Skocz do zawartości

[serce] Dziwne uczucie

scorre

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam następujący problem. Średnio jeden-dwa razy na dzień mam uczucie "przeskakiwania serca", pojedyncze nienaturalne uderzenie. Nie ma żadnej zależności i pojawia się kiedy chce. Przez pewien okres brałem magnez. Przez pierwszy miesiąc się uspokoiło, ale potem powróciło. Byłem u kardiologa miałem ekg, 2x holtera, echo i wszystko niby jest w porządku. Dodam, że mam 17 lat i to zjawisko występuje od kilku lat.

Czy ktoś z Was miał wyżej wymieniony problem.

Mam to samo, dostałem jako "gratis" do zapalenia zatok. Miałem wtedy 18 lat - teraz mam 37 i jeszcze ciągnę. Brałem leki które owszem, pomogły ale "zepsuły" wyniki z krwi. Od tamtego czasu biorę magnez ( 3 - 4 opakowania na rok, dobra jest Aspargina, z potasem) i czasem staram się ograniczać kawę.

u mnie wystąpiło coś takiego gdzieś na jesieni gdy po ostatnim maratonie bez roztrenowania odstawiłem rower. echo nic nie wykazało. rozmawialem troche z p. kardiolog i mówiła że przy gwałtownych zmianach w treningu może się tak dziać :)

• 5 tygodni później...

17 lat to mało.

U mnie w tym mniej więcej wieku zaczęło się migotanie przedsionków (napadowe - potrafi to być kilka uderzeń , a potrafi trzymać cały dzień). Wrażenie jest paskudne - jakby ci serce galopowało. Czujesz je w całym ciele. U mnie to ma pochodzenie ewidentnie nerwicowe. Lekarz mówił , że w tak młodym wieku to rzadkość, ale bywa. Miałem parę lat temu operacje na to, która w sumie mało pomogła na początku, ale teraz nie pamiętam już takiego napadu od ponad pół roku, więc może...? Dziś mam 38 l. i piszę o tym, bo twój opis wskazuje, że może to być coś podobnego, ale jeśli to tylko parę uderzeń, to chyba nie powinieneś się tym przejmować , dopóki (czego nie życzę) nie nasili się to. Pamiętaj, że starzejemy się od urodzenia.

witam

u mnie dokladnie tak samo zaczeło się właśnie migotanie przedsionków, wiec na pewno nie ignoruj sprawy... może być tak również że skoro masz 17 lat to Twój organizm jest teraz w maksymalnej fazie wzrostu i serducho nie może nadążyć, stad te objawy i po dojrzewaniu to minie...ale i tak musisz brac pod uwagę najgorszą opcję... nie napisałeś nic o swoim trybie życia, bo np w moim przypadku to było właśnie przyczyną ( fajki, alkohol, zero diety, sport na maxa i po jakimś czasie wyszło ...), możesz mieć również ukrytą wadę serca która sie uaktywnia właśnie podczas dojrzewania, może za dużo stresu w szkole itp ...generalnie zainteresuj się dietą, spożywaj magnez ale w rozsądnych ilościach, odstaw używki ( jeżeli masz z nimi styczność ) i uprawiaj sport z głową... ja niestety posłuchałem złotych radu typu " nie ma sie czym przejmować to normalne w tym wieku " i doprowadziłem sie to załosnego stanu : migotanie przedsionków, praktycznie zero wydolności sercowej i nerwica ... pomogł mi rower, siłownia, dieta i lek Propranolol ( ale co do lekarstw to musisz sie już konkretnie skonsultować z lekarzem i nic na swoją rękę ).. pozdro

ja tez mam takie cos, mam 19lat i ekg tez nic nie wykazalo, biore duzo magnezu (zdrovit magnum forte 300mg), powiedzmy 2 razy na dobe i jest lepiej. (uzupelniam czesto jakimis slabszymi tabletkami ale jak sie skoncza zostane przy tym zdrowicie, nie zanlazlem tabletek z wieksza iloscia magnezu)

Masz skurcze dodatkowe- w tym wieku normalne i niegroźne. U zdecydowanej większości ludzi każdego dnia dochodzi do co najmniej jednego skurczu dodatkowego. Więcej szkody może przynieść przejmowanie się nimi i roztrząsanie ich przyczyny:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...