kepa416 Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Witam dziś dokonałem zakupu roweru i po dwóch godzinach jazdy niemogę usiąść na fotelu, bo boli mnie tyłek od niego. Jeździł ktoś na nim ma z nim doświadczenia bo nie wiem czy może dobrałem za małą ramę i nie mogę ustawić czy to siodło jest tak "mega" Niewygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Zanim założysz temat to sprawdź czy jest do tego odpowiedni dział, a w tym przypadku jest. Co do siodełka może tyłek masz jeszcze nie przyzwyczajony. Poza tym może znawca tematu nie jestem, ale w bardziej ekstremalnych dyscyplinach rowerowych nie siedzi się zbyt dużo na siodełku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepa416 Napisano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 No ale żeby aż tak dobiło to mój tyłeczek rozumiem, ale to siodło jest w a gangu 7mm i raczej to jest pokroju xc i enduro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 5 Marca 2011 Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Jak poszedłeś pierwszy raz od kilku miesięcy na rower to mogło tak być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepa416 Napisano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Od trzech lat żałuje że rzuciłem bo przytyłem jakieś 20 kg i teraz muszę to zrzucić i popracować nad formą bo myślałem że zrobię jak kiedyś trasę w 12 min a musiałem zrobić postój i się napić i złapać oddech. No ale wracając do siodełka i może samego roweru, tutaj na forum zakładałem wątek o połączeniu XC i Enduro czego wynikiem jest Author 7mm tylko ja przy swoim wzroscie 182 nie trafiłem w rozmiar ramy w sumie 19' wydawało mi się za duże jak większość życia jeździłem w dualu, kiedyś a teraz to chyba freeride na sztywniaku w sumie uwielbiałem pedałować ale nie było kasy na auto poszedł rower i kilka rzeczy na handel i mam teraz brzuszek i brak kondycji i brak wiedzy o Sobie bo przez 3 latka mi się urosło. Teraz nie wiem czy dołożyć wszystkich starań i spróbować dogadać zamianę w sklepie na 19' nawet dopłacę koszt przerzucenia wszystkich części na starą ramę, chociaż rower nie ma 12 h i przejechane 7km no ale tak mnie zakręcili mówiąc że 16'5 jest na miejscu a 19' dopiero we środę a chciałem skorzystać z pogody. Teraz nie wiem jak się zabrać do tego no ale w XC siodełko powinno być ustawione równolegle do podłoża? A i jak wrzyna się w pośladki ale widzę również nowy system sztycy z dwoma śrubami jedna do regulacji jedna blokująca i jakaś mała w środku która nie wiem do czego służy instrukcji nie dostałem ani do amora ani do roweru jak urwę bd moja wina. Miło jak by ktoś mi podpowiedział. Ps nie można tutaj na forum edytować pierwszego posta po napisaniu pod nim odpowiedzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Marca 2011 Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Rama z pewnością za mała do XC. Siodełko w teorii powinno być równolegle do podłoża. Ale to tylko pozycja wyjściowa, jedni jeżdzą właśnie tak, drudzy z nosem siodła w dół, a jeszcze inni w górę. Obie śruby służą do regulacji - wkręcając jedną i wykręcając przy tym drugą regulujesz kąt nachylenia siodełka. W środku jest pewnie taka mała "zawleczka" z drutu, a nie śruba. Niech sobie tam będzie, trzyma wszystko w kupie. Co do widelca. W 7mm był chyba Launch RA, więc są tam dwa inne pokrętła. To z lewej służy do regulacji naprężenia wstępnego sprężyny, a z prawej do regulacji tłumienia powrotu. Szerzej, co to jedno a co drugie, poszukaj w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepa416 Napisano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 A ma to różnicę która w którą stronę jest zamontowana sztyca? Bo jedną śruba jest jak zapinka a druga nie da się wyciągnąć i jedna ma wyżej mocowania jedna niżej, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwertzpl Napisano 2 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 przy swoim wzroscie 182...tak mnie zakręcili mówiąc że 16'5 jest na miejscu a 19' dopiero we środę a chciałem skorzystać z pogody. jak oni cie do tego przekonali. ja mam 178cm i przesiadlem sie z ramy MTB wiec 19'' agang jest dla mnie troche mala. na poczatku tez mialem ochote wymienic. zmienilem sztyce na szosowa i troche pomoglo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.