej jednego skurczu dodatkowego. Więcej szkody może przynieść przejmowanie się nimi i roztrząsanie ich przyczyny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.