gremson Napisano 5 Marca 2011 Napisano 5 Marca 2011 Porblem dotyczy korby ---> RaceFace Deus XC --> korby są jak nowe; mają minimalny przebieg: zdjęcia: *KLIK KLIK Korby współpracują: *przednia przerzutka XT - jak na zdjęciu -->KLIK; pracuje idealnie, wózek prosty. *manetki X-O gripy dodam że całość jest dobrze wyregulowana (także nie w tym tkwi problem). A co tej korbie dolega? Otóż pod obciążeniem (na stojaku serwisowym wszystko wchodzi jak powinno) po WIELKICH męczarniach przednia przerzutka zrzuca ze środkowej tarczy na młynek. Rozmawiałem z moim mechanikiem - wg niego to wina korby która nie do końca dobrze współpracuje z przednią przerzutką; w przypadku korb Shimano tego problemu nie ma bo te komponenty są do siebie dobrze dopasowane; Mechanik dodał, że jego kolega swego czasu jeździł na korbie RF i miał podobny problem ze zmianą przełożeń pod obciążeniem. Czy np zmiana koronek w korbie na shimano rozwiąże ten problem? Jakieś pomysły, prócz konieczności zmiany korby na inną...?
Gość JGa Napisano 5 Marca 2011 Napisano 5 Marca 2011 totalna bzdura!! mam dokładnie ten sam problem z tym że moja rama to s-works stumpjumper carbon z suportem bb-91 press fit. Nawet po wykręceniu ogranicznika w ramie na maksa przednia przerzutka zrzucała na młynek tylko wtedy gdy nie napinałem łańcucha a więc gdy jechałem po prostej baz obciążenia lub z górki, obmacałem problem z każdej strony i okazuje się że w mojej ramie muszę mieć dodatkową podkładkę 2,5mm od strony korby aby q-factor była zachowany a mufa w moim specu jest nietypowa tak samo jak i suport, w twoim przypadku wystarczy w odpowiedni sposób rozmieścić podkładki co nie jest żadnym problemem, u mnie wiąże się to z dorobieniem metalowej podkładki w jednym z zakładów ponieważ podkładki od suportów HT2 nie pasują a korba która była wcześniej do roweru założona była z dwoma blatami i w tamtym przypadku nie było problemu z regulacją
Mod Team durnykot Napisano 5 Marca 2011 Mod Team Napisano 5 Marca 2011 Czy ten mechanik Ci powiedział,że masz za wysoko przednią przerzutkę? Teoria mówi,że miedzy zębami a dolną krawędzią prowadnicy łańcucha powinno być ok.1-3 mm. u Ciebie jest znacznie więcej. Zacznij od naprawdę dokładnej regulacji , ustawienia przerzutki na odpowiedniej wysokości i jej skrajnych zakresów, jeśli masz możliwość załóż inną przerzutkę ( inny model Shimano, SRAMa ), sprawdź ,czy korba jest poprawnie założona ( podkładki ) i jeśli to nie pomoże myśl o wymianie korby. Ale jakoś tak nie specjalnie wierze,że korba jest przyczyną.
gremson Napisano 5 Marca 2011 Autor Napisano 5 Marca 2011 zdjęcia które zamieściłem w pierwszym poście pochodzą z roweru kolegi, od którego odkupiłem cały napęd - u niego wszystko śmigało jak należy (pomimo jak się okazuje za wysoko umocowanej przedniej przerzutki). Ja jeżdżę na ramię accenta el nino: aktualne zdjęcia z mojego roweru : KLIK1 KLIK2 KLIK3 KLIK4 też mi się nie wydaje aby korba za 1000zł (oczywiście nowa) była wadliwa...;/
gremson Napisano 6 Marca 2011 Autor Napisano 6 Marca 2011 Wlaśnie wróciłem z roweru celem regulacji przedniej przerzutki pod obciążeniem (na stojaku to mija się z celem...) --> dopiero po wykręceniu prawie na maxa śruby L przerzutka zaczęła zrzucać pod obciążeniem na młynek ale tylko przy dwójce na kasecie a może jak pisał JGa należy pokombinować coś podkładkami przy mufie suportu od strony zębatek korby? zwiększyć/zmniejszyć ich ilość? rozmiar? --> zdjęcie jak to jest u mnie --> dwie podkładki od strony zębatek korby:
Thunderbird25 Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 Ja miałem podobny problem. Miałem lekki luz na przedniej przerzutce i musiałem wymienić wkład suportowy na dłuższy. Dodatkowo miałem zły kat ustawienia przerzutki.
gremson Napisano 8 Marca 2011 Autor Napisano 8 Marca 2011 Czy ktoś zgodzi się z opinią że za problem zrzucania na młynek ze środkowej tarczy mogą być odpowiedzialne wyrzutniki na środkowej tarczy? -mój mechanik z wieloletnim doświadczeniem idzie w zaparte i twierdzi że jest to ich wina; -przede mną natomiast stoi rodzi się problem, bo: *raz muszę kupić nową przerzutkę aby sprawdzić czy to jest jej wina... (bo regulacja pod obciążeniem nie przyniosła efektu) *jeśli to nie pomoże to co? wymieniać korbę za 1000zł ... help
Mod Team durnykot Napisano 8 Marca 2011 Mod Team Napisano 8 Marca 2011 Wyrzutniki???? Bardziej skłaniałbym się w strone przerzutki- tym bardziej,że mając XT miewałem podobne problemy. Tak na marginesie- próbowałes może ustawic prowadnice przerzutki niesymetrycznie - skierować ją nieznacznie w stronę ramy?
razorjack Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 a może tylko wymiana środkowego blatu starczy ? (nie wiem czy RF sprzedaje takowe) czy na przerzutce nie ma żadnych luzów ? masz down-swing, nie wiem czy nie ma tam problemu że luzów na pierwszy rzut oka nie widać, bo je 'zbiera' sprężyna?
gremson Napisano 8 Marca 2011 Autor Napisano 8 Marca 2011 próbowałes może ustawic prowadnice przerzutki niesymetrycznie - skierować ją nieznacznie w stronę ramy? spróbuje jeszcze tego. masz down-swing, nie wiem czy nie ma tam problemu że luzów na pierwszy rzut oka nie widać, bo je 'zbiera' sprężyna? mam down-sing --> jak tylko kurier przyśle mi nową przerzutkę Shimano Deore LX FD-M581 Down Swing przekonam się gdzie leży źródło problemu... Wyrzutniki???? sam nie daje temu wiary. Od lat serwisuje u tego mechanika rower i nigdy nie miałem zastrzeżeń (zresztą przez lata sam ścigał się na szosie i w MTB; i na sprzęcie zna się jak mało kto...), ale w tym przypadku po prostu CHCE aby był błędzie dlatego moje pytanie do Was o te nieszczęsne blaszki które mają pomagać w wrzucaniu biegów a nie przeszkadzać... heh
kosa23 Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Wydaje mi się, że zębatki są położone zbyt blisko suportu. Nie wiem, co prawda, którą masz wersję tej korby, ale akurat, niezależnie od wersji, X-Type (śruba z kontrą; powoduje sporo problemów z luzowaniem połączenia) czy późniejsze EX-Type (tylko śruba, bez kontry) mają możliwość dopasowania linii łańcucha przez dodanie/odjęcie podkładek po którejś ze stron, na osi korby. Niektóre suporty HT2 również mają dołączane w zestawie podkładki o różnych grubościach, którymi możesz korygować linię łańcucha (ale np Shimano nie ma takich, tylko zwykłe 2,5mm), czyli osiągnąć podobny efekt. Cena takiej podkładki do korby u jakiegoś dytrybutora Race Face to jakieś 3zł. schemat X-Type schematu EX-Type szukałem, ale nie mogę znaleźć, swój skasowałem niestety Ogólnie rzecz biorąc, ja swojego RF Deus 2008 bardzo źle wspominam ze względu na problemy z mocowaniem ramion i jakość suportu (bardzo źle przemyślane rozwiązania).
eloo Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 z tym nie zrzucaniem na małą zębatkę to problem występuje głownie przy przerzutce down swing, jak masz możliwość załóż top swinga
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.